"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Er det ikke også noe man taper ved å tilsette WP-humla helt i slutten av kok enn når temperaturen har fått sunket til 80 eller enda lenger ned mot «cool pooling»-temperatur?

Har hørt et argument nylig om at stoffene som skal gå inn i biotransformeringen like gjerne kan hentes fra en solid WP-himling, og at det da var viktig stoffene ikke var utsatt for for høy temperatur.
Jo, det gir nok mening. Voss bryggeri sin nydelige Oregonian har feks kun humle i WP såvidt jeg husker fra oppskriften.
 
Jeg jobber med årets utgave av Birger Eriksen og ønsker litt tilbakemeldinger.

Jeg ønsker smak og aroma av røyk, sjokolade og lakris. Samt litt av kryddernotene fra rug.

OG: 1.115
FG 1.042
IBU 100
BU: GU 0.87
ABV 11%

70% Weyermann pilsnermalt
10% Weyermann bøkerøkt malt
7% Viking rugmalt
6% Thomas Fawcett Krystal rugmalt
5% Weyermann Carafa special 2
2% Simpsons røstet malt

Jeg kunne tenkt meg at FG landet på rundt 1.030 ish og har leket meg litt med prosentandelen av basismaltet, men ender uansett på 1.042.
 
Jeg kunne tenkt meg at FG landet på rundt 1.030 ish og har leket meg litt med prosentandelen av basismaltet, men ender uansett på 1.042.
Hvilken gjær har du brukt? Er det Brewfather du bruker for å lage oppskrift? La inn samme malttyper som du med lik prosent i Brewfather, med AEB AY3 gjæren foreslår Brewfather så FG 1.024. Du har jo bare cirka 11% av malten som har dårligere utgjæringsgrad enn basemalt.

Du treffer ikke 100 EBC med den oppskrifta da. Blir mer som en superimperial brown ale.
 
Hvilken gjær har du brukt? Er det Brewfather du bruker for å lage oppskrift? La inn samme malttyper som du med lik prosent i Brewfather, med AEB AY3 gjæren foreslår Brewfather så FG 1.024. Du har jo bare cirka 11% av malten som har dårligere utgjæringsgrad enn basemalt.

Du treffer ikke 100 EBC med den oppskrifta da. Blir mer som en superimperial brown ale.
Nottingham
Beersmith

Nesten all spesial malt har oppgitt lindt verdi til 0 i BS. Det kan jo være her problemet ligger.

Mener BS også oppgir EBC over 100 her også. Jeg skal ta en ekstra titt i kveld.
 
Jeg får 119 EBC.

Carafa Special 2 og Simpsons roasted barley har begge 1150 EBC
Det var jo ikke så langt unna, men skjønner ikke hvordan du lander der med 1150 på den røsta. 1600 er snittet for Simpsons roasted barley, med spenn fra 1300-1900 i følge dem. Sjokolademalten ligger rundt der da :D
 
Det var jo ikke så langt unna, men skjønner ikke hvordan du lander der med 1150 på den røsta. 1600 er snittet for Simpsons roasted barley, med spenn fra 1300-1900 i følge dem. Sjokolademalten ligger rundt der da :D
Svaret er veldig enkelt. Det var det som var oppgitt hos leverandør når maltet ble bestilt og lagt inn i Beersmith.
 
Noen som har prøvd å lage Coca Cola? ChatGPT ga meg denne oppskriften, som det hadde vært artig å prøve.

Oppskriften på Coca-Cola er en av verdens best bevarte hemmeligheter, og den eksakte formelen er ikke offentlig kjent. Likevel finnes det noen oppskrifter basert på antatte ingredienser som gir en lignende smak. Her er en omtrentlig oppskrift på en hjemmelaget versjon som kan minne om Coca-Cola.

### **Ingredienser for 20 liter Cola**
#### **Hovedbase:**
- 16 liter vann
- 4 liter kullsyrevann (kan tilsettes etter koking for mer brus)
- 4 kg sukker (juster etter smak)
- 100 ml karamellfarge (E150d) for farge
- 50 g sitronsyre

#### **Essensielle oljer/smakstilsetninger:**
- 10 ml appelsinolje
- 5 ml sitronolje
- 2 ml kanelolje
- 1 ml muskatolje
- 1 ml korianderolje
- 1 ml lavendelolje
- 1 ml limeolje

#### **Annet:**
- 20 ml vaniljeekstrakt
- 5 ml koffein (valgfritt)
- 1 g fosforsyre (E338) for syrlighet

---

### **Fremgangsmåte**

1. **Lag sirupen:**
- Kok opp 16 liter vann i en stor kjele.
- Tilsett sukkeret og rør til det er helt oppløst.
- Tilsett karamellfarge og sitronsyre, og rør godt.

2. **Bland smakstilsetninger:**
- I en separat liten bolle, bland alle essensielle oljer med litt etanol eller vodka (dette hjelper med å løse dem opp jevnt i væske).
- Tilsett oljeblandingen forsiktig i sirupen og rør godt.

3. **Tilsett ekstra ingredienser:**
- Ha i vaniljeekstrakt, koffein (hvis ønsket), og fosforsyre.
- Smak til med mer sitronsyre eller sukker hvis nødvendig.

4. **Kjøl ned og karboner:**
- La blandingen avkjøles helt i kjøleskapet.
- Tilsett 4 liter kullsyrevann for en lettere karbonert drikke.
- Alternativt kan du bruke en karboneringsmaskin eller CO₂-tank for en kraftigere brus.

5. **Server og nyt!**
- Hell over is og nyt din hjemmelagde cola!

---

### **Merk**
Denne oppskriften gir en cola-lignende drikk, men vil ikke være identisk med Coca-Cola på grunn av deres hemmelige blanding av ingredienser og presise produksjonsmetoder.
 
Noen som har prøvd å lage Coca Cola? ChatGPT ga meg denne oppskriften, som det hadde vært artig å prøve.

Oppskriften på Coca-Cola er en av verdens best bevarte hemmeligheter, og den eksakte formelen er ikke offentlig kjent. Likevel finnes det noen oppskrifter basert på antatte ingredienser som gir en lignende smak. Her er en omtrentlig oppskrift på en hjemmelaget versjon som kan minne om Coca-Cola.

### **Ingredienser for 20 liter Cola**
#### **Hovedbase:**
- 16 liter vann
- 4 liter kullsyrevann (kan tilsettes etter koking for mer brus)
- 4 kg sukker (juster etter smak)
- 100 ml karamellfarge (E150d) for farge
- 50 g sitronsyre

#### **Essensielle oljer/smakstilsetninger:**
- 10 ml appelsinolje
- 5 ml sitronolje
- 2 ml kanelolje
- 1 ml muskatolje
- 1 ml korianderolje
- 1 ml lavendelolje
- 1 ml limeolje

#### **Annet:**
- 20 ml vaniljeekstrakt
- 5 ml koffein (valgfritt)
- 1 g fosforsyre (E338) for syrlighet

---

### **Fremgangsmåte**

1. **Lag sirupen:**
- Kok opp 16 liter vann i en stor kjele.
- Tilsett sukkeret og rør til det er helt oppløst.
- Tilsett karamellfarge og sitronsyre, og rør godt.

2. **Bland smakstilsetninger:**
- I en separat liten bolle, bland alle essensielle oljer med litt etanol eller vodka (dette hjelper med å løse dem opp jevnt i væske).
- Tilsett oljeblandingen forsiktig i sirupen og rør godt.

3. **Tilsett ekstra ingredienser:**
- Ha i vaniljeekstrakt, koffein (hvis ønsket), og fosforsyre.
- Smak til med mer sitronsyre eller sukker hvis nødvendig.

4. **Kjøl ned og karboner:**
- La blandingen avkjøles helt i kjøleskapet.
- Tilsett 4 liter kullsyrevann for en lettere karbonert drikke.
- Alternativt kan du bruke en karboneringsmaskin eller CO₂-tank for en kraftigere brus.

5. **Server og nyt!**
- Hell over is og nyt din hjemmelagde cola!

---

### **Merk**
Denne oppskriften gir en cola-lignende drikk, men vil ikke være identisk med Coca-Cola på grunn av deres hemmelige blanding av ingredienser og presise produksjonsmetoder.
Det finnes vel en open cola under gnu-lisens. Garantert ikke identisk med coca-cola, men kanskje godt? Tror Tøyen-cola var basert på den oppskriften. De hadde vel oppskrift på flaskene sine også.
 
Tilbake
Topp