Jeg fikk en vannprøverapport fra Vann og avløpsetaten i Oslo. Tenkte den kunne være av interese for andre også.
Prøvetakningsdato: 26/10-09
Prøvested: Vækerøveien pumpestasjon (vann fra nye Oset)
alkalitet 0.889 mmol/l
pH 7.73
Ca 22.9 mg/l
Na 1.84 mg/l
Mg 0.43 mg/l
klorid 10.1 mg/l
sulfat 2.34 mg/l
fri CO2 1.66 mg/l
NO2+NO3 0.149 mg/l
karbonat var ikke oppgitt. (men det følger kanskje fra mengden fri CO2?)
Det var en del andre verdier oppgitt også, men de var veeldig lave, og innenfor grensene de skulle være.
Jeg hadde lagt ved rapporten som pdf hvis det ikke var for at det sto at man måtte søke skriftlig hvis man skulle videreformidle den.
Tabellen under er fra 'Brewing for dummies', og viser vannsammensetning fra en del steder som er kjent for ølet sitt.
Ser ut som Pils ligger mest naturlig for ujustert Oslo-vann, eller hur?
Burton Munich London Dortmund Plzeň
Calcium 294 75 50 225 7
Carbonate 200 180 160 180 15
Chloride 36 60 60 60 5
Magnesium 24 18 20 40 2
Sodium 24 2 100 60 2
Sulfate 800 120 80 120 5
Jeg målte pH på vannet mitt med et billig 'pen type' pH-meter fra Ebay. Det viste pH 7.67, og det er i rimelig god overenstemmelse med rapporten jeg fikk.
Når jeg kokte vannet steg pH til 8.93. Er ikke kjemiker, men det har kanskje med at jeg driver ut oppløst CO2 og Nitrogenoksyder?