Tråden for dumme spørsmål.

Har du et fat med starsan kan du tynne ut restene med en liter eller to av det. Ikke helt oksygenfritt, men jeg tror det gjør nytten.
Kokende vann er heller ikke oksygentomt.
 
Har du et fat med starsan kan du tynne ut restene med en liter eller to av det. Ikke helt oksygenfritt, men jeg tror det gjør nytten.
Kokende vann er heller ikke oksygentomt.
Har tenkt på det, men det vil jo bli det samme som å skylle med kokt, avkjølt vann når det gjelder oksygen. Og star san skummer mer enn vann og er vanskeligere å få ut igjen. Så jeg synes vann er en bedre løsning, og i alle fall hvis man fyller det på fat mens det er så varmt som mulig.
 
Nå har jeg to ganger på rad "ødelagt" øl ved å fylle øl på fat som nettopp har vært brukt. Det har ikke vært noe feil med den lille skvetten som har vært i fatene, det har bare satt smak på ølet som er fylt på.

Det første var en rugsaison som ble fylt på et fat som nettopp var tømt for meksikansk lager. Jeg tenkte at 19 liter belgisk øl lett ville nøytralisere den lille skvetten med lager. Men nei, lageren hadde noe H2S og saisonen fikk en ny smak som ikke var god.

Så en fruktig ipa som ble tømt på et fat som var tømt for rødskjegg. Ipa er ipa tenkte jeg, men nei. Den grapefruktaktige bitterheten fra rødskjegg kjennes nå og overdøver den fruktige humlesmaken og aromaen som var der før.

Den skvetten som er igjen i mine fat (bruker stigerør), når de er «tømt» er bunnfelt og konsentrert grums, så ville ikke gjort det selv.

Du kan tynne ut med SaniClean eller et tilsvarende ikke-skummende middel som @Terjedd sier, presse ut med CO2. Den siste skvetten kan du få ut ved å snu fatet på hodet mens du slipper ut resterende CO2 og væske via ventilen(?)
 
Den skvetten som er igjen i mine fat (bruker stigerør), når de er «tømt» er bunnfelt og konsentrert grums, så ville ikke gjort det selv.

Du kan tynne ut med SaniClean eller et tilsvarende ikke-skummende middel som @Terjedd sier, presse ut med CO2. Den siste skvetten kan du få ut ved å snu fatet på hodet mens du slipper ut resterende CO2 og væske via ventilen(?)
Jo, men poenget var om det er mulig å skylle med noe som har minst mulig oksygen. Vann vil være effektivt nok til å skylle ut det lille som er igjen i fatet, jeg trenger ikke å desinfisere.
 
Ser mørkt på å vaske, desinfisere og fylle fat med co2 hver gang det er tomt.
Tja, det er ikke så ille egentlig. Jeg kunne aldri tenke meg å fylle opp fat som ikke har vært vaska etter å ha holdt øl i flere måneder, kanskje opp mot et års tid.
  • Jeg tar et og et fat, åpner det og spyler det reint. Lyser med ei LED-lykt nedi og ser at jeg får reint både i bånn og opp etter sidene, bruker oppvaskkost med en halvliter PBW om det behøves. Blander ei 10-liter pøs med PBW som jeg bruker jevnt over etter hvert som at vaskevannet blir for skittent til å bruke på neste fat igjen.
  • Når jeg har to som er reine, fyller jeg det ene med utblandet starsan, kobler på gass fra et av de andre tomme skitne fata, og presser så starsanvannet over til neste fat med lokket av sånn at det evt. kan toppes med vann før lokket går på (har både 9, 12, 18, 19 og 20 liters fat). Så åpner jeg det som er tomt, og gjentar prosessen. Får da gjenbrukt mye av gassen da det stort sett står 1 bar på fata.
  • De to siste fata bruker jeg sodastream for å tømme, og så sjekker jeg at jeg har noe trykk i de tomme nyvaska fata.
  • Jeg tar en time med vasking når jeg har 10-12 tomme fat, så blir det gjort i bulk og tid pr fat er da ikke noe særlig å snakke om. Mens jeg venter på at de fylles innvendig, så vasker jeg de som er klar utvendig, oppå og under, med mild zalo og oppvaskkost.
 
Jeg kan å vaske og desinfisere fat, det var ikke det som var spørsmålet. Jeg gjør heller ikke dette med fat som har stått månedsvis. Da hadde det ikke vært noe problem å vaske dem. Her var det to fat som ble fylt rett før påske og tømt i løpet av påska.
 
Jeg mener karboneringen vil være den samme. Omtrent 2,5 CO2 volumprosent. (Rett nok sier Brewfather at trykket vil være 1,9 bar ved 20 grader.)

Skal du servere ved den temperaturen må du ha et serveringstrykk tilsvarende om ølet skal holde karboneringen.
 
Jeg kan å vaske og desinfisere fat, det var ikke det som var spørsmålet. Jeg gjør heller ikke dette med fat som har stått månedsvis. Da hadde det ikke vært noe problem å vaske dem. Her var det to fat som ble fylt rett før påske og tømt i løpet av påska.
Jeg bruker bare en liten skvett med vann. Når fatet senere blir fyllt helt opp, tenker jeg at det er neglisjerbart hvor mye luft ølet blir utsatt for.

Jeg tapper kun coldcrashet øl på fat, og det er som regel veldig lite grums i bunnen av fatene når jeg åpner dem for vask.
 
Jeg bruker bare en liten skvett med vann. Når fatet senere blir fyllt helt opp, tenker jeg at det er neglisjerbart hvor mye luft ølet blir utsatt for.

Jeg tapper kun coldcrashet øl på fat, og det er som regel veldig lite grums i bunnen av fatene når jeg åpner dem for vask.
Ok, det er nok det jeg må gå for. Jeg tenkte også på å fylle kokt, avkjølt vann på en 1,5 liter flaske og flushe co2 gjennom. Vil det fjerne oksygen fra vannet og erstatte det med co2, eller er det ingen forskjell?

Jeg fyller også alltid med coldcrashet øl, som du sier, det gir minimalt med bunnfall. Fyller også fatet fra gjæringstanken først så det alltid er øl igjen når fatet er fullt. Det siste ølet tappes på glass og drikkes til tanken er tom, det gjør også at det blir minimalt med grums på fatet.
 
Jeg kan å vaske og desinfisere fat, det var ikke det som var spørsmålet. Jeg gjør heller ikke dette med fat som har stått månedsvis. Da hadde det ikke vært noe problem å vaske dem. Her var det to fat som ble fylt rett før påske og tømt i løpet av påska.
Ok. Med samme øl med samme gjær kunne jeg kanskje ha gjort det du praktiserer innafor kort tidsrom og med fullstendig klarnet øl. Ellers blir dette for meg som å leite fram påsketermosen som var kakao på, og begynne med å ha te på den.
 
Ok. Med samme øl med samme gjær kunne jeg kanskje ha gjort det du praktiserer innafor kort tidsrom og med fullstendig klarnet øl. Ellers blir dette for meg som å leite fram påsketermosen som var kakao på, og begynne med å ha te på den.
Det er på ingen måte en uvanlig måte å gjøre dette på, men det bør gjøres gjennomtenkt. Min praksis. Fatet skal være helt tomt. Enten samme humler eller samme type øl. Gjær kan blandes men da må nytt øl ha samme eller høyere utgjæring enn forrige øl. I tillegg skal gjærpreget være mer tydelig på nytt øl.

Dvs har jeg har hatt pils på fatet, kan jeg tilsette belgisk, US-05, men ikke Verdant grunnet utgjæring.

Neste gang jeg brygger, blir det med München Classic, det betyr rene fat. Fatene blir også vasket etterpå siden jeg ikke vil ha samme gjærpreget i andre øl.

Har jeg hatt Earl Grey på forrige gang kan jeg bruke Chai etterpå. Men ikke omvendt uten en grundig vask.
 
Ok. Med samme øl med samme gjær kunne jeg kanskje ha gjort det du praktiserer innafor kort tidsrom og med fullstendig klarnet øl. Ellers blir dette for meg som å leite fram påsketermosen som var kakao på, og begynne med å ha te på den.
Så du er ikke overrasket over at 1 dl øl setter merkbar smak på 19 liter øl? Det er det dette handler om. Det overrasker meg for jeg har ikke opplevd det før. Den skvetten som er igjen er 0,5% i 99,5% nytt øl.
 
Dvs har jeg har hatt pils på fatet, kan jeg tilsette belgisk
Det var det jeg tenkte, en skvett meksikansk lager vil forsvinne i 19 liter belgisk saison. Men der tok jeg feil. Det skyldes nok H2S i lageren, men allikevel, jeg hadde ikke trodd det skulle ha så stor effekt.

Gjær kan blandes men da må nytt øl ha samme eller høyere utgjæring enn forrige øl.

Det tenker jeg ikke så mye på. Fatene står på 4 grader så jeg forventer ikke noe aktivitet fra gjæren.
 
Det var det jeg tenkte, en skvett meksikansk lager vil forsvinne i 19 liter belgisk saison. Men der tok jeg feil. Det skyldes nok H2S i lageren, men allikevel, jeg hadde ikke trodd det skulle ha så stor effekt.
Jeg er overrasket ja. Nå går riktignok all min Saison på flasker siden jeg ikke vil ha diastaticus på fat. Men en belgisk blonde med f.eks. Abbaye hadde jeg antakelig gjort som deg.
 
Jeg er overrasket ja. Nå går riktignok all min Saison på flasker siden jeg ikke vil ha diastaticus på fat. Men en belgisk blonde med f.eks. Abbaye hadde jeg antakelig gjort som deg.
Ja, det var Abbaye, så egentlig ikke en saison, det er bare et navn som henger igjen siden jeg brukte WLP565
 
Bruker fatene to til tre ganger mellom hver demontering og vask. Når fatet er tomt, kobler jeg øl-øl ballock slangen min på det trykksette fatet og skyller med varmt vann ca to liter - to-tre ganger. Rister og tapper ut. Har en vannkoblingsboks som gir meg alle koblinger jeg trenger, inkludert ballock.
Ballocken har to hakk som da passer på både øl og gass ballock
1747209484716.png
 
Tilbake
Topp