(Det staar en Mac paa hotellrommet mitt, maatte bare proeve den. Men med amerikansk tastatur saa den mangler norske bokstaver)
All gammel litteratur sier at man skal stikke om til secondary etter at gjaeringen har avtatt. Etter hvert har mange blitt kritiske til gamle dogmer og forsoekt andre loesninger. Hoerer man paa podcaster fra Basic Brewing og The Brewing Network saa mener de at overfoering til secondary er totalt unoedvendig og bare oeker sjansen for infeksjoner. Og det tror jeg de har rett i. Men brygging har uendelig mange variable og at det finnes tilfeller der du kan faa et litt bedre resultat med omstikking er nok mulig, men i de fleste tilfeller er det unoedvendig.
Fra gammelt av var det redselen for autolyse som fikk folk til aa bruke secondary. Men paa hjemmebryggernivaa er faren for autolyse minimal hvis du bruker frisk gjaer i riktig mengde og ikke lar brygget staa paa gjaeren veldig lenge (tidligere nevnt forsoek Basic Brewing). For komersielle bryggere er det anderledes, gjaeren i bunnen av en 10 meter hoy Conical blir utsatt for et helt annet trykk enn i et 20 liters gjaeringskar (derfor kan det ogsaa vaere forskjell paa gjaeringstemperatur for hjemmebryggere og komersielle). Faren for autolyse er mye stoerre og derfor dumper de gjaeren. Naa er det nok mye gjaer i suspensjon baade etter gjaerdumping og overfoering til secondary som kan rydde opp i usmaker hvis du gir dem tid.
Saa jeg er veldig enig med Gahr, secondary er i de fleste tilfeller unodvendig. Er du en ny brygger og ikke har staalkontroll paa hygienen, ikke overfoer til secondary. Hvis du bruker fat kan du heller la fatet staa i romtemperatur etter overfoering, slipp ut eventuelt trykk med jevne mellomrom. Saa kan du sette trykk paa fatet. Det kan vare din secondary.
janh
All gammel litteratur sier at man skal stikke om til secondary etter at gjaeringen har avtatt. Etter hvert har mange blitt kritiske til gamle dogmer og forsoekt andre loesninger. Hoerer man paa podcaster fra Basic Brewing og The Brewing Network saa mener de at overfoering til secondary er totalt unoedvendig og bare oeker sjansen for infeksjoner. Og det tror jeg de har rett i. Men brygging har uendelig mange variable og at det finnes tilfeller der du kan faa et litt bedre resultat med omstikking er nok mulig, men i de fleste tilfeller er det unoedvendig.
Fra gammelt av var det redselen for autolyse som fikk folk til aa bruke secondary. Men paa hjemmebryggernivaa er faren for autolyse minimal hvis du bruker frisk gjaer i riktig mengde og ikke lar brygget staa paa gjaeren veldig lenge (tidligere nevnt forsoek Basic Brewing). For komersielle bryggere er det anderledes, gjaeren i bunnen av en 10 meter hoy Conical blir utsatt for et helt annet trykk enn i et 20 liters gjaeringskar (derfor kan det ogsaa vaere forskjell paa gjaeringstemperatur for hjemmebryggere og komersielle). Faren for autolyse er mye stoerre og derfor dumper de gjaeren. Naa er det nok mye gjaer i suspensjon baade etter gjaerdumping og overfoering til secondary som kan rydde opp i usmaker hvis du gir dem tid.
Saa jeg er veldig enig med Gahr, secondary er i de fleste tilfeller unodvendig. Er du en ny brygger og ikke har staalkontroll paa hygienen, ikke overfoer til secondary. Hvis du bruker fat kan du heller la fatet staa i romtemperatur etter overfoering, slipp ut eventuelt trykk med jevne mellomrom. Saa kan du sette trykk paa fatet. Det kan vare din secondary.
janh