Hvordan skal vi på best mulig måte få regulert temperaturen under gjæringen?
Det utvikles endel varme under selv gjæringen. Hvordan kan man sørge for at den gjærende vørteren aldri blir for varm i forhold til rommet?
Tenker at om en skal ha gjæringstemp på 20 grader, så holder det jo ikke å ha et rom med stabil temperatur på 20 grader. For vørteren vil jo leve
under gjæringsprosessen og dermed utvikle mer varme tidlig i gjæringsprosessen og mindre varme etterhvert som gjæren blir mindre aktiv og dør ut.
Tanken var opprinnelig å lage et kjøle/varmeskap av feks en fryser med en ekstra varmekilde. Men jo mer jeg leser om emnet og jo mer jeg tenker på prosessen jo mer usikker blir jeg. Først er det jo motoren i en fryser. Her ser jeg for meg at det blir mange start/stopp noe som ikke er direkte heldig for motoren. Også er det jo slik at selv om man bruker en temperatur sonde direkte i vørteren så vil det jo ta tid fra vørteren blir FOR varm til kjølemotoren har kjølt ned til riktig temp.
Likens kan det bli andre veien. Faller tempen for mye på vørteren før varmekilden for opp tempen så slokner jo masse gjær på feil tidspunkt.
Nå har jeg jo ingen direkte erfaring med PID fra før så det kan jo være at alt løses i PID oppsettet og at den hensynstar alle viktige parametre også tregheten til væsken i forhold til temperatur endring.
Fint om noen kan skrive hvordan de har løst det med gjæringen. Slik jeg ser det er det jo bare to ting vi kan gjøre for å virkelig sikre et godt øl, det er jo gi best mulig forhold til gjæren i form av en starter og sikre fortsatt gode vilkår [Les:stabil temp] gjennom hele gjæringsprosessen.
Om noen har erfaringer som kan deles er det supert. Ellers tar jeg også imot alt av linker, bilder på oppsett etc.
Er et utrolig kunnskapsrikt forum dette her og en lærer masse underveis.
Det utvikles endel varme under selv gjæringen. Hvordan kan man sørge for at den gjærende vørteren aldri blir for varm i forhold til rommet?
Tenker at om en skal ha gjæringstemp på 20 grader, så holder det jo ikke å ha et rom med stabil temperatur på 20 grader. For vørteren vil jo leve
under gjæringsprosessen og dermed utvikle mer varme tidlig i gjæringsprosessen og mindre varme etterhvert som gjæren blir mindre aktiv og dør ut.
Tanken var opprinnelig å lage et kjøle/varmeskap av feks en fryser med en ekstra varmekilde. Men jo mer jeg leser om emnet og jo mer jeg tenker på prosessen jo mer usikker blir jeg. Først er det jo motoren i en fryser. Her ser jeg for meg at det blir mange start/stopp noe som ikke er direkte heldig for motoren. Også er det jo slik at selv om man bruker en temperatur sonde direkte i vørteren så vil det jo ta tid fra vørteren blir FOR varm til kjølemotoren har kjølt ned til riktig temp.
Likens kan det bli andre veien. Faller tempen for mye på vørteren før varmekilden for opp tempen så slokner jo masse gjær på feil tidspunkt.
Nå har jeg jo ingen direkte erfaring med PID fra før så det kan jo være at alt løses i PID oppsettet og at den hensynstar alle viktige parametre også tregheten til væsken i forhold til temperatur endring.
Fint om noen kan skrive hvordan de har løst det med gjæringen. Slik jeg ser det er det jo bare to ting vi kan gjøre for å virkelig sikre et godt øl, det er jo gi best mulig forhold til gjæren i form av en starter og sikre fortsatt gode vilkår [Les:stabil temp] gjennom hele gjæringsprosessen.
Om noen har erfaringer som kan deles er det supert. Ellers tar jeg også imot alt av linker, bilder på oppsett etc.
Er et utrolig kunnskapsrikt forum dette her og en lærer masse underveis.