TorfinnS
Norbrygg-medlem
Kom over denne artikkelen. https://byo.com/article/avoiding-harsh-zone/
bryggselv skriver også noe lignende:
«Generelt kan alle brente maltsorter være utfordrende å bruke med vårt mineralfattige norske vann. Det er syrlig, og kan trekke pH-en i mesken for langt ned, noe som kan føre til dårlig utbytte og skumfasthet, og også en karakteristisk brent-syrlig smak, i det ferdige ølet. Tradisjonelt har hjemmebryggere med bløtt vann brukt kalsiumkarbonat til å justere pH, men i den nye boka Water: A Comprehensive Guide For Brewers, av John Palmer og Colin Kaminski, kommer det fram nyere forskningsresultater og tanker om dette temaet.»
jeg har brygget et par øl som har fått dette preget. Brygget den gamle versjonen av santa salf medication før jul. Denne har 6,6% dark crystal 240ebc. Brygget også andrimne porter for et par år siden som har 7,2% av samme malttype 240 ebc. Begge disse fikk et ubehagelig brent preg. Harsh er vel det ordet jeg ville ha brukt, Santas self medication har jeg brygget for 5 år siden og da kjøpte jeg et sett. Denne hadde ikke det brente preget. Kan det da være at forskjellige produsenter av crystalmalt oppleves forskjellig ølet?
Bryggselv selger forskjellige typer svaltmalt, crisp og carafa. Jeg har brukt disse om hverandre. Kan det være at den ene av disse bidrar med mer bitterhet?
bryggselv skriver også noe lignende:
«Generelt kan alle brente maltsorter være utfordrende å bruke med vårt mineralfattige norske vann. Det er syrlig, og kan trekke pH-en i mesken for langt ned, noe som kan føre til dårlig utbytte og skumfasthet, og også en karakteristisk brent-syrlig smak, i det ferdige ølet. Tradisjonelt har hjemmebryggere med bløtt vann brukt kalsiumkarbonat til å justere pH, men i den nye boka Water: A Comprehensive Guide For Brewers, av John Palmer og Colin Kaminski, kommer det fram nyere forskningsresultater og tanker om dette temaet.»
jeg har brygget et par øl som har fått dette preget. Brygget den gamle versjonen av santa salf medication før jul. Denne har 6,6% dark crystal 240ebc. Brygget også andrimne porter for et par år siden som har 7,2% av samme malttype 240 ebc. Begge disse fikk et ubehagelig brent preg. Harsh er vel det ordet jeg ville ha brukt, Santas self medication har jeg brygget for 5 år siden og da kjøpte jeg et sett. Denne hadde ikke det brente preget. Kan det da være at forskjellige produsenter av crystalmalt oppleves forskjellig ølet?
Bryggselv selger forskjellige typer svaltmalt, crisp og carafa. Jeg har brukt disse om hverandre. Kan det være at den ene av disse bidrar med mer bitterhet?