Tråden for dumme spørsmål.

Hjelp hjelp hjelp! Jeg trenger hjelp av ekspertene her.

Nå har jeg grublet i en time på formler og utregninger og klarer ikke å finne riktig mengde vann til batchen. Burde kanskje vært meget enkelt med en allgrain-pakke. Men oppskrift på Brewfather setter meg helt ut. Antar det handler om ulike bryggemaskiner.

Skal brygge en pasjon og mango IPA kjøpt på ølbrygging.no.
*4,9 kg malt
20liter beregnet til slutt

Bruker en Digiboil 35 som har denne opererer med denne utregningen på meskevann: (malt-kg x2) + 5 = 14,8

Så stopper det for meg. Digiboil sier mengde skyllevann er:

Mengde skyllevann (i liter) = volum før kok (beregn 10% avdamp) + vekt av malt (i kg) - mengde meskevann.

Mitt spørsmål er: hvor mye skyllevann skal jeg bruke? Hvordan vet jeg ønsket volum før kok for å få 20l i karet?

Det jeg kommer fram til er:
Ønsket volum før kok (24,6l) - svinn (10% avdamp) - bunnfall (2l) = ca 20 til gjæring

Derfor må skyllevann være:
(24,6 + 4,9) - 14,8 = 14,7

Da vil totalt mengde vann bli 29,5l

Ut i ulike oppskrifter stemmer ikke mine utregninger. Er jeg helt på villspor?
Jeg ville kjørt 3 liter pr kilo malt, som blir 14,7 liter meskevann, men, du må også beregne død-volum under maltrøret og på digiboilen er det 7 liter(hvis du har mash upgrade kit) så da bør du ha 21,7 liter meskevann.

Skyllevann må du beregne etter hvor lenge du skal koke, hva avdamp er og hvor mye du skal sitte igjen med etter nedkjøling.
 
Jeg ville kjørt 3 liter pr kilo malt, som blir 14,7 liter meskevann, men, du må også beregne død-volum under maltrøret og på digiboilen er det 7 liter(hvis du har mash upgrade kit) så da bør du ha 21,7 liter meskevann.

Skyllevann må du beregne etter hvor lenge du skal koke, hva avdamp er og hvor mye du skal sitte igjen med etter nedkjøling.
Takk for svar! Ja, jeg har upgrade-kit. Hva tenker du da blir total mengde vann? Evt mengde skyllevann?

Koketid i 60 min.

Finnes det forresten en kalkulator der jeg kan fylle inn data, for så å lese av riktig mengde? Matte er ikke min sterkeste side
 
Takk for svar! Ja, jeg har upgrade-kit. Hva tenker du da blir total mengde vann? Evt mengde skyllevann?

Koketid i 60 min.

Finnes det forresten en kalkulator der jeg kan fylle inn data, for så å lese av riktig mengde? Matte er ikke min sterkeste side
Var det sånn at du hadde Brewfather appen?
 
Det enkleste er å ta utgangspunkt i at malten absorberer 0.8 liter per kilo. Det blir da 4 liter i mesken du ikke får ut. Skyllevannmengden din blir da ønsket kokevolum minus meskevann minus vannet absorbert i malt.

18 liter meskevann = 14 liter vørter etter avrenning.
Ønsket 25 liter kokevolum; 11 liter skyllevann.
 
Ja, men ikke abonnementet.
Jeg regner med du kan legge inn en ny profil i Brewfather, jeg har brygget på en Digiboil 35 med mash kit i et par år. Her er hvilke verdier jeg har lagt inn.
Screenshot_20221009_141854_com.warpkode.brewfather.jpg
Screenshot_20221009_141859_com.warpkode.brewfather.jpg
Screenshot_20221009_141924_com.warpkode.brewfather.jpg
Screenshot_20221009_141930_com.warpkode.brewfather.jpg
Screenshot_20221009_141934_com.warpkode.brewfather.jpg

Gå inn på profiler og lag en ny en, sett inn verdiene og lagre profilen som digiboil 35 eller lignende. Gå så inn på oppskriften og endre profil til digiboil, da burde antall meske-og skyllevann bli regnet ut for deg :)
 
Jeg regner med du kan legge inn en ny profil i Brewfather, jeg har brygget på en Digiboil 35 med mash kit i et par år. Her er hvilke verdier jeg har lagt inn.
Vis vedlegget 58877
Vis vedlegget 58878
Vis vedlegget 58879
Vis vedlegget 58880
Vis vedlegget 58881

Gå inn på profiler og lag en ny en, sett inn verdiene og lagre profilen som digiboil 35 eller lignende. Gå så inn på oppskriften og endre profil til digiboil, da burde antall meske-og skyllevann bli regnet ut for deg :)
Ah! Tusen takk! Det gjør jo alt mye enklere.
 
Jeg regner med du kan legge inn en ny profil i Brewfather, jeg har brygget på en Digiboil 35 med mash kit i et par år. Her er hvilke verdier jeg har lagt inn.
Vis vedlegget 58877
Vis vedlegget 58878
Vis vedlegget 58879
Vis vedlegget 58880
Vis vedlegget 58881

Gå inn på profiler og lag en ny en, sett inn verdiene og lagre profilen som digiboil 35 eller lignende. Gå så inn på oppskriften og endre profil til digiboil, da burde antall meske-og skyllevann bli regnet ut for deg :)
En ting til: tap trub/kjøler, er det bunnfall/svinn som ikke blir med i gjæringskar? Har regnet 2 liter her. Eller er dette noe annet.

Og koker du med åpent lokk? Antar mindre avdamp dersom jeg koker med lokket delvis på. Kokingen vil være i garasjen. Har en tanke om at det er mer støv i lufta der og kanskje greit å koke med lokket delvis på. Eller er det dumt?
 
En ting til: tap trub/kjøler, er det bunnfall/svinn som ikke blir med i gjæringskar? Har regnet 2 liter her. Eller er dette noe annet.

Og koker du med åpent lokk? Antar mindre avdamp dersom jeg koker med lokket delvis på. Kokingen vil være i garasjen. Har en tanke om at det er mer støv i lufta der og kanskje greit å koke med lokket delvis på. Eller er det dumt?
Kok med lokket av.
 
En ting til: tap trub/kjøler, er det bunnfall/svinn som ikke blir med i gjæringskar? Har regnet 2 liter her. Eller er dette noe annet.

Og koker du med åpent lokk? Antar mindre avdamp dersom jeg koker med lokket delvis på. Kokingen vil være i garasjen. Har en tanke om at det er mer støv i lufta der og kanskje greit å koke med lokket delvis på. Eller er det dumt?
Trub/ kjøler er hvor mye væske som blir liggende igjen i humlerestene og det du ikke får ut av maskinen, kjøler er hvor mye væsken krymper fra 100 til 20 grader. 2 liter er sikkert greit om du tipper maskinen forover når det begynner å bli tomt. Jeg har satt 4 liter fordi jeg ikke ønsker å tippe maskinen eller måtte ta med for mye av humlerester og annet dilldall i gjæringskaret :)

Enig med @Terjedd, kok med lokket av, dampen vil holde ulumskheter ute av kjelen under kok.
 
En ting til: tap trub/kjøler, er det bunnfall/svinn som ikke blir med i gjæringskar? Har regnet 2 liter her. Eller er dette noe annet.

Og koker du med åpent lokk? Antar mindre avdamp dersom jeg koker med lokket delvis på. Kokingen vil være i garasjen. Har en tanke om at det er mer støv i lufta der og kanskje greit å koke med lokket delvis på. Eller er det dumt?
Så lenge du koker, går luftstrømmen ut av kjelen. Den skumleste delen av prosessen er vel mot slutten av kjølinga. Da kan det nok være lurt å prøve å skjerme brygget - men jeg har ikke gode forslag til hvordan. Dette har jeg ingen erfaring med.
 
Trub/ kjøler er hvor mye væske som blir liggende igjen i humlerestene og det du ikke får ut av maskinen, kjøler er hvor mye væsken krymper fra 100 til 20 grader. 2 liter er sikkert greit om du tipper maskinen forover når det begynner å bli tomt. Jeg har satt 4 liter fordi jeg ikke ønsker å tippe maskinen eller måtte ta med for mye av humlerester og annet dilldall i gjæringskaret :)

Enig med @Terjedd, kok med lokket av, dampen vil holde ulumskheter ute av kjelen under kok.
Jeg regner også 4 liter på et vanlig brygg på 25 liter. Da stopper jeg tappinga når det begynner komme grums. Om du vil gjære med grums, kan du kanskje komme ned på 2 liter. Jeg trur ikke det gjør noe, men om du skal gjenbruke gjæren, får du med det grumset videre. Det gjør kanskje heller ikke noe, men ... :).

Om du tapper det du kan av bunnfallet over på godt reingjorte og desinfiserte flasker, kan du få mye fin startervørter av det. Når det får stå ei stund i kjøleskapet har du fort halvannen til to liter rein vørter.
 
Jeg regner også 4 liter på et vanlig brygg på 25 liter. Da stopper jeg tappinga når det begynner komme grums. Om du vil gjære med grums, kan du kanskje komme ned på 2 liter. Jeg trur ikke det gjør noe, men om du skal gjenbruke gjæren, får du med det grumset videre. Det gjør kanskje heller ikke noe, men ... :).

Om du tapper det du kan av bunnfallet over på godt reingjorte og desinfiserte flasker, kan du få mye fin startervørter av det. Når det får stå ei stund i kjøleskapet har du fort halvannen til to liter rein vørter.
Ja, på digiboilen syns jeg 4 liter var passelig i alle fall, på gen 4 ligger det bare 1 liter igjen. Jeg er heller ikke så veldig redd for å ta med trub i gjæringskaret, men som du sier så ved gjenbruk av gjær er det ugunstig.

Startervørter bruker jeg ikke om dagen, men det er absolutt et godt tips for når jeg skulle trenge det :) Jeg har nå 24 klipsposer med ca 20g US-05, kun brukt 1. Om også den siste posen gir forventede resultater blir jeg å kjøpe all tørrgjær i murklosser og kanskje startere forsvinner fra min brygge-verden for godt :oops:
 
Ja, på digiboilen syns jeg 4 liter var passelig i alle fall, på gen 4 ligger det bare 1 liter igjen. Jeg er heller ikke så veldig redd for å ta med trub i gjæringskaret, men som du sier så ved gjenbruk av gjær er det ugunstig.

Startervørter bruker jeg ikke om dagen, men det er absolutt et godt tips for når jeg skulle trenge det :) Jeg har nå 24 klipsposer med ca 20g US-05, kun brukt 1. Om også den siste posen gir forventede resultater blir jeg å kjøpe all tørrgjær i murklosser og kanskje startere forsvinner fra min brygge-verden for godt :oops:
Jeg har rimelig stor sans for det med murklossene. Det sparer mye arbeid, og så veit du hva du hiver oppi, og hva som vil skje. Og dagens tørrgjær er ikke noe dårligere enn ferskgjær - i alle fall de jeg har prøvd. Så ja, tørrgjær er fine greier.

I dag brygga jeg en rug-ipa, og pitcha en gjær som opprinnelig var en blanding av Verdant og New England, altså to tørrgjær fra Lallemand. Den har jeg holdt gående ei stund nå, og jeg er veldig fornøyd med det ølet den har gitt meg. Og jeg er ikke sikker på at det blir like bra om jeg blander ny hver gang. Så altså: Ja takk, begge deler:). Både tørrgjær og egendyrking.
 
Når du lager for eksempel en IPA med 100% DME, behøver du jo ikke tenke på vannjusteringer for meskingens skyld, men det er vel likevel relevant å få noenlunde riktig pH-nivå og klorid-/sulfat-balanse i det ferdige ølet? Du har vel en del erfaringer med ekstraktbrygging, @loebrygg? Og hva ville du gjort, @Finn Berger, målt pH i kok (hva bør den være) og justert med syre?
 
Jeg har bare tilsatt litt sulfat eller klorid for å få det i ønsket retning. Har prøvd å søke litt opp på mineral innholdet i Biess, men aldri følt meg helt sikker på de talla jeg har blitt presentert
 
Tilbake
Topp