Tråden for dumme spørsmål.

Den åpenbare løsningen på problemet ditt er jo å umiddelbart brygge et nytt øl til den nye tanken :)

Bortsett fra det blir det vel hipp som happ.
En mulighet hvis du ikke har mulighet til å brygge mer med det første er jo å teste spunding; overføre ølet når det gjenstår 3/4/5 SG-poeng av forventet utgjæring (avhengig av temperatur og ønsket karbonering) for naturlig karbonering av ølet. Men det funker dårlig hvis ølet allerede er ferdig.
 
Brewzilla 35l hadde 30l før kok. Brukte begge elementa på 1900w og 500w
På en 57L kjele og 3200-3500W så fordamper jeg 4 L/h, altså 6L på 90min.

På 40L kjele med 2600W er tallet 2,6 L/h, 3,9L på 90min.

Mindre kjele og mindre effekt gir mindre fordampning
 
Hop Substitution Chart.

Hei, når det gjelder malts, så bruker jeg gjerne tabellen fra "The Swaen" - Denne her:

DC82DBA0-E300-4415-A432-6FF767679410.jpeg

Super handy.

Finnes de noe slikt for (de mest brukte..) humle og?
Da slipper jeg å lete på internett

Takker,

Nici
 
Dette er vel ikke et dumt spørsmål, men jeg regner med at det kommer en offisiell tråd etter hvert, så jeg spør her:
@gustavf Kan vi regne med at det blir NM på omtrent samme tidspunkt i år som i fjor?
 
Hei hvis jeg får høyere OG enn det oppskrifta sier
vil FG bli høyere da?
Det korte svaret; ja. Gjæren spiser et visst prosentdel av sukkeret i vørteren. F.eks hvis gjæren spiser 80% av sukkeret, så vil en øl med en OG på 1.050 ha en FG på 1.010, og en vørter med OG 1.060, få en FG på 1.012. Så spiller jo også f.eks mesketemp osv inn.
 
Det korte svaret; ja. Gjæren spiser et visst prosentdel av sukkeret i vørteren. F.eks hvis gjæren spiser 80% av sukkeret, så vil en øl med en OG på 1.050 ha en FG på 1.010, og en vørter med OG 1.060, få en FG på 1.012. Så spiller jo også f.eks mesketemp osv inn.
Det vil vel komme an på hvorfor OG er høyere? Gjæren spiser opp det den kan spise, så om du har høy OG fordi du har fått mye gjærbart sukker vil du få et øl med lav FG og mye alkohol (hiver du i sukker i ølet før du setter det til gjæring vil du få høyere OG og mer alkoholholdig øl) Har du derimot høy OG fordi du har ikke-gjærbared sukkerarter vil du også få høy FG. Så det korte svaret er nok 'kanskje'/
 
Tilbake
Topp