Tråden for dumme spørsmål.

Da foreslår jeg enten agar-agar(aldri prøvd det selv, men skal visstnok fungere på lik linje som gelatin, men uten nødvendigheten av kald væske) eller rett å slett å kjøre kaldkræsj, og deretter bruker gelatin, så lenge du kan gjøre det O2 fritt :)
Men gelatin tar vel kun gjær, (negativt ladd). Man må vel ha noe positivt ladd for å tiltrekke seg proteinet? Pleier alltid å bruke gelatin. Eller er dette vranglære (jeg hørte diskutert i en podcast for lenge siden - husker ikke hvilken…).
 
Men gelatin tar vel kun gjær, (negativt ladd). Man må vel ha noe positivt ladd for å tiltrekke seg proteinet? Pleier alltid å bruke gelatin. Eller er dette vranglære (jeg hørte diskutert i en podcast for lenge siden - husker ikke hvilken…).
Neida, grunnen til at gelatin fungerer best når ølet er nær frysepunktet er fordi det er da kjøletåke er eksponert, gelatin tar det aller meste.
 
Neida, grunnen til at gelatin fungerer best når ølet er nær frysepunktet er fordi det er da kjøletåke er eksponert, gelatin tar det aller meste.
Måtte sjekke dette her. Stemmer det jeg trodde:


«Preparations intended to precipitate proteins rather than yeast are data-referred to as auxiliary finings. Often derived from carrageenans or alginates, these preparations carry strong negative charges that attract and form flocs with positively charged proteins. Although yeast finings such as isinglass can be used in conjunction with auxiliary finings, they cannot be added at the same time because each would neutralize the other, rendering both fining agents ineffective.»
 
Måtte sjekke dette her. Stemmer det jeg trodde:


«Preparations intended to precipitate proteins rather than yeast are data-referred to as auxiliary finings. Often derived from carrageenans or alginates, these preparations carry strong negative charges that attract and form flocs with positively charged proteins. Although yeast finings such as isinglass can be used in conjunction with auxiliary finings, they cannot be added at the same time because each would neutralize the other, rendering both fining agents ineffective.»
Det tror jeg ikke kjøletåka har lest. :)
 
@Petter Mandt Du snakker om agar-agar. Er det bare en forveksling med karragenan (Irish Moss etc., kjært barn osv..)? Agar-agar utvinnes av samme plante (rødalger) som karragenan, men er ikke helt det samme. Så vidt jeg veit har det ikke elektrisk ladning, slik karragenan har, og funker dermed dårlig som klarningsmiddel.

Det er litt forvirrende å google etter dette. Det ser ut for meg som om agar-agar ofte forveksles med karragenan.

Er kjøletåke egentlig et problem? I følge Mitch Steele har det ingen påvirkning på smaken. Og tar du det ut, fjerner du også polyfenoler, som kan ha en nyttig funksjon i ølet: "Polyphenols also impart certain flavor characteristics and act as natural antioxidants, preserving the original taste of beer so their complete removal is not always desirable." (https://beerandbrewing.com/dictionary/05yt3vv4Uc/)

Kjøletåke dannes ikke før du kommer under 1,6 grader. Så kaldt blir ølet mitt aldri.
 
Sist redigert:
Måtte sjekke dette her. Stemmer det jeg trodde:


«Preparations intended to precipitate proteins rather than yeast are data-referred to as auxiliary finings. Often derived from carrageenans or alginates, these preparations carry strong negative charges that attract and form flocs with positively charged proteins. Although yeast finings such as isinglass can be used in conjunction with auxiliary finings, they cannot be added at the same time because each would neutralize the other, rendering both fining agents ineffective.»
Det blir litt for teknisk for min del, det jeg kan si er at ølet kan være veldig tåkete, bruker gelatin, og ølet blir like klart som en pils fra butikken. Ser ikke helt for meg at det bare er gjær som gjør ølet tåkete :)

Er det mulig at gjær henger rundt på proteinene så det blir med gjæren når den felles ut av gelatinen?
 
Jeg prøver philly sour gjæren for første gang. Jeg la merke til at utløpsdato på pakkene er mai 2023. Jeg tenkte ikke noe over det, da de kostet 20 spenn eller noe sist de var på tilbud og ølbrygging har all gjæren sin i kjøleskap.

Strødde gjæren i vørteren(som vanlig med tørrgjær) det er nå gått halvannet døgn og det er aktivitet, som jeg mener er ganske normalt, men jeg la merke til noe rart i bunnen av all rounderen, det ser ut som noe av gjæren enda er "intakt", er det døde celler?

IMG_20230301_191200_copy_2205x1653.jpg
 
Jeg prøver philly sour gjæren for første gang. Jeg la merke til at utløpsdato på pakkene er mai 2023. Jeg tenkte ikke noe over det, da de kostet 20 spenn eller noe sist de var på tilbud og ølbrygging har all gjæren sin i kjøleskap.

Strødde gjæren i vørteren(som vanlig med tørrgjær) det er nå gått halvannet døgn og det er aktivitet, som jeg mener er ganske normalt, men jeg la merke til noe rart i bunnen av all rounderen, det ser ut som noe av gjæren enda er "intakt", er det døde celler?

Vis vedlegget 60979
Ser mer ut som ris… :p
 
Jeg prøver philly sour gjæren for første gang. Jeg la merke til at utløpsdato på pakkene er mai 2023. Jeg tenkte ikke noe over det, da de kostet 20 spenn eller noe sist de var på tilbud og ølbrygging har all gjæren sin i kjøleskap.

Strødde gjæren i vørteren(som vanlig med tørrgjær) det er nå gått halvannet døgn og det er aktivitet, som jeg mener er ganske normalt, men jeg la merke til noe rart i bunnen av all rounderen, det ser ut som noe av gjæren enda er "intakt", er det døde celler?

Vis vedlegget 60979
Jeg har brukt den to ganger nå. Det normale er at du ikke ser aktivitet de første par dagene. da driver gjæren og lager syre. Først når den er ferdig med det, begynner den gjæringa.
 
Jeg har brukt den to ganger nå. Det normale er at du ikke ser aktivitet de første par dagene. da driver gjæren og lager syre. Først når den er ferdig med det, begynner den gjæringa.
Jaja, og det er jeg klar over, det er rundt 35 timer siden pitch og det har kommet et tynt skumlag på toppen og den plåpper avgårde :) Jeg lurer uansett på om noen har vært borti det man kan se på bildet jeg la ved. Jeg har ikke opplevd det før og det var bare en tanke som slo meg at det kanskje vær døde celler og derfor kornene enda var "intakt", så jeg håpte på at kanskje noen av dere luringer hadde vært borti det :)
 
Jeg prøver philly sour gjæren for første gang. Jeg la merke til at utløpsdato på pakkene er mai 2023. Jeg tenkte ikke noe over det, da de kostet 20 spenn eller noe sist de var på tilbud og ølbrygging har all gjæren sin i kjøleskap.

Strødde gjæren i vørteren(som vanlig med tørrgjær) det er nå gått halvannet døgn og det er aktivitet, som jeg mener er ganske normalt, men jeg la merke til noe rart i bunnen av all rounderen, det ser ut som noe av gjæren enda er "intakt", er det døde celler?

Vis vedlegget 60979
Ser jo ut som bakterier, men antagelig altfor store :oops: https://sml.snl.no/E._coli
 
Lett irriterende når en ikke treffer bryggetalla, hva er forklaringen her? Bruker BF.

Volum før og etter kok = spot on.
Avdamp pr time = spon on.
Gravity før kok. 1.041 mot mål 1.042. Ok detter er nært nok.
Gravity etter kok 1.046 mot mål 1.051.
SG før kok er målt med digitalt refraktometer, etter målt med Easy dens og Tilt.
Heller det mot målefeil før kok?
 
Jaja, og det er jeg klar over, det er rundt 35 timer siden pitch og det har kommet et tynt skumlag på toppen og den plåpper avgårde :) Jeg lurer uansett på om noen har vært borti det man kan se på bildet jeg la ved. Jeg har ikke opplevd det før og det var bare en tanke som slo meg at det kanskje vær døde celler og derfor kornene enda var "intakt", så jeg håpte på at kanskje noen av dere luringer hadde vært borti det :)
Sorry.

Jeg fulgte ikke så nøye med underveis; dunken sto i et rom jeg ikke oppholder meg så mye i. Jeg bare lot den stå i fred, og så var den plutselig ferdig, uten å ha gjort noe særlig vesen av seg i det hele tatt:). Men det var helt normal slurry i bånn av karet da jeg hadde tappa opp. Ingen tegn til riskorn, spirer eller monsterbakterier.

Jeg har vondt for å tru at det kan være noe særlig annet enn gjær. Og det er vel ikke noe du kan gjøre med det, så du får bare gjøre som bergenserne når det regner:).
 
Tilbake
Topp