Tråden for dumme spørsmål.

Jeg ville latt fatene stå i ro og satset på at gjæren bunnfeller der. Så drar du den opp ved å sjenke litt i ett glass over noen dager.
Litt "trådnekrofili", etter spørsmålet mitt om pils med gjærsmak fra desember, men:

Til info (kan jo være andre møter på noe av det samme) prøvde jeg denne løsningen, som både Lars Erik og andre foreslo, og den fungerte som en drøm! Etter noen uker var gjærsmaken fullstendig borte, og den gode pils-smaken var tilbake. Takk for hjelpen!
 
Tenkte å kjøpe denne


med disse:


Men trenger opplegg til vanlig sodastream flaske 60 liter, noen som kan guide meg?
 
Tenkte å kjøpe denne


med disse:


Men trenger opplegg til vanlig sodastream flaske 60 liter, noen som kan guide meg?


Du vil også trenge 2x ball lock(for CO2) og x antall meter slange alt etter hvilken løsning du går for, med den manifolden kan du enten velge å finne slanger som går over nippelene og bruke slangeklemmer i en ende og ball lock med nippel og slangeklemme i andre enden, eller du kan skru ut nippelene og kuleventilene og skru på John Guest/Duotight koblinger.
 
Hei folkens. Jeg har fått meg en fermzilla allrounder og har lyst til å se på mulighetene for en eplecider med juice fra butikk, gjæret under trykk, lukket overføring til fat, søtning uten kunstige søtstoffer og tvangskabonering. Enkelte steg virker vanskelig å få til uten å bryte den lukkede prosessen, feks gjærstopping og søtning på fat. Vil dette kunne gjøres med lukket overføring til fat bestående av gjærstopp og videre til nytt fat med søtning, feks eplejuice, og til sist tvangskabonering på samme fatet?
Hvilke andre alternativer finnes det evt?
 
Sist redigert:
Hei folkens. Jeg har fått meg en fermzilla allrounder og har lyst til å se på mulighetene for en eplecider med juice fra butikk, gjæret under trykk, lukket overføring til fat, søtning uten kunstige søtstoffer og tvangskabonering? Enkelte steg virker vanskelig å få til uten å bryte den lukkede prosessen, feks gjærstopping og søtning på fat. Vil dette kunne gjøres med lukket overføring til fat bestående av gjærstopp og videre til nytt fat med søtning, feks eplejuice, og til sist tvangskabonering på samme fatet?
Hvilke andre alternativer finnes det evt?
I de tilfellene der det kreves en ekstra ingrediens på fat ifbm. lukket overføring pleier jeg å sette en liten trakt på silikonsslangen etter at ølet er overført – og tømme innholdet over i fatet gjennom slangen. Man risikerer at det kommer inn litt luft i slangen, selvsagt – men jeg tenker at fire fem purginger med CO2 tynner ut det lille som kommer inn i fatet.
 
Hei folkens. Jeg har fått meg en fermzilla allrounder og har lyst til å se på mulighetene for en eplecider med juice fra butikk, gjæret under trykk, lukket overføring til fat, søtning uten kunstige søtstoffer og tvangskabonering? Enkelte steg virker vanskelig å få til uten å bryte den lukkede prosessen, feks gjærstopping og søtning på fat. Vil dette kunne gjøres med lukket overføring til fat bestående av gjærstopp og videre til nytt fat med søtning, feks eplejuice, og til sist tvangskabonering på samme fatet?
Hvilke andre alternativer finnes det evt?
Kjøper du en svær sprøyte, feks 50ml eller 100ml, kan du koble den til en ballock med en kort silikonslange. Fåes på ebay osv, muliggens også (godt utstyrt) apotek. Felleskjøpet?
Jeg tilsetter gelatin, campden, sorbistat, osv slik, og det funker glimrende.
Ps: husk å ta av trykket før du kobler til :p
 
Kjøper du en svær sprøyte, feks 50ml eller 100ml, kan du koble den til en ballock med en kort silikonslange. Fåes på ebay osv, muliggens også (godt utstyrt) apotek. Felleskjøpet?
Jeg tilsetter gelatin, campden, sorbistat, osv slik, og det funker glimrende.
Ps: husk å ta av trykket før du kobler til :p
tusen takk for tilbakemelding. Enkel og grei løsning. skal huske å ta av trykket :)
 
I de tilfellene der det kreves en ekstra ingrediens på fat ifbm. lukket overføring pleier jeg å sette en liten trakt på silikonsslangen etter at ølet er overført – og tømme innholdet over i fatet gjennom slangen. Man risikerer at det kommer inn litt luft i slangen, selvsagt – men jeg tenker at fire fem purginger med CO2 tynner ut det lille som kommer inn i fatet.
Tusen takk for tips!
 
Jeg sitter å funderer på å brygge en 2,5% øl, jeg ser Brewfather mener den vil gjære ut til 1.004, er det vanlig med såpass lav FG på et “svakere“ øl?
 
Jeg sitter å funderer på å brygge en 2,5% øl, jeg ser Brewfather mener den vil gjære ut til 1.004, er det vanlig med såpass lav FG på et “svakere“ øl?
Aner egentlig ikke, men mengden ugjærbart må jo nødvendigvis vær proporsjonalt mindre, også, så det virker ikke helt urimelig på meg. Det kommer vel litt an på oppskrifta, men det er nok veldig god utgjæring som ligger i dette.
 
Jeg sitter å funderer på å brygge en 2,5% øl, jeg ser Brewfather mener den vil gjære ut til 1.004, er det vanlig med såpass lav FG på et “svakere“ øl?
Det er to forskjellige veier til Rom, veldig lav FG finner en gjerne i lettøl eller alkoholfrie lagere og lette øl. Ales og annet kan gjerne ha mye høyere FG. Jeg målte f.eks. Erdinger alkoholfri og den hadde en FG på 1,025.

Inspirasjon og tips her om "høy" FG varianten: https://www.lallemandbrewing.com/wp...AL-bestpractices-Low_alcohol_beer-DIGITAL.pdf

Inspirasjon og tips her om "lav" FG varianten: https://ultralowbrewing.com/
 
Må nødvendigvis være høy FG, kan jo ikke ha ukonvertert stivelse. Så LA-01 gjær, lav OG, og meske på rundt 70C eller mer burde gjøre trikset.
 
Aner egentlig ikke, men mengden ugjærbart må jo nødvendigvis vær proporsjonalt mindre, også, så det virker ikke helt urimelig på meg. Det kommer vel litt an på oppskrifta, men det er nok veldig god utgjæring som ligger i dette.
Ja, er ikke noe spess med oppskrifta, Vienna, pale, litt Crystal 80 og litt flaket havre.

Det er to forskjellige veier til Rom, veldig lav FG finner en gjerne i lettøl eller alkoholfrie lagere og lette øl. Ales og annet kan gjerne ha mye høyere FG. Jeg målte f.eks. Erdinger alkoholfri og den hadde en FG på 1,025.

Inspirasjon og tips her om "høy" FG varianten: https://www.lallemandbrewing.com/wp...AL-bestpractices-Low_alcohol_beer-DIGITAL.pdf

Inspirasjon og tips her om "lav" FG varianten: https://ultralowbrewing.com/
Skjønner, har sett litt på det, jeg antar at siden jeg skal bruke lagergjær og ønsker en crisp øl, så blir lav FG veien å gå, jeg fant derimot veldig lite om å brygge en øl på rundt 2,5%, de fleste var enten rundt 1% eller 4%, men det du sier er at det er ikke unormalt med lav FG på "lettøl" når jeg mesker på 64 grader?
 
Ja, er ikke noe spess med oppskrifta, Vienna, pale, litt Crystal 80 og litt flaket havre.


Skjønner, har sett litt på det, jeg antar at siden jeg skal bruke lagergjær og ønsker en crisp øl, så blir lav FG veien å gå, jeg fant derimot veldig lite om å brygge en øl på rundt 2,5%, de fleste var enten rundt 1% eller 4%, men det du sier er at det er ikke unormalt med lav FG når jeg mesker på 64 grader?
Hvis målet er lav alkohol med mye smak bør du nok sikte mot høy FG. Laget en for noen år siden: Mesket på 72 grader og brukte mye mørke malt. Allikevel gjæret den litt for godt ut – og endte på 2,7 %. Lav OG og 64 grader vil nok gi lav FG. 1.004 høres rimelig ut. Faren er at ølet blir tynt og kjedelig. En god porsjon humle kan jo selvsagt piffe det opp.
 
Hvis målet er lav alkohol med mye smak bør du nok sikte mot høy FG. Laget en for noen år siden: Mesket på 72 grader og brukte mye mørke malt. Allikevel gjæret den litt for godt ut – og endte på 2,7 %. Lav OG og 64 grader vil nok gi lav FG. 1.004 høres rimelig ut. Faren er at ølet blir tynt og kjedelig. En god porsjon humle kan jo selvsagt piffe det opp.
Ja ser den, og skulle jeg gått for noe annet, som pale ale, IPA eller dry stout osv ville jeg gått ned den veien, men jeg vil gjerne ha lav alkohol prosent og færre kalorier :) Og det begynner å bli noen år siden, men sånn hukommelsen vil ha det gikk det helt fint ned strupen med carlsberg ølet jeg hadde med fra daglivaren i Sverige.

Jeg vurderer å prøve en såkalt "petite Saison" først. Kanskje det er lettere å få et resultat jeg blir fornøyd med der? Saison er jo sånn sett tynn fra før og da er det jo gjæren som er i førersetet i forhold til smak :)
 
Tilbake
Topp