Oksidering ødelegger mye i utgangspunktet et godt øl. For en tid siden så var jeg på et treff og smakte 8-10 forskjellige hjemmebryggede øl. Alle var forringede av oksidering. Alle. Det mest interessante var et Europris IPA-kit jeg smakte som smakte som sherry. Ølet var ikke direkte vondt, for den sherrysmaken var litt artig, men når jeg ble fortalt at det skulle være en IPA så falt det litt sammen. Jeg tror oksidering er et mye større "problem" enn det en del, iallefall ferske hjemmebryggere tror det er. Mitt inntrykk er at mange liker ølet uansett, fordi det er hjemmebrygget og da er det bra. Uten å smake fersk vare av ting regelmessig så vil jeg tro at referansen til mange er rett og slett oksidert øl, så da er ikke ens eget øl så langt unna.
Men det viktigste er at en selv synes det er godt, men unngår man oksidering så kan det bli så mange mange ganger bedre.
Hva menes med oksidering?;p
Åja så det å titte nedi gjæringskaret for mye er egentlig ikke lurt?;pAt du har fått uønsket oksygen i ølet. Eneste gangen du vil ha oksygen i ølet er når gjæren skal bruke det (opp), som ved starten av gjæring.
Åja så det å titte nedi gjæringskaret for mye er egentlig ikke lurt?;p
Noe jeg har fundert på i forbindelse med flaskingen, er om ikke det er en situasjon lik den du har når du starter gjæringen. Vil ikke gjæren kaste seg over oksygenet, og ganske kjapt få det ut av sirkulasjon? Mener å ha lest om det et eller annet sted (Gordon Strong?).
OBS! Dette er et spørsmål, ikke en påstand om at det er sånn.
Det er det folk sier, men det kan jo ikke være helt sånn da øl blir tydlig oksidert på flaske og. Jeg har begynt å flaske selv og det gjør jeg rett etter at FG er nådd, har gjort de en gangt før FG ble nådd og, for å ha aktiv gjær som tar seg av spesien i flaska med en eneste gang, har fungert så langt på hveteølene.
Det er vel vanligvis plenty av aktiv gjær i ølet ved flasking - om vi ser bort fra de sterkeste ølene?
Jeg vet ikke om det er okysgenet øverst i flaska som er det store problemet. Jeg vet ikke engang om det er så mye oksygen der, siden du vel må frigjøre en del CO2 pga turbulensen i ølet når du flasker. Og så står de dessuten alltid litt med korken løst på før du klemmer fast korken. Men mens du fyller flaska - og særlig i starten - ser jeg for meg at det kan blandes inn en del oksygen. (Jeg prøver alltid å være forsiktig i starten. Holder flaska på skrå, og gir ikke full gass.)
Dette er selvfølgelig bare spekulasjon. Jeg skulle gjerne kunne målt oppløst oksygen - men siden det likevel er begrenset hva jeg kan gjøre med problemet, er jeg ikke veldig motivert for en sånn investering.
Kan mengden bunnfall i en stor flaske versus en liten flaske ha noe å si?
Ja, det burde vel egentlig det.Den bør være proporsjonalt lik?
Ja, det burde vel egentlig det.
Kan det bare være en så liten ting som at det har kommet litt mer bunnfall med oppi glasset på den ene?