Siden du nevner IPA i samme slengen som mørkt øl kan du prøve deg på min rug-IPA som er passe mørk i fargen, fyldig og rund som en badeball i smaken. (smaksbeskrivelsen er desverre ikke min, men jeg syntes den var ganske god ;D )
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 23.73 l
Post Boil Volume: 21.84 l
Batch Size (fermenter): 23.00 l
Bottling Volume: 22.00 l
Estimated OG: 1.062 SG
Estimated Color: 24.9 EBC
Estimated IBU: 83.6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 74.00 %
Est Mash Efficiency: 77.2 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
3.00 kg Rye Malt (9.3 EBC) Grain 1 43.8 %
2.75 kg Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) Grain 2 40.1 %
1.00 kg Munich Malt (15.0 EBC) Grain 3 14.6 %
0.10 kg Chocolate Malt (689.5 EBC) Grain 4 1.5 %
30.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 60.0 min Hop 5 36.7 IBUs
30.00 g Galena [10.60 %] - Boil 30.0 min Hop 6 23.0 IBUs
4.60 g Klar Urt (Boil 10.0 mins) Fining 7 -
50.00 g Amarillo Gold [10.00 %] - Boil 10.0 min Hop 8 15.5 IBUs
2.00 tsp Yeast Nutrient (Boil 10.0 mins) Other 9 -
50.00 g Amarillo Gold [10.00 %] - Boil 5.0 min Hop 10 8.5 IBUs
1.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 11 -
100.00 g Amarillo Gold [8.50 %] - Dry Hop 14.0 Da Hop 12 0.0 IBUs
Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 6.85 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Protein Rest Add 17.86 l of water at 54.5 C 50.0 C 30 min
Saccharification Heat to 68.9 C over 15 min 68.9 C 30 min
Mash Out Heat to 75.6 C over 10 min 75.6 C 10 min
Sparge: Fly sparge with 12.73 l water at 77.0 C
Det er en stor andel rugmalt i denne, og for å slippe at mesken tetter seg er det en fordel å ikke kverne malten alt for fint.