Finn Berger
Moderator
TakkDrit i den...ikke verdt prisen. Kompis kjøpte den og den takla ikke å kverne kondisjonert malt..
Sist redigert:
TakkDrit i den...ikke verdt prisen. Kompis kjøpte den og den takla ikke å kverne kondisjonert malt..
Hva er kondisjonert malt?Takk! Jeg har vært inne på tanken om den der, men jeg kondisjonerer maltet, så det er en betingelse at ei ny mølle takler det.
At maltet er fuktet før knusing.Hva er kondisjonert malt?
Som @Kloakk sier; fukting av maltet før kverning. Bruk vann tilsvarende 2% av vekta av maltet. Jeg sprayer det på, og rører det inn etterhvert. La det stå i minst 10 minutter før du kverner.Hva er kondisjonert malt?
Har du tatt en hydrometer prøve?Har et beslektet problem, så jeg stjeler min plass i tråden...
På søndag brygget vi "fru Nelsons meloner" (all grain settet fra Bryggerlosjen), dette hadde stått noen tid i påvente av kaldere vær da jeg ikke har gjæringsskap. Her er det 2.8kg pilsner malt og 2.8kg hvete, masse humle og en pakke MJ M20 gjær (som hadde 6 måneder igjen til utløpsdato).
Som vanlig blir det litt feilskjær i min brygging... OG skulle være 1.052 vi havna på 1.043ish etter lang og god skylling og god koking, men øl av butikkstyrke er helt fint for meg om de smaker godt så det ser vikke start på. Kjølingen var krevende da vannet fortsatt var for varmt, så vi endte opp på 23 grader, men siden gjæren kan jobbe på opp mot 30grader så lot vi det stå til.
Så det begynte å bobble samme kvelden, og stormgjæret så jeg hadde problem med å holde vann i gjærlåsen i ett døgn og temperaturen steg til 25.8grader(!) før det plutselig var helt stille. Helt stille.... Bør jeg åpne lokket og pitche mer gjær, eller stole på at den gjære vi tilsatte viket og vil virke under flaske-karboneriing? Kan jeg eventuelt bruke en annen gjær da M20 ikke er tilgjengelig på den lokale pusheren?
Jeg lager øl som jeg lager unger, gjør så godt jeg kan men resultatet kan jeg ikke styre 100% og blir ofte en overraskelse...![]()
Bruk hydrometer og mål SGHar et beslektet problem, så jeg stjeler min plass i tråden...
På søndag brygget vi "fru Nelsons meloner" (all grain settet fra Bryggerlosjen), dette hadde stått noen tid i påvente av kaldere vær da jeg ikke har gjæringsskap. Her er det 2.8kg pilsner malt og 2.8kg hvete, masse humle og en pakke MJ M20 gjær (som hadde 6 måneder igjen til utløpsdato).
Som vanlig blir det litt feilskjær i min brygging... OG skulle være 1.052 vi havna på 1.043ish etter lang og god skylling og god koking, men øl av butikkstyrke er helt fint for meg om de smaker godt så det ser vikke start på. Kjølingen var krevende da vannet fortsatt var for varmt, så vi endte opp på 23 grader, men siden gjæren kan jobbe på opp mot 30grader så lot vi det stå til.
Så det begynte å bobble samme kvelden, og stormgjæret så jeg hadde problem med å holde vann i gjærlåsen i ett døgn og temperaturen steg til 25.8grader(!) før det plutselig var helt stille. Helt stille.... Bør jeg åpne lokket og pitche mer gjær, eller stole på at den gjære vi tilsatte viket og vil virke under flaske-karboneriing? Kan jeg eventuelt bruke en annen gjær da M20 ikke er tilgjengelig på den lokale pusheren?
Jeg lager øl som jeg lager unger, gjør så godt jeg kan men resultatet kan jeg ikke styre 100% og blir ofte en overraskelse...![]()
Har ikke målt enda. Som vanlig spekulerer jeg meg inn i problemer og er redd for at om jeg åpner karet nå og slipper inn oksygen (og gjøringen er stoppet) så vil det starte oksidering den siste uken på fat... Jeg kan jo vente til nærmere tapping og måle, er det da vesentlig over 1.012 (FG ifølge oppskrift) så må jeg ha mer gjær i brygget og la det stå litt til? Eller lager jeg meg bare problemer nå?Har du tatt en hydrometer prøve?
Ville du brukt karbonerings gjær som ekstra gjør da, altså la ølet stå på gjæringskar med denne en uke+ ?Bruk hydrometer og mål SG. Weissbier gjær pleier å være rask, så det hørtes veldig sannsylig at den ble ferdig på veldig kort tid - spesielt med tanken på høy gjæringstemperatur.
Du kan bruke karboneringsgjær, som f.eks F2, eller CBC-1, men jeg vil tro at M20 klarer jobben.
Det er selvfølgelig viktig å ha fokus på O2(oksygen) ingress, men her må man veie ondt mot ondt... Så kanskje slipper det inn noe O2 når du tar prøve, hadde du hatt blow off tube, så ville du kunne tappe fra krana om du har det på gjæringskaret, men å flaske 40+ 0,5 litere som må åpnes, tømmes i dass og vaskes er verre enn litt O2 før flasking. Tross alt, skal det flaskes så vil O2'en mest sannsynlig bli spist opp av gjæra under karbonering. Jeg ville tatt en hydrometerprøve og smakt på den etter målingHar ikke målt enda. Som vanlig spekulerer jeg meg inn i problemer og er redd for at om jeg åpner karet nå og slipper inn oksygen (og gjøringen er stoppet) så vil det starte oksidering den siste uken på fat... Jeg kan jo vente til nærmere tapping og måle, er det da vesentlig over 1.012 (FG ifølge oppskrift) så må jeg ha mer gjær i brygget og la det stå litt til? Eller lager jeg meg bare problemer nå?