Finn Berger
Moderator
Der var du rask. Takk for svar. "Stjeler" denne, hvis det er greit.
Værsågod. Den er veldig lite original
Det du skal passe på, er at brygget ditt ikke blir sterkere enn 5,1 - 5,2%. Sterk kølsch er ikke godt.
Der var du rask. Takk for svar. "Stjeler" denne, hvis det er greit.
Det ser ut som at eg endeleg har fått til Kölsch utan fruktpreg med WLP029. Smakte på den etter kun to døgn på fat i dag. Det var ikkje fruktigheit å spore. Det eg gjorde forskjellig frå tidlegare forsøk var eigentleg mengde gjær. Steppa opp gjærstartar. Først 2,5 l, så ny startar på 4,5 l med gjæren frå første runde. Batchen var 23 l. Gjæra på 13,5 grader dei første døgna så opp til 16. Kjølte roleg ned frå 16 til 10 grader (2 grader i døgnet) så rett ned til 0. Oppskrifta var enkel. 100 % pilsnermalt. Magnum og Hersbrucker til 28 IBU, 60 min. OG 1,046, FG 1,009.
Det var jo en voldsom mengde med gjær - men jeg tror nok mye gjær kan være en nøkkel. Jeg skal kjøre opp mengden kraftig neste gang, jeg også.
Kanskje nok til 40 liter ?![]()
Jeg har brygget noe dårlige Kølsch så tenkte en pakke til 2+4 starter til 40 liter og så dagen etter tilsette et brygg på 40 liter så totalen blir 80 liter. ?????
Det der var litt uklart for meg. Tenker du å starte med et brygg på 40 liter, og så tilsette 40 liter til etter at det har kommet i gang? jeg er usikker på om det er noen god ide, men du må uansett beregne gjærmengden til 80 liter.
Men forøvrig: Det er kaskje ikke så dumt å gå ut fra at en kølsch gjæret på 14 grader trenger like mye gjær som en pils på tilsvarende temperatur. Og det betyr gjerne dobbelt så mye gjær som til vanlig ale. Så til 25 liter vil jeg nå bruke 500 milliarder (minst).
Det blir 1600 milliarder celler til 80 liter. Regner du at du får 160 milliarder i tilvekst per liter 1.040-vørter, blir regnestykket lett: Du trenger 10 liter starter, men de må fordeles på flere mindre startere. 3 X 3,33 liter burde gå fint. Det tar litt tid, men du klarer det fint innafor ei uke, og da er fremdeles gjæren fra den første helt fin når du er ferdig med den siste.
Så da ville jeg i alle fall hatt 800 milliarder til 40 liter.
Propagation | Wyeast Laboratories
Her er det jo beskrevet med 10 økning på ett steg.
Det der er en rein gjæroppdyrkingsmetode ("propagation"). Det er vel rett og slett å sette en stor starter som du hverken plasserer på en magnetrører eller rister med jevne mellomrom. Men det kunne du kanskje kalle Drauflassen, også. Likevel; poenget med drauflassen er først og fremst å kunne utnytte en stor gjæringskapasitet med mindre meske- og kokekapasitet. Men det kan sjølsagt også brukes ut fra gjæroppdyrkingshensyn når det er vanskelig å dyrke opp nok gjær.
Det kan sikkert finnes glidende overganger mellom disse to metodene, som jo i prinsippet er temmelig like. Den viktigste forskjellen er kanskje at i den metoden Wyeast beskriver, lar du starterdelen gjære mye lenger ut før du tilsetter hoveddelen.
Jeg foreslår at vi stopper denne diskusjonen her, siden tråden handler om kølsch. Men det kan være greit at det som står, blir stående, siden behovet for mye gjær til kølsch gjæret lavt kom opp.
Om noen ønsker å si noe mer, kan de fortsette i denne tråden: To runder vørter i samme gjæringskar?
Det er jo Kølsch jeg snakker om og metoder for å få nok gjær, nok gjær er alfaomega på en Kølsch har jeg ihvertfall erfart, som noen vil si er mer viktig enn på pils.
Jeg tenker litt kjapt at det alltid dreier seg om 25.
Jeg har lenge hatt lyst til å smake Kölsch, men finner det verken på polet eller som butikkøl (selv i de butikkene med stooort utvalg). Er denne stilen så liten?