Vørter vil etter min forståelse ha
litt annerledes varmekapasitet enn vann samt at den spesifikke varmekapasiteten til en sukkerløsning som vørter er
avhengig av temperaturen til løsningen. Videre er massetettheten til vørter høyere enn for vann slik at 10 liter vørter ikke er lik 10 kg. For en (overdrevet) nøyaktig ølbrygger vil det ikke være så enkelt som å summere produktene av volum og temperatur og dele på det endelige volumet.
Fra feks
the engineering toolbox har vi:
Kode:
tf = (m1 cp1 t1 + m2 cp2 t2 + .... + mn cpn tn) / (m1 cp1 + m2 cp2 + .... + mn cpn)
hvor:
tf; endelig temperatur i ºC
m1, m2 ... mn; massene (kg)
cp1, cp2 ... cpn; varmekapasiteten (J/kg ºC)
t1, t2, ... tn; temperaturene (ºC)
Hvis varmekapasiteten er lik for alle løsningene (cp1 = cp2, cp3, .... cpn) reduseres disse leddene og vi får formelen som
@loebrygg benyttet:
Kode:
tf = (m1 t1 + m2 t2 + .... + mn tn) / (m1 + m2 + .... + mn)
tf = (10kg * 30 ºC + 10kg * 8 ºC) / (10kg + 10kg) = 300+80 / 20 = 19 ºC
Vanns varmekapasitet er 4181 J / kg °C. Det vi trenger i tillegg er vørterens SG (slik at vi kan regne ut massen til feks 10 liter vørter) og en anslag for vørterens varmekapasitet.
Nå har jeg ikke tid akkurat nå, men fikk lyst til å se på hvor mange % dette utgjør for vanlige verdier av SG og vørtertemperatur, og legge dette til som
en av mine kalkulatorer.