Humletest: 12 x SMaSH apa fra én vørter

COEvju

Norbrygg-medlem
Har lenge hatt lyst til å gjøre en humletest for å bli bedre kjent med de forskjellige humletypene, og har etterhvert landet på en fremgangsmåte som gjør at man kan få et stort antall humletyper på en batch, på en måte som er gjennomførbar. Utfordringen med humletest er at det er begrenset hvor mange batcher man kan splitte vørteren opp i før koking mht antall kjeler og komfyrer. Tørrhumling er et alternativ, men gir ikke fullt utbytte av testen. Dermed landet jeg på en metode der humlene kan kokes hver for seg over noen kvelder i forkant. Siden vi er flere som gjennomfører forsøket, kan oppgaven fordeles. Vurderte først å koke humlen i vann da jeg har hørt at det i teorien skal gå greit, men etter litt research landet jeg på at det ikke blir optimalt siden protein/gravity og pH påvirker prosessen/smaken. Svaret ble dermed å koke humle i vann med litt spraymalt for å etterlikne normale forhold.

I praksis blir dette 12 forskjellige Single Malt and Single Hop American pale ales på én 20l vørter. Forhåpentligvis gode øl, men hovedpoenget er humlen.

Fremgangsmåte

Forberedelser (Humle):
12 X Kok opp 0,3 dl vann med spraymalt med humle på 60 min, 15 min og 0 min = hjemmelaget humlekonsentrat (tipper volumet i alle fall vil halveres, eller...?)
Humlemengde justeres slik at alle lander på samme IBU, ca 30
Sett på sanitert glass X 12 forskjellige humler, lukkes, settes i kjøleskap.
Gjøres dagene i forkant. Ansvaret kan fordeles mellom flere.

Brygging:
Brygg 20 l batch med vørter 100 % basemalt, OG rundt 1.045
kjøl ned, tilsett gjær (safale US-05)
Splitt vørter: fordel på 12 stk 1,5 liters plastflasker
Tilsett forskjellig humlekonsentrat i hver av flaskene
Sett på gjærlås med propp tilpasset flaskeåpning, og vent...

Flasking
Kjøl ned/cold crash
Hell direkte over på flasker via trakt: 3 x 330 ml flasker bør gå greit uten å få med alt for mye bunnslam
Tilsett sukkerbit, kork og merke på hver flaske
Vent
Smakstest!

Kommentarer?
Er det gode grunner til IKKE å gjøre det på denne måten, eller justere fremgangsmåten (har jeg oversett noe helt elementert)?
Noen som har gjennomført humletest på liknende måte før?
Tåler vørter m humle (humlekonsentrat) å stå uten gjær (kjølig) uten å bli infisert?
Gir det logikk å kjøre lik mengde IBU framfor lik mengde humle i hver flaske?
Burde pH justeres? Har hørt at 100% basemalt gir noe høyere pH enn det som er ideelt.
 
Sist redigert:
Innser at tilmåling av så små humlemengder kan bli en utfordring, selv med digital vekt. Løsningen kan evt være å kjøre lik mengde humle framfor IBU, ved å ha i likt antall pellets. Evt måle vekt på f.eks 20 pellets og finne ca vekt per pellet, og tilpasse med det som utgangspunkt. Hadde sikkert ikke blitt godkjent som vitenskapelig metode, men det kan duge godt nok til formålet...
 
Hei

Fint eksperiment.

Jeg ville ha brukt samme humlemengde i smak og aromatilsatsene hver gang, og så justert på 60-minuttertilsetningen til samme IBU.

Når det gjelder utmåling av mengde så synes jeg du har gode ideer.

Du kan komme til å oppleve trøbbel med gørr. Dvs. at såpass mye pellets i så lite vørter stort sett bare blir gørr. Jeg har brukt en presskanne på lignende greier tidligere, for å skvise humla litt.

Om vørteren tåler å stå kommer jo an på rensligheten ellers da, men bør ikke være noe problem, særlig over få dager. Du har jo også ganske kraftig humla vørter!

Blir det nok headspace i flaskene? Eller skal dere ta noen liter på en dunk ved siden av også?
 
Takk for tips! Justere IBU på 60min-humle er ikke dumt, hvis det lar seg gjøre med de må mengdene humle. Ser ut til at 1 del humle på 60min tilfører samme IBU som to deler humle på 15 min, så da skal det være mulig å finne ut av.

Får gjøre en testkok med humla for å se konsistensen. Det blir +-5 gr humle, kan evt tilpasse volumet på konsentratet etter å ha gjort en test. Presskanne var uansett godt forslag.

Hvis vi bruker denne type flasker (som uansett hoper seg opp i skapet her) som har avrundet topp, tar i humlekonsentrat før vørter, og fyller til ca 1,4 l burde det gå. Ideelt burde flaskene ligget, men det funker særs dårlig med gjærlås.

Er innstilt på at IBU kan variere noe, og at øllet ikke nødvendigvis blir optimalt, men satser på at det uansett fungerer godt nok til å oppnå målet: oppleve humlene en og en, og smake humlene opp mot hverandre. Hovedgevinsten ved denne framgangsmåten er antallet test-humler man kan få til samtidig.
 
Tilbake
Topp