Helt siden første gangen jeg leste om Grätzer har jeg villet prøve meg på et slikt brygg. Hvem kan vel motstå et hveteøl som utelukkende består av røyket hvete? Etter diverse søken etter informasjon er det nå snart på tide å skride til verket. Jeg tenkte å ta utgangspunkt i gamle Moshers oppskrift:
Volume: 25 liters
OG: 1057
FG:
Alcohol: 5.6 % by vol.
Colour: 6 EBC (Very pale)
Bitterness: 26 IBU
BU/GU: 0.45
Fermentables
Wheat Malt 5250 grammes
Wheat Malt 400 grammes
Saaz 3% alpha 36 grammes 60 minutes
Saaz 3% alpha 75 grammes 15 minutes
Saaz 3% alpha 111 grammes 5 minutes
Fermentation
Yeast: 1007 German Ale
Da røyket hvete ikke er noe som man finner overalt tenkte jeg å røyke den selv. Jeg tenkte da å finne en gammel vedovn, ha svært lang pipe som ender i en røykekasse. Etter det jeg har skjønt er det eik som gjelder for Grätzer, så da bruker jeg det.
Så til noe som skurrer. Det vises til 44 IBU i oppskriften, men om man benytter den humlemengden som Mosher bruker får man 26 IBU. Rundt om på nettet har jeg funnet alt fra passe med IBU til at det er et øl som er kraftig humlet. Jeg tror nok jeg jekker ting litt opp i alle fall.
Så, er det noen som har prøvd seg på Grätzer tidligere? Eventuelt noen kommentarer?
Volume: 25 liters
OG: 1057
FG:
Alcohol: 5.6 % by vol.
Colour: 6 EBC (Very pale)
Bitterness: 26 IBU
BU/GU: 0.45
Fermentables
Wheat Malt 5250 grammes
Wheat Malt 400 grammes
Saaz 3% alpha 36 grammes 60 minutes
Saaz 3% alpha 75 grammes 15 minutes
Saaz 3% alpha 111 grammes 5 minutes
Fermentation
Yeast: 1007 German Ale
Da røyket hvete ikke er noe som man finner overalt tenkte jeg å røyke den selv. Jeg tenkte da å finne en gammel vedovn, ha svært lang pipe som ender i en røykekasse. Etter det jeg har skjønt er det eik som gjelder for Grätzer, så da bruker jeg det.
Så til noe som skurrer. Det vises til 44 IBU i oppskriften, men om man benytter den humlemengden som Mosher bruker får man 26 IBU. Rundt om på nettet har jeg funnet alt fra passe med IBU til at det er et øl som er kraftig humlet. Jeg tror nok jeg jekker ting litt opp i alle fall.
Så, er det noen som har prøvd seg på Grätzer tidligere? Eventuelt noen kommentarer?