Heisann! Jeg skal begi meg ut på mitt første oppskriftbrygg nå neste uke. Har tidligere brygget to "sett" som svigerfaren min hadde kjøpt, men har nå kjøpt ingredienser selv fra bryggselv.no.
Jeg skal prøve meg på denne her, som jeg fant i oppskriftforumet:
OG: 1.050
FG: 1.010
Beregnet bitter: 35 IBU
Vørtermengde: 22 l
Sluttvolum: 21 l
Malt & sukker
3750 gram pale malt
1250 gram pilsnermalt
100 gram crystal malt
100 gram carapils
Meskeskjema
60 min 66 ºC
Humle
22 gram Northern Brewer 9.8 % alfa pellets koketid 60 min
6 gram Cascade 4,9 % alfa hel koketid 60 min
16 gram Cascade 4,9 % alfa hel koketid 15 min
4 gram Northern Brewer 9,8 % alfa pellets koketid 15 min
22 gram Cascade 4,9 % alfa hel koketid 0 min
Koketid
Total koketid vørter: 60 min
Gjær
Betegnelsen på gjæren: Safale US-05 tørrgjær 11,5 gram
Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring 7 dager ved 18 ºC
Modning/sekundærgjæring 14 dager ved 18 ºC
Har dog noen spørsmål!
1. Hvor mye vann skal jeg bruke til mesking, og hvor mye til skylling? Har tatt dette litt på slump før, med blandede resultater. Sist brukte vi for mye vann på innmesking og endte opp med en veldig lav OG.
2. Den siste dosen cascade skal i ved 0 minutter. Vil det si at den skal i før jeg kjøler og tapper, eller vil det si tørrhumling? Isåfall, skal dette gjøres etter stormgjæringa?
3. Primær/sekundærgjæring. Skal jeg bare tappe vørteren over i et annet kar etter primærgjæringa, altså separere ølet fra gjærkaka, eller er det noe mer?
4. Kjellerboden min holder 16-17 grader hele døgnet. Er dette for lavt når den skal gjære på 18, eller vil det gå bra siden ølet er litt varmere? Har hatt en hveteøl stående der et par uker nå som har ploppet bekymringsverdig lite.
5. Jeg kjøpte bare humlepellets for å holde det enkelt. Kommer dette til å gå nevneverdig utover smaken? (Cascade skulle jo være hel)
6. Kjøpte 100g med amber malt for å gjøre fargen litt mørkere, samt dra opp OG'en såvidt. Kommer dette til å gå utover smaken nevneverdig?
7. Jeg tenkte på å kanskje kaste oppi litt appelsinskall. Tips om hvor mye dette skal være og hvordan dette gjøres? (koketid osv)
Det var kanskje mye på en gang, men om noen kunne tatt seg tid til å svare så hadde det vært flott =) Om det skulle ha noe å si så brygger jeg med en BeerBrew60.
Jeg skal prøve meg på denne her, som jeg fant i oppskriftforumet:
OG: 1.050
FG: 1.010
Beregnet bitter: 35 IBU
Vørtermengde: 22 l
Sluttvolum: 21 l
Malt & sukker
3750 gram pale malt
1250 gram pilsnermalt
100 gram crystal malt
100 gram carapils
Meskeskjema
60 min 66 ºC
Humle
22 gram Northern Brewer 9.8 % alfa pellets koketid 60 min
6 gram Cascade 4,9 % alfa hel koketid 60 min
16 gram Cascade 4,9 % alfa hel koketid 15 min
4 gram Northern Brewer 9,8 % alfa pellets koketid 15 min
22 gram Cascade 4,9 % alfa hel koketid 0 min
Koketid
Total koketid vørter: 60 min
Gjær
Betegnelsen på gjæren: Safale US-05 tørrgjær 11,5 gram
Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring 7 dager ved 18 ºC
Modning/sekundærgjæring 14 dager ved 18 ºC
Har dog noen spørsmål!
1. Hvor mye vann skal jeg bruke til mesking, og hvor mye til skylling? Har tatt dette litt på slump før, med blandede resultater. Sist brukte vi for mye vann på innmesking og endte opp med en veldig lav OG.
2. Den siste dosen cascade skal i ved 0 minutter. Vil det si at den skal i før jeg kjøler og tapper, eller vil det si tørrhumling? Isåfall, skal dette gjøres etter stormgjæringa?
3. Primær/sekundærgjæring. Skal jeg bare tappe vørteren over i et annet kar etter primærgjæringa, altså separere ølet fra gjærkaka, eller er det noe mer?
4. Kjellerboden min holder 16-17 grader hele døgnet. Er dette for lavt når den skal gjære på 18, eller vil det gå bra siden ølet er litt varmere? Har hatt en hveteøl stående der et par uker nå som har ploppet bekymringsverdig lite.
5. Jeg kjøpte bare humlepellets for å holde det enkelt. Kommer dette til å gå nevneverdig utover smaken? (Cascade skulle jo være hel)
6. Kjøpte 100g med amber malt for å gjøre fargen litt mørkere, samt dra opp OG'en såvidt. Kommer dette til å gå utover smaken nevneverdig?
7. Jeg tenkte på å kanskje kaste oppi litt appelsinskall. Tips om hvor mye dette skal være og hvordan dette gjøres? (koketid osv)
Det var kanskje mye på en gang, men om noen kunne tatt seg tid til å svare så hadde det vært flott =) Om det skulle ha noe å si så brygger jeg med en BeerBrew60.