Dip hopping og kveik

JayTe

Norbrygg-medlem
Etter å ha brygga siden 2010 og registrere meg på dette forumet i 2011, drister jeg meg til å for første gang be om råd. Mens jeg brygger helgens brygg, en kraftig humlet Vienna, planlegger jeg neste helgs brygg. Planen er en neipa til påske etter ønske fra madamen. Tidligere har jeg med hell gjæret neipaene med kveik og tørrhumlet på tradisjonelt vis på lavere temperatur etter at gjæringen i hovedsak er over. Men siden jeg nå mer eller mindre dip hopper alt, dukker spørsmålet opp; hvordan blir det hvis jeg kombinerer gjæring av kveik på 40 grader med dip hopping?

Noen som har erfaring?
 
hvordan blir det hvis jeg kombinerer gjæring av kveik på 40 grader med dip hopping?
Aldri prøvd 40 grader med Sunnmørskveik. Men har tilsatt humle ved brøl og hatt en effekt av at humle/gjær bunnfaller bedre. Kan ikke si at jeg har merka noe spesielt forskjell på smak fra tørrhumle humle ved brøl og dag 2.
 
Har aldri ønsket velkommen til noen som har vært medlem og lest forumet så lenge før… men…
Velkommen som aktiv skriver på forumet :)

Har ikke testet selv, men det vil være naturlig at en del av aroma vil forsvinne under en så varm stormgjæring

Forsøk - og rapporter :)
 
Har aldri ønsket velkommen til noen som har vært medlem og lest forumet så lenge før… men…
Velkommen som aktiv skriver på forumet :)

Har ikke testet selv, men det vil være naturlig at en del av aroma vil forsvinne under en så varm stormgjæring

Forsøk - og rapporter :)
Takker! Det er jo såpass mange innlegg til sammen på dette forumet at det meste er spurt om før. Handler bare om å søke seg frem til det. Eller så har vi jo Google og div ai. Men akkurat dette fant jeg ikke noe godt svar på. Men uansett gir jeg det et forsøk.

Bestilte det jeg manglet nå til følgende oppskrift:
Brewfather
 
I går ble sammensuriumet brygget, og nå 20 timer senere bobler det godt i gjærlåsen. Ble litt lavt på utbytte med OG på 1.055 isteden for planlagte 1.059. Tror kanskje jeg glemte å røre før jeg startet skyllingen, da det gikk i overkant fort.

Endret også litt på humleregimet. Humlegrøten ble tilsatt rett i gjæringskaret før vørter ble pumpet over.


IMG_0924.jpg
 
Den gikk over på fat forrige søndag, og i går kveld var det tid for å smake. Litt lavt karbonert ennå da CO2-flasken hadde gått tom i løpet av forrige uke. Men jo, det ble jo en slags NEIPA dette. Ikke min favorittstil dette, men noe må en ofre en gang i blant for å kunne utøve denne hobbyen.

Som @msevland er inne på, mister den nok litt aroma og også farge. Oppskriften bortsett fra gjæren, er 100% lik en jeg brygget i høst, da med Verdant. Denne med Eitrheim kveik er mer dempet, men med innslag av fersken/aprikos, noe mer innslag av malt og av en eller annen grunn betydelig bitrere i ettersmaken. Klarer ikke å sammenligne det med noe annet jeg har smakt.

Skjermbilde 2025-04-09 082503.png
 
Tilbake
Topp