Wlp940

Skal sette en lager med wlp940. Stemmer det at denne skal gjære ved 13 grader? Hvordan er det med gjærstarteren. Bør den også holde 13 grader eller holder romtemp?
 
Har en Corona klon på gjæring nå på 10C, første gang jeg har kjent så mye svovellukt! (2 døgn etter pitch nå). Andre med samme erfaring? Eller er det fermentert mais jeg lukter? Ca. 30% av gristen er flaket mais og jeg har aldri brukt mais tidligere :p
 
Skal benytte denne på en lager nå i helgen. Planen var å brygge en tysk pils, men da den lokale bryggesjappa var utsolgt for WLP830 German lager, ble det WLP940 Mexican lager i stede. Ser at den skal være ganske ren og 'crisp', og ha noenlunde samme utgjæring.

Noen som har noe erfaring med denne? Ser optimal temperatur er oppgitt av produsent til 10-13 grader. Har tidligere med andre lagergjær pitchet på 8 grader og latt stige naturlig til 10 grader for å gjære ut der. Så er det jo dette da med å ha nok gjær osv. og at man trenger mer jo lavere temperatur. Tror i utgangspunktet jeg skal ha laget en grei starter (2 pakker i 3 liter). Legge meg rett på 10 grader? Eller kanskje gå for en grad høyere med 11? Noen innspill?
 
Det går helt fint. Har brukt denne flere ganger. Veldig ren og fin gjær. Har gjæret den opp mot 14 grader. Har gjæret både pils og bokkøl med denne.
 
Skal benytte denne på en lager nå i helgen. Planen var å brygge en tysk pils, men da den lokale bryggesjappa var utsolgt for WLP830 German lager, ble det WLP940 Mexican lager i stede. Ser at den skal være ganske ren og 'crisp', og ha noenlunde samme utgjæring.

Noen som har noe erfaring med denne? Ser optimal temperatur er oppgitt av produsent til 10-13 grader. Har tidligere med andre lagergjær pitchet på 8 grader og latt stige naturlig til 10 grader for å gjære ut der. Så er det jo dette da med å ha nok gjær osv. og at man trenger mer jo lavere temperatur. Tror i utgangspunktet jeg skal ha laget en grei starter (2 pakker i 3 liter). Legge meg rett på 10 grader? Eller kanskje gå for en grad høyere med 11? Noen innspill?
10-11 grader er tipp topp. Og WLP940 er en super gjær. Synes det er vanskelig å skille WLP830, 850 og 940.
 
10-11 grader er tipp topp. Og WLP940 er en super gjær. Synes det er vanskelig å skille WLP830, 850 og 940.

Noen formening om mesketemperatur på denne? Sikter på 1.048 til 1.009. I tvil om jeg skal kjøre 65 eller 66 grader. Ser denne gjæren har en marginalt lavere utgjæring enn WLP830.
 
Noen formening om mesketemperatur på denne? Sikter på 1.048 til 1.009. I tvil om jeg skal kjøre 65 eller 66 grader. Ser denne gjæren har en marginalt lavere utgjæring enn WLP830.
Kjør lavt! 63-64 grader. Skal du pine den opp i 80 % må det være mest mulig betaamylase.
 
Kjør lavt! 63-64 grader. Skal du pine den opp i 80 % må det være mest mulig betaamylase.

Skulle i utgangspunktet være en tysk pils dette, så tenkte gå for et nokså tørt øl. Ved en såpass lav mesketemperatur må jeg vel fort meske noe lenger enn de vanlige 60 min og? Mener å ha hørt en gang at går man under 65 grader så kjører man halvannen time. Sjelden jeg mesker så lavt...
 
Skulle i utgangspunktet være en tysk pils dette, så tenkte gå for et nokså tørt øl. Ved en såpass lav mesketemperatur må jeg vel fort meske noe lenger enn de vanlige 60 min og? Mener å ha hørt en gang at går man under 65 grader så kjører man halvannen time. Sjelden jeg mesker så lavt...
Vil nok tro at selve konverteringen er unnagjort, men det skader absolutt ikke å meske litt lenger. Mange mener de får bedre effektivitet. Altså at de klarer å vaske ut mer sukker av maltet.
 
Vil nok tro at selve konverteringen er unnagjort, men det skader absolutt ikke å meske litt lenger. Mange mener de får bedre effektivitet. Altså at de klarer å vaske ut mer sukker av maltet.

Ser flere oppskrifter på tysk pils opererer med en ettstegs mesk på 64 grader, så tror nok det kan være lurt å gå noe lavere enn hva jeg tenkte opprinnelig, ja. Da blir dette oppskriften jeg kjører på med i morgen:

Brewfather
 
Noen formening om mesketemperatur på denne? Sikter på 1.048 til 1.009. I tvil om jeg skal kjøre 65 eller 66 grader. Ser denne gjæren har en marginalt lavere utgjæring enn WLP830.

Kommentar i tillegg til det @Holmentoppen har sagt over her:

Det er et lite poeng ved å gå opp til 65 grader, nemlig at du må opp dit for å få hydrolysert (gjort vannløselig) all stivelsen som er lagret i form av store korn, og stivelsen må hydrolyseres for at enzymene skal kunne jobbe effektivt med den. (De 10 prosentene som er lagret som små korn må du opp på over 70 grader for å få hydrolysert, hvilket er en grunn til å legge inn et steg på 70-72 grader, det såkalte dekstrinasjonssteget. Men det gir deg mest dekstriner, derav navnet, siden du kjapt denaturerer beta-amylasen ved den temperaturen.)

65 grader er ingen eksakt grense for hydrolyseringen; den faktiske grensa kan variere noe, og også være høyere. Samtidig er det ved den temperaturen du begynner å denaturere beta-amylasen, men det skjer ikke umiddelbart. Så det kan være en ide å starte på 65 grader, og så la temperaturen synke til 64. Eller kanskje heller omvendt; gå opp til 65/66 på slutten

Du får nok, som Holmentoppen sier, en liten gevinst ved å forlenge mesketida til 90 minutter.

Utmesk på 77 er det ingen vits i. Du kan like gjerne bruke 72 grader, og kombinere utmesk med dekstrinasjonssteget. Da kan du gi det 20-30 minutter.
 
Kommentar i tillegg til det @Holmentoppen har sagt over her:

Det er et lite poeng ved å gå opp til 65 grader, nemlig at du må opp dit for å få hydrolysert (gjort vannløselig) all stivelsen som er lagret i form av store korn, og stivelsen må hydrolyseres for at enzymene skal kunne jobbe effektivt med den.

Utmesk på 77 er det ingen vits i. Du kan like gjerne bruke 72 grader, og kombinere utmesk med dekstrinasjonssteget. Da kan du gi det 20-30 minutter.
Jeg kuttet også ut utmesk på høyt 70-tall for en god stund siden. Kjører alltid en halvtime på 72 grader før skylling. Gjør dette uavhengig av temperaturen på hovedsteget. Har ikke merket noen negative konsekvenser etter at utmesk ble lagt bort. Er velsignet med meget godt utbytte og god utgjæring på alle batcher.
 
Jeg kuttet også ut utmesk på høyt 70-tall for en god stund siden. Kjører alltid en halvtime på 72 grader før skylling. Gjør dette uavhengig av temperaturen på hovedsteget. Har ikke merket noen negative konsekvenser etter at utmesk ble lagt bort. Er velsignet med meget godt utbytte og god utgjæring på alle batcher.

Min erfaring, også, jeg gjør det samme; bruker rutinemesssig 72-graderssteget og dropper utmesk.

Teoretisk så blir vel resultatet et litt bedre utbytte, altså litt høyere OG, men også en tilsvarende høyere FG. Det er mulig at du får litt mer "kropp" i ølet - og så skal det kunne gi bedre skumfasthet. Jeg veit ikke om du har merket noe til dette?
 
Min erfaring, også, jeg gjør det samme; bruker rutinemesssig 72-graderssteget og dropper utmesk.

Teoretisk så blir vel resultatet et litt bedre utbytte, altså litt høyere OG, men også en tilsvarende høyere FG. Det er mulig at du får litt mer "kropp" i ølet - og så skal det kunne gi bedre skumfasthet. Jeg veit ikke om du har merket noe til dette?
Egentlig ikke. Skulle gjerne gjort en sammenligningstest, men det er jo vanskelig når variablene er i meskingen.
 
Noen som vet hvor langt ned WLP940 kan gjære? Har en batch stående nå på 19 dagen. 12 første dagene på 10 grader, da hadde den gjæret ned til 1,009. Økte da til 17 grader, hvor den nå har fortsatt å gjære ned. Nede nå på 1,006 etter 7 dager på 17 grader. Tatt ut prøve og den er ikke krystallklar, men smaker bra. Maltblandingen er 60% pilsner og 40% flaket mais. Mesket på 62 grader i 120 min og 78 grader i 10 min. Infeksjon ulmer i bakhodet (blir i så fall den første på 8 år). Noen tanker?
 
Noen som vet hvor langt ned WLP940 kan gjære? Har en batch stående nå på 19 dagen. 12 første dagene på 10 grader, da hadde den gjæret ned til 1,009. Økte da til 17 grader, hvor den nå har fortsatt å gjære ned. Nede nå på 1,006 etter 7 dager på 17 grader. Tatt ut prøve og den er ikke krystallklar, men smaker bra. Maltblandingen er 60% pilsner og 40% flaket mais. Mesket på 62 grader i 120 min og 78 grader i 10 min. Infeksjon ulmer i bakhodet (blir i så fall den første på 8 år). Noen tanker?

Jeg gjæret en pils med 940tidligere i år som havnet på 1.008. Mesket på 65ish grader, mener jeg. Med så lav mesketemp som 62 grader høres ikke det du opplever urimelig ut.
 
Tilbake
Topp