Weissbier (hefeweizen), øl for våren 2025

Ble litt inspirert…
Synes gjærdominerte øl er svært vanskelig å få perfekt.
Enig - det er mye prøving og feiling på dette feltet.

Forsøker igjen…

Hvor viktig synes du Mandarina Bavaria er her?
Jeg har både Tettnang og Hallertauer Mittelfrueh
Dersom de vil fungere, hvordan ville du ha fordelt dem?

Jeg har valgt Mandarina fordi det subtilt støtter det fruktige esterpreget. Tror at Mittelfrüh ville gi for mye blomstaroma.
 
Hefeweisen er et av mine favorittøl, men har ikke klart å brygge noe vellykket enda utenom mitt aller første brygg som var fra ekstraktsett. Det minnet faktisk veldig om en god weis og gjorde at jeg fortsatte bryggingen og gikk etter et par ekstra ekstraktbrygg over til allgrain.

Husker ikke hvor jeg kjøpte første allgrain hefeweiss settet, men var standard sett uten merking av gjær eller noe. Ble helt ok på smak, men minnet mer om pils enn weiss.
Andre forsøk var en Paulaner klon jeg fant på brewfather siden paulaner og erdinger er en av favorittene, var vel denne fra østerbro bryghus: https://recipe.brewfather.app/SvvKd0Ty8kD6gdCMr5QusbRf3zNayA
Samme problem her egentlig, smakte mer pils og "klart" enn en god søt weiss. Brukte fersk gjær og eneste jeg egentlig ikke gjorde var å justere vann da jeg ikke hadde kommet så langt som å sette meg inn i det enda.
Hefeweiss er nok neste øl jeg skal brygge, men må finne en god oppskrift først. Vurderer faktisk tørrgjær denne gangen, men får se. Har en belgisk wit til gjæring nå så blir ikke før om en måneds tid.
 
Hefeweisen er et av mine favorittøl, men har ikke klart å brygge noe vellykket enda utenom mitt aller første brygg som var fra ekstraktsett. Det minnet faktisk veldig om en god weis og gjorde at jeg fortsatte bryggingen og gikk etter et par ekstra ekstraktbrygg over til allgrain.

Husker ikke hvor jeg kjøpte første allgrain hefeweiss settet, men var standard sett uten merking av gjær eller noe. Ble helt ok på smak, men minnet mer om pils enn weiss.
Andre forsøk var en Paulaner klon jeg fant på brewfather siden paulaner og erdinger er en av favorittene, var vel denne fra østerbro bryghus: https://recipe.brewfather.app/SvvKd0Ty8kD6gdCMr5QusbRf3zNayA
Samme problem her egentlig, smakte mer pils og "klart" enn en god søt weiss. Brukte fersk gjær og eneste jeg egentlig ikke gjorde var å justere vann da jeg ikke hadde kommet så langt som å sette meg inn i det enda.
Hefeweiss er nok neste øl jeg skal brygge, men må finne en god oppskrift først. Vurderer faktisk tørrgjær denne gangen, men får se. Har en belgisk wit til gjæring nå så blir ikke før om en måneds tid.
Et skikkelig vnskelig øl, ja. Jeg sliter med å få det ordentlig reint. Det sniker seg veldig lett inn et lett alkoholstikk som ødelegger mye. Og jeg skjønner ikke hva jeg gjør galt.

Ikke at ølet er udrikkelig. Den siste er egentlig god - men så er det den der lille greia...:(.
 
Hvilke tørrgjær er det som peker seg ut som en favoritt til stilen?
Lallemand Munich Classic: https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/products/munich-classic-wheat-beer-yeast/

Er vel "den samme" som WLP 300. Gir godt med banan, så hvis du vil ha balanse mellom banan (isoamylacetat) og nellik (4VG), ville jeg brukt 50/50 hvete og bygg, ikke 70/30, som mange oppskrifter har. Mer bygg gir mer nellik. Og så ville jeg ikke gjæra for høyt, sida det også stimulerer banan.
 
Lallemand Munich Classic: https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/products/munich-classic-wheat-beer-yeast/

Er vel "den samme" som WLP 300. Gir godt med banan, så hvis du vil ha balanse mellom banan (isoamylacetat) og nellik (4VG), ville jeg brukt 50/50 hvete og bygg, ikke 70/30, som mange oppskrifter har. Mer bygg gir mer nellik. Og så ville jeg ikke gjæra for høyt, sida det også stimulerer banan.

Takk! En stund siden jeg har brygget hveteøl nå, så skal bli kjekt å gi det et nytt forsøk.
 
Jeg vil anbefale å bruke fersk gjær (wyeast 3068 Weihenstephan Weizen). Denne er den gjæren jeg uten tvil vil anbefale ved bruk til Weiss bier. Men.. her er det viktig at den ikke er nær eller har gått ut på dato. Da skaper den usmaker i form av røykpreg.
Denne gjæren flokkulerer høyt, så vil anbefale litt «headspace» ved bruk av denne.
 
Et lite tips om noen vil "gå til kilden" etter gjær:

W68 (og W34-70) kan bestilles i hjemmebryggerforpakninger (som gammeldagse WL-rør) direkte fra Hefebank.
Velg "delivery form" -Starter.

Disse kostet for ca tre år siden 30 euro hver, pluss 30 euro i frakt. Gebyr og moms tilkommer selvfølgelig når de skal importeres inn til Norge. Tror frakt innen EU var 15 euro. De sendte med DHL, så dere som bor langs svenskegrensa kan bestille gebyrfritt til et DHL-pickup point i Sverige og kombinere henting med et besøk på Systembolaget, som med en middels fylt handlevogn vil gi besparelser tilsvarende prisen på gjæren :)

Bestilte disse ved å først sende dem en epost med noen spørsmål. De kommuniserer godt på engelsk. Fikk så tilsendt prisliste og instruksjoner om hvordan man bestiller. Tror ikke at jeg ellers har opplevd så profesjonell oppfølging for en så liten ordre!
Desverre er det bare W-34/70 og W68 som er tilgjengelig såpass billige. Dette fordi de har regelmessig produksjon av disse to til diverse større kunder og samtidig kan selge litt til andre. De andre stammene kan også bestilles men til MYE høyere pris da de må tas ut fra den frosne gjærbanken og produseres opp for hver enkelt ordre.

Var gjæren bedre enn tilsvarende fra andre produsenter? Aner ikke, men artig å vite at gjæren er det den utgir seg for å være og ølene ble riktig gode :)
 
Et lite tips om noen vil "gå til kilden" etter gjær:

W68 (og W34-70) kan bestilles i hjemmebryggerforpakninger (som gammeldagse WL-rør) direkte fra Hefebank.
Velg "delivery form" -Starter.

Disse kostet for ca tre år siden 30 euro hver, pluss 30 euro i frakt. Gebyr og moms tilkommer selvfølgelig når de skal importeres inn til Norge. Tror frakt innen EU var 15 euro. De sendte med DHL, så dere som bor langs svenskegrensa kan bestille gebyrfritt til et DHL-pickup point i Sverige og kombinere henting med et besøk på Systembolaget, som med en middels fylt handlevogn vil gi besparelser tilsvarende prisen på gjæren :)

Bestilte disse ved å først sende dem en epost med noen spørsmål. De kommuniserer godt på engelsk. Fikk så tilsendt prisliste og instruksjoner om hvordan man bestiller. Tror ikke at jeg ellers har opplevd så profesjonell oppfølging for en så liten ordre!
Desverre er det bare W-34/70 og W68 som er tilgjengelig såpass billige. Dette fordi de har regelmessig produksjon av disse to til diverse større kunder og samtidig kan selge litt til andre. De andre stammene kan også bestilles men til MYE høyere pris da de må tas ut fra den frosne gjærbanken og produseres opp for hver enkelt ordre.

Var gjæren bedre enn tilsvarende fra andre produsenter? Aner ikke, men artig å vite at gjæren er det den utgir seg for å være og ølene ble riktig gode :)
Det blir jo en rimelig drøy pris, da. Men det er artig at det er mulig.

Jeg tviler vel på at det er noen kvalitetsmessig gevinst å hente. De store produsentene er rimelig kompetente, og sjøl om det vel uunngåelig skjer endringer med en gjærstamme over lengre tid, er den antakelig ikke stor. Og antakelig er den mindre nå enn for et tiår eller to sida, for jeg har inntrykk av at de store produsentene er blitt vesentlig mer proffe.

Jeg skal ikke si at dette ikke er interessant. Men jeg trur jeg ville utstyrt meg med utstyr til å fryselagre gjæren før jeg la ut såpass mye for et rør gjær.
 
Jeg skal ikke si at dette ikke er interessant. Men jeg trur jeg ville utstyrt meg med utstyr til å fryselagre gjæren før jeg la ut såpass mye for et rør gjær.
Nå er jeg så heldig at jeg jobber et sted der det finnes -80 graders frysere, og får lov å ha den lille gjærboksen min i en av dem. Og fikk tak i en boks med noen spesialrør med cryoperler. Trenger egentlig bare en liten trykkoker i tillegg for å sterilisere en desiliter vørter for det første startersteget, ellers er prosessen lik som for andre flerstegs startere.

Dette er jo litt sært men en liten hobby i hobbyen.

Når det er sagt, ved å spare en slant av startere til neste brygg og bygge starter fra den i to steg er det mulig å holde en gjær man har kjøpt gående veldig lenge. Den jeg skal bruke i morgen, tok jeg ut av fryseren for over ett år siden og har gjenbrukt slik mange ganger, så en gjær man kjøper kan vare lenge og blir ikke så dyr per brygg
 
Nå er jeg så heldig at jeg jobber et sted der det finnes -80 graders frysere, og får lov å ha den lille gjærboksen min i en av dem. Og fikk tak i en boks med noen spesialrør med cryoperler. Trenger egentlig bare en liten trykkoker i tillegg for å sterilisere en desiliter vørter for det første startersteget, ellers er prosessen lik som for andre flerstegs startere.

Dette er jo litt sært men en liten hobby i hobbyen.

Når det er sagt, ved å spare en slant av startere til neste brygg og bygge starter fra den i to steg er det mulig å holde en gjær man har kjøpt gående veldig lenge. Den jeg skal bruke i morgen, tok jeg ut av fryseren for over ett år siden og har gjenbrukt slik mange ganger, så en gjær man kjøper kan vare lenge og blir ikke så dyr per brygg
Alldeles ikke sært, bare veldig smart:)!

Jeg har tenkt noen ganger at jeg burde fryse ned gjær - det funker visst greit med en vanlig fryser, også, sjøl om de 80 gradene så klart er optimale - men har innsett at det nok blir med tanken. Jeg gjenbruker gjæren såpass mange ganger at gjærutgiftene mine er nokså minimale, og har begrensa utvalget av gjær jeg bruker, veldig. Det får greie seg for meg.

Men jeg blir alltid litt misunnelig når jeg hører om folk som gjør det skikkelig:).
 
Jeg vil anbefale å bruke fersk gjær (wyeast 3068 Weihenstephan Weizen). Denne er den gjæren jeg uten tvil vil anbefale ved bruk til Weiss bier. Men.. her er det viktig at den ikke er nær eller har gått ut på dato. Da skaper den usmaker i form av røykpreg.
Denne gjæren flokkulerer høyt, så vil anbefale litt «headspace» ved bruk av denne.
Har du prøvd Munich Classic - Lallemands tørrgjær, altså. Det er W68. Jeg har gode erfaringer med den. (De har/hadde en som bare heter Munich, og den funker ikke, synes jeg.)
 
Tilbake
Topp