Jeg har nå brygget tre runder hvor jeg har brukt klaringsmiddel og to runder uten.
Min erfaring så langt er at vørteren ser ut til å bli like klar uten klaringsmiddel. Laget med bunnfelling ser ut til å bli mer kompakt uten klaringsmiddel, siden det klumper seg mindre. Det gjør det også lettere å tappe uten å få med bunnfall.
Jeg kjøler ganske raskt, 50 grader på 3 minutter og 20 grader på 8 minutter. De siste rundene har jeg kjølt ned til under 15 grader og latt det stå minst 45 minutter for å bunnfelle.
Er det noe jeg ikke har fått med meg her? Er det unødvendig å bruke klaringsmiddel med rask kjøling og litt god tid før tapping?
Vil det være ting i vørteren som ikke bunnfeller uten klaringsmiddel og som helst ikke bør bli med i gjæringen?
Hvis det ikke er noen andre grunner til å bruke klaringsmiddel tror jeg at jeg fortsetter uten. Hvis ølet kan bli bedre med skal jeg vurdere å prøve igjen.
Min erfaring så langt er at vørteren ser ut til å bli like klar uten klaringsmiddel. Laget med bunnfelling ser ut til å bli mer kompakt uten klaringsmiddel, siden det klumper seg mindre. Det gjør det også lettere å tappe uten å få med bunnfall.
Jeg kjøler ganske raskt, 50 grader på 3 minutter og 20 grader på 8 minutter. De siste rundene har jeg kjølt ned til under 15 grader og latt det stå minst 45 minutter for å bunnfelle.
Er det noe jeg ikke har fått med meg her? Er det unødvendig å bruke klaringsmiddel med rask kjøling og litt god tid før tapping?
Vil det være ting i vørteren som ikke bunnfeller uten klaringsmiddel og som helst ikke bør bli med i gjæringen?
Hvis det ikke er noen andre grunner til å bruke klaringsmiddel tror jeg at jeg fortsetter uten. Hvis ølet kan bli bedre med skal jeg vurdere å prøve igjen.