Finn Berger
Moderator
I min enfoldighet har jeg gått ut fra at termostrips (LCD-termometer som du klistrer på utsiden av gjæringsdunken) er et uproblematisk hjelpemiddel, jfr. beskrivelsen til Bryggselv: Lim dette på gjæringskaret så kan du se hva gjæringstemperaturen er inne i karet.
Men så kom jeg opp i en diskusjon om dette med folk jeg regner som rimelig velinformerte, som påstod at det kunne bli relativt store forskjeller mellom den indre temperaturen og hva disse stripene viser. Ikke fordi stripene ikke er pålitelige i seg selv, men fordi de påvirkes av ytre temperatur, og fordi "kjernetemperaturen" i karet kan være høyere enn i ytterkantene.
Litt googling ga meg ikke noe klart svar. Kan noen hjelpe meg?
Det er relativt enkelt å sjekke med det elektroniske termometeret mitt, så jeg finner vel et svar om et par dager, når morgendagens brygg er kommet godt i gang. Men om noen allerede har gjort noen sånne målinger, ville det være interessant å høre. (Jeg tror faktisk jeg har målt en gang for lenge siden, og at resultatet var at jeg kunne stole på stripene, men jeg er ikke 100% sikker på det.)
Men så kom jeg opp i en diskusjon om dette med folk jeg regner som rimelig velinformerte, som påstod at det kunne bli relativt store forskjeller mellom den indre temperaturen og hva disse stripene viser. Ikke fordi stripene ikke er pålitelige i seg selv, men fordi de påvirkes av ytre temperatur, og fordi "kjernetemperaturen" i karet kan være høyere enn i ytterkantene.
Litt googling ga meg ikke noe klart svar. Kan noen hjelpe meg?
Det er relativt enkelt å sjekke med det elektroniske termometeret mitt, så jeg finner vel et svar om et par dager, når morgendagens brygg er kommet godt i gang. Men om noen allerede har gjort noen sånne målinger, ville det være interessant å høre. (Jeg tror faktisk jeg har målt en gang for lenge siden, og at resultatet var at jeg kunne stole på stripene, men jeg er ikke 100% sikker på det.)
Sist redigert: