Hei godtfolk!
Gjennom de siste 8-10 batchene føler jeg at jeg har stagnert smaksmessig på det ferdige produktet og jeg trenger input fra dere! Ølet smaker ikke slik jeg vil ha det, og jeg føler fortsatt det mangler noe i forhold til de respektive kommersielle variantene. Jeg brygger med en modifisert BIAB metode og har meget god kontroll og konsistens på prosessen, så bryggene er sammenlignbare rent bryggeteknisk. Jeg synes mitt eget øl smaker skarpere enn de kommersielle variantene, uten at jeg klarer å sette fingere på hva det smaker. Det er gode øl, for all del, men ikke godt nok etter mine krav og ambisjoner. Det smaker litt "hjemmelaget". Jeg har også merket at jeg synes det blir veldig liten forskjell på øltypene selv om det er store variasjoner i maltsammensetningen. Det kan tyde på at det er noe som overtar maltsmaken i ølet?
Det er to (åpenbare) ting jeg tror kan forbedres i min brygging: bedre kverning av malten, og bedre temperaturkontroll under gjæring. Jeg kverner meget fint med corona-mølle for å øke utbyttet, noe som kan føre til mye knust "husk" (husker ikke hva det heter på norsk) og dermed få astrigente smaker kanskje. Kan dette gi et mindre "smooth" øl? Det andre er gjæringsforløpet hvor jeg må innrømme og ikke ha full kontroll enda. Der kan nok gjæra både bli utsatt for temperatursvingninger og feil temperatur til tider. Dette kan vel ha mye å si for dannelsen av andre alkoholer enn etanol som kan bidra til en skarpere smak? Synes å kjenne noe alkoholsmak, selv i svake 5% hveteøl noe jeg ikke ønsker.
Jeg har brygget med både tørrgjær og fersk gjær med solide startere med samme resultat, så det er ikke mengden eller typen gjær som er problemet. Mash-out på 75 grader bør heller ikke være for høyt.
Er det andre ting jeg kan se nærmere på, eller er det et greit utgangspunt å skaffe en bedre maltkvern samt få kontroll over gjæringstemperaturen? Dersom det er erfarne bryggere der ute med senior smaksløker i Trondheimsområdet som er gira på å smake på noen av mine øl så rop ut! :skaal2: Det kunne vært moro og lærerikt å teste ølet mitt på noen med peiling! Kanskje det også er noen med en skikkelig maltkvern som kunne kvernet noen kg for meg så jeg kunne fått testet den teorien også?
På forhånd takk for innspill! :biersmile:
Gjennom de siste 8-10 batchene føler jeg at jeg har stagnert smaksmessig på det ferdige produktet og jeg trenger input fra dere! Ølet smaker ikke slik jeg vil ha det, og jeg føler fortsatt det mangler noe i forhold til de respektive kommersielle variantene. Jeg brygger med en modifisert BIAB metode og har meget god kontroll og konsistens på prosessen, så bryggene er sammenlignbare rent bryggeteknisk. Jeg synes mitt eget øl smaker skarpere enn de kommersielle variantene, uten at jeg klarer å sette fingere på hva det smaker. Det er gode øl, for all del, men ikke godt nok etter mine krav og ambisjoner. Det smaker litt "hjemmelaget". Jeg har også merket at jeg synes det blir veldig liten forskjell på øltypene selv om det er store variasjoner i maltsammensetningen. Det kan tyde på at det er noe som overtar maltsmaken i ølet?
Det er to (åpenbare) ting jeg tror kan forbedres i min brygging: bedre kverning av malten, og bedre temperaturkontroll under gjæring. Jeg kverner meget fint med corona-mølle for å øke utbyttet, noe som kan føre til mye knust "husk" (husker ikke hva det heter på norsk) og dermed få astrigente smaker kanskje. Kan dette gi et mindre "smooth" øl? Det andre er gjæringsforløpet hvor jeg må innrømme og ikke ha full kontroll enda. Der kan nok gjæra både bli utsatt for temperatursvingninger og feil temperatur til tider. Dette kan vel ha mye å si for dannelsen av andre alkoholer enn etanol som kan bidra til en skarpere smak? Synes å kjenne noe alkoholsmak, selv i svake 5% hveteøl noe jeg ikke ønsker.
Jeg har brygget med både tørrgjær og fersk gjær med solide startere med samme resultat, så det er ikke mengden eller typen gjær som er problemet. Mash-out på 75 grader bør heller ikke være for høyt.
Er det andre ting jeg kan se nærmere på, eller er det et greit utgangspunt å skaffe en bedre maltkvern samt få kontroll over gjæringstemperaturen? Dersom det er erfarne bryggere der ute med senior smaksløker i Trondheimsområdet som er gira på å smake på noen av mine øl så rop ut! :skaal2: Det kunne vært moro og lærerikt å teste ølet mitt på noen med peiling! Kanskje det også er noen med en skikkelig maltkvern som kunne kvernet noen kg for meg så jeg kunne fått testet den teorien også?
På forhånd takk for innspill! :biersmile: