Redusere/øke OG på en oppskrift

runet

Norbrygg-medlem
Dersom man feks vil redusere OG og alkoholstyrken på en oppskrift men vil bevare den same smaksprofilen ellers, bør man da:
A: Redusere all malt med samme factor.
B: Redusere kun basemalt og beholde mengden spesialmalt.

Og hva med mengden bitter/smaks/aromahumle? (feks i en APA)
A: Redusere all humle med samme factor for å beholde BU/GU?
B: Redusere kun bitterhumle for å opprettholde BU/GU? (beholde mengden smaks/aromahumle)
 
En mellomting!

Lavere OG vil nødvendigvis gi en annen smak og fylde på øllet. Dette kan delvis kompenseres for ved å øke mengden krystallmalt i en apa/ipa, du må likevel passe på at det ikke blir for mye spesialmalt. Så jeg ville gått for en blanding av A og B.

Når det kommer til humlen så ville jeg igjen gått for en mellomting - men det er avhengig av hva du er ute etter. Jeg ville redusert de tidlige tilsetningene mest, og de sene minst. Tørrhumlen kan du nok beholde nesten likt.
 
Du kan også bruke en lavere attenuerende gjær i steden for å øke mengden spesialmalt slik at FG blir høyere hvis du er redd for tynt øl og å tukle med maltprosentene.
 
Tilbake
Topp