ADale
Norbrygg-medlem
Jeg følger bruksanvisningen, men har hele tiden (8 batcher) slitt med de samme problemene:
-For lav OG
-For lite tappe volum
Går det f.eks greit å øke pre-boil til 2 X 20 liter istedenfor de 2x15 liter som står i bruksanvisningen? Det betyr jo at vi enten må enten øke vannmengden initielt eller skylle med mer vann (bruker ikke falsk bunn, bruker BB sil som settes på toppen under skyllingen). Hva bør jeg gjøre?
Jeg sluttet helt å sirkulere under meskingen pga forstoppelse i kranen ved et tilfelle. Er dette noe jeg bør begynne med igjen? Enten med pumpe eller manuelt?
Her er let konkret eksempel fra min siste batch for en Blonde:
Endte jeg opp med 19 liter, selv om jeg hadde 2 kar med 15 liter slik oppskriften sier. Jeg kokte riktignok lenger, men jeg regnet ut at :
2t og 15 min koking tilsvarer da: 2,25 X 2 = 4,5 liter. Tapte altså 1,5 liter der. Hvor ble det av resten?
SG var 1,050 på 43 grader før skylling. Ny prøve etter skylling med 18 liter vann viste 1,025 på 29 grader. (1,027 på 20). Jeg kokte det derfor litt lenger. Endte da på OG 1,048 ved 20 grader. Sett i lyset av det jeg skrev over om for lite volum etter koking og dette problemet med for lav OG, hva bør jeg gjøre bede neste gang for å få en høyere OG?
Bonus-spørsmål:
Flere i forumet sier man må riste dunken i 5 minutter etter at gjæren er tilsatt. Jeg bruker en aerator påfestet slangen (strålen sprer seg). Trenger jeg da fortsatt å riste febrilsk i 5minutter?
-For lav OG
-For lite tappe volum
Går det f.eks greit å øke pre-boil til 2 X 20 liter istedenfor de 2x15 liter som står i bruksanvisningen? Det betyr jo at vi enten må enten øke vannmengden initielt eller skylle med mer vann (bruker ikke falsk bunn, bruker BB sil som settes på toppen under skyllingen). Hva bør jeg gjøre?
Jeg sluttet helt å sirkulere under meskingen pga forstoppelse i kranen ved et tilfelle. Er dette noe jeg bør begynne med igjen? Enten med pumpe eller manuelt?
Her er let konkret eksempel fra min siste batch for en Blonde:
Endte jeg opp med 19 liter, selv om jeg hadde 2 kar med 15 liter slik oppskriften sier. Jeg kokte riktignok lenger, men jeg regnet ut at :
2t og 15 min koking tilsvarer da: 2,25 X 2 = 4,5 liter. Tapte altså 1,5 liter der. Hvor ble det av resten?
SG var 1,050 på 43 grader før skylling. Ny prøve etter skylling med 18 liter vann viste 1,025 på 29 grader. (1,027 på 20). Jeg kokte det derfor litt lenger. Endte da på OG 1,048 ved 20 grader. Sett i lyset av det jeg skrev over om for lite volum etter koking og dette problemet med for lav OG, hva bør jeg gjøre bede neste gang for å få en høyere OG?
Bonus-spørsmål:
Flere i forumet sier man må riste dunken i 5 minutter etter at gjæren er tilsatt. Jeg bruker en aerator påfestet slangen (strålen sprer seg). Trenger jeg da fortsatt å riste febrilsk i 5minutter?