Pils - pitche gjær eller vente

Min har nå krabbet ned fra 1,056 til 1,040 på snaue fire døgn. Tar en ny gravity måling på lørdag formiddag. Regner med den må ha krabbet ned til 1,035 innen den tid, og kanskje forbi. Satser på å "rampe" opp temperaturen fra lørdag av.

EDIT: Dette er første gang jeg måler SG under veis, og jeg må si det er litt artig og smake på ølet mens det gjærer!
 
Min er gått ned fra 1.058 til 1.038 på samme tid.
Regner med å rampe fra fredag kveld, eller (mest sannsynlig) lørdag formiddag (skal på Bergen Craft Beer Fest på fredag ... og lørdag)
 
Min har nå krabbet ned fra 1,056 til 1,040 på snaue fire døgn. Tar en ny gravity måling på lørdag formiddag. Regner med den må ha krabbet ned til 1,035 innen den tid, og kanskje forbi. Satser på å "rampe" opp temperaturen fra lørdag av.

EDIT: Dette er første gang jeg måler SG under veis, og jeg må si det er litt artig og smake på ølet mens det gjærer!

Velkommen i klubben:)! Snart ender du opp med å sørge over at ølet må vokse opp og bli et modent øl. Favorittprøven min tar jeg når SG ligger like under 1,030.
 
Min er gått ned fra 1.058 til 1.038 på samme tid.
Regner med å rampe fra fredag kveld, eller (mest sannsynlig) lørdag formiddag (skal på Bergen Craft Beer Fest på fredag ... og lørdag)

Det var hyggelig å hilse på i går, og ta en skål med både deg og @Stig Aa.

Tsjekker'n har nå gjæret ned til 1,036. Må altså smøre meg med enda litt tålmodighet før jeg skrur opp temperaturen.

Jeg er glad jeg bestemte meg for å måle underveies og at jeg ikke bare rampet opp etter ca 5 dager da jeg hadde økt temperaturen alt for tidlig!
 
Det var hyggelig å hilse på i går, og ta en skål med både deg og @Stig Aa.

Tsjekker'n har nå gjæret ned til 1,036. Må altså smøre meg med enda litt tålmodighet før jeg skrur opp temperaturen.

Jeg er glad jeg bestemte meg for å måle underveies og at jeg ikke bare rampet opp etter ca 5 dager da jeg hadde økt temperaturen alt for tidlig!
+- ett poeng er vel ikke SÅ nøye.

Sent via Tapatalk
 
En liten oppdatering @LarsUlv. Målte 1,033 i dag tidlig så har rampet opp temperaturen til 11,5 grader. Blir stående der i 2 dager, så 15,5 i to dager og til slutt opp til 21 i 3 dager. Måler ikke igjen før jeg har kommet opp på 21 grader tror jeg.
 
Hei folkens.
Jeg har brygget en pilsner fra bryggselv og skal ifølge oppskirften stå 3 uker på 10-13 grader. Pga en operasjon tenkte jeg få ølet over på fat og sette til karbonering neste helg. Da har det kun gått 2 uker i gjæringskaret.
Kan dette gå fint uten den siste uken i gjæringskaret? Eller er det noe annet jeg bør være obs på?
 
Hadde, hvis mulig, valgt fire-fem uker istedenfor to.
Men det kan være utgjæret etter fjorten dager så med tanke på det kan det gå.
 
Hei folkens.
Jeg har brygget en pilsner fra bryggselv og skal ifølge oppskirften stå 3 uker på 10-13 grader. Pga en operasjon tenkte jeg få ølet over på fat og sette til karbonering neste helg. Da har det kun gått 2 uker i gjæringskaret.
Kan dette gå fint uten den siste uken i gjæringskaret? Eller er det noe annet jeg bør være obs på?
Jeg tenker det samme som Forvirret her, ville heller latt den stå fire-fem uker.
Jeg fatet en pilsner for kjapt og fikk masse acetaldehyd. Dette har etter noen måneders lagring gått vekk, men neste gang lar jeg den stå i hvertfall 3 uker til gjæring.
 
En liten oppdatering @LarsUlv. Målte 1,033 i dag tidlig så har rampet opp temperaturen til 11,5 grader. Blir stående der i 2 dager, så 15,5 i to dager og til slutt opp til 21 i 3 dager. Måler ikke igjen før jeg har kommet opp på 21 grader tror jeg.
Dag 10, står på 15 grader nå (der skal det stå i 5 dager og så CC). SG 1.026

Hvordan går det med ditt øl?
 
Dag 10, står på 15 grader nå (der skal det stå i 5 dager og så CC). SG 1.026

Hvordan går det med ditt øl?

Jeg har ikke tatt noen måling etter at jeg målte SG til 1,033 da den sto på 10 grader. Satte den opp til 15,5 grader i dag, og der skal den stå til lørdag. Så er planen 21 grader i 3 dager før CC.

Gjæringsforløpet så langt har vært:

10 grader i 7 dager
11 grader i 1 dag (skulle vært to dager, men det er tydeligvis noe galt med inkbirden min og den har hevet temperaturen på egenhånd ett døgn før innstilt tid)
13 grader i 3 dager (skulle vært to dager, men kompenserte med en ekstra da steget på 11 grader ble litt kortere enn planlagt)
15,5 grader.....

EDIT: Hvor lenge lar du den stå til CC? Tenker du kjøre noe klarning på denne? I så fall rett på gjæringskaret undet CC, eller i flaske/på fat?
 
Jeg har ikke tatt noen måling etter at jeg målte SG til 1,033 da den sto på 10 grader. Satte den opp til 15,5 grader i dag, og der skal den stå til lørdag. Så er planen 21 grader i 3 dager før CC.

Gjæringsforløpet så langt har vært:

10 grader i 7 dager
11 grader i 1 dag (skulle vært to dager, men det er tydeligvis noe galt med inkbirden min og den har hevet temperaturen på egenhånd ett døgn før innstilt tid)
13 grader i 3 dager (skulle vært to dager, men kompenserte med en ekstra da steget på 11 grader ble litt kortere enn planlagt)
15,5 grader.....

EDIT: Hvor lenge lar du den stå til CC? Tenker du kjøre noe klarning på denne? I så fall rett på gjæringskaret undet CC, eller i flaske/på fat?
Jeg kjører CC så lenge jeg må, til det er klart. Så tapper jeg på fat og lar det står veldig kaldt så lenge jeg har plass i et øleskapene.
Det blir til slutt fortrengt av et nytt øl som skal gjæres. Jeg har dessverre ikke slik fancy kegerator som du.

Jeg bruker ikke klaringsmiddel, kun CC. Jeg brukte gelatin en gang på en pils som ikke ville blir klar. Det ble ikke noe mer klart av det.
 
Jeg kjører CC så lenge jeg må, til det er klart. Så tapper jeg på fat og lar det står veldig kaldt så lenge jeg har plass i et øleskapene.
Det blir til slutt fortrengt av et nytt øl som skal gjæres. Jeg har dessverre ikke slik fancy kegerator som du.

Jeg bruker ikke klaringsmiddel, kun CC. Jeg brukte gelatin en gang på en pils som ikke ville blir klar. Det ble ikke noe mer klart av det.

Har du noen nye målinger på pilsen din? Min er nå nede på 1,011. Har stått på 21 grader siden søndag. Tenker måle en gang til på torsdag, og om målingen er lik har jeg vel FG. Slik den er nå ligger den an til å klokke inn på 5,9 prosent. Kanskje noe i overkant av hva jeg så for meg. Må nok meske en grad høyere neste gang.
 
Har du noen nye målinger på pilsen din? Min er nå nede på 1,011. Har stått på 21 grader siden søndag. Tenker måle en gang til på torsdag, og om målingen er lik har jeg vel FG. Slik den er nå ligger den an til å klokke inn på 5,9 prosent. Kanskje noe i overkant av hva jeg så for meg. Må nok meske en grad høyere neste gang.

Min er på 1.016 etter å ha stått på 15 grader i 5 døgn. Jeg planlegger, og tror, at den kommer til å ende på 1.013, altså ABV rundt 6%
Jeg har startet senking mot 4 grader i løpet av 5 dager, selv om jeg er et par-tre poeng over forventet FG. Dette skal på fat, så jeg er ikke redd for at det jobber litt videre under lagering.

Mitt øl er også for sterkt, men det er fordi jeg hadde mye bedre effektivitet enn jeg regnet med.
Enten begynner oppsettet mitt å bli bra, eller så har bryggebutikken veid opp for mye malt.
 
Tilbake
Topp