@daskebeer
Et litt seint svar, men du er sikkert fremdeles like glad i dette ølet
. Jeg har ikke noen autorisert oppskrift, men har overført litt fra en Lia Fail-oppskrift som jeg fant her på forumet. Så sammenholdt jeg det med det beste jeg har funnet om sammensetningen av Ossian på nettet:
Inveralmond Ossian Ale
ABV: 4.1%
IBU: 22
Colour: golden 5°SRM/10°EBC
Grainbill: Maris Otter Pale, CaraMalt, Wheat Malt
Bittering Hops: Fuggles, Perle
Aroma Hops: First Gold, Cascade
Slik ser mitt forsøk ut så langt:
OG 1.043, Preboil SG 1.036 (32 liter til kok, 27 liter etter en times kok) FG 1.012 med 72% utgjæring. ABV 4,1%. IBU 22,4. EBC 10.
Meske på 66 grader, eventuelt legge inn et dekstrinasjonssteg på 71.
Malt til 25 kilo i gjæringskaret, beregnet ut fra en meskeeffektivitet på 72% (No sparge)
4.50 kg Maris Otter
0.40 kg Hvetemalt
0,15 kg Caramalt 30 EBC
Humle
17 gr Magnum 10% @ 60 (18 IBU)
20 gr Willamette 5,5% @ 5 (2,3 IBU)
15 gr Cascade 6,7% @ 5 (2,1 IBU)
Gjær
WLP 028 Edinburgh Ale Yeast
Jeg bruker altså Magnum som bitterhumle; det gjør neppe noen særlig forskjell. Så bruker jeg Willamette i stedet for First Gold - siden det er det jeg har
. Det jeg henter fra Lia Fail-oppskriften er tilsetningstidspunktene for humle, mengden aromahumle, og mengden hvetemalt (legger på litt). Det er selvfølgelig nokså vilkårlig, men jeg tenker at dette er to øl som tross alt hører sammen, og at bryggeriet kanskje har brukt samme skjema, bare med høyere bitterhet i det mørkere og noe sterkere ølet (35 IBU). Uansett; jeg synes ikke det ser helt galt ut.
Kommentarer?