Sitter nå å leser Designing great beers å leser hvordan man regner ut en oppskrift i prosenter.
Den beregner prosentene ut fra utbytte fra hver type malt istedet for vekt som f.eks. Beersmith bruker (vet ikke hva andre bryggeprogrammer bruker, men tipper de baserer seg på vekt også).
Dette kan gi forholdsvist stort utfall på maltsorter med lavt innhold av ekstrakt.
F.eks.
90% pale malt (SG: 1036)
10% roasted barley (SG: 1025)
Hvist man baserer seg på å benytte 3600g pale malt vil oppskriften i Beersmith være:
3600g Pale malt
400g Roasted barley
EBC 44.8
Mens ved å regne ut for hånd:
3600g Pale malt
576g Roasted barley
EBC 51.1
Dette er en økning med 44% med Roasted barley.
Hvist man skal regne ut en oppskrift som benytter seg av % må man vite hvilken utregnings metode folk benytter seg av.
Regner med de fleste hjemmebryggeroppskriftene benytter seg av % i vekt siden de fleste bruker bryggeprogrammer, men hva med oppskrifter fra bryggerier som f.eks. London porter fra Haandbryggeriet?
Den beregner prosentene ut fra utbytte fra hver type malt istedet for vekt som f.eks. Beersmith bruker (vet ikke hva andre bryggeprogrammer bruker, men tipper de baserer seg på vekt også).
Dette kan gi forholdsvist stort utfall på maltsorter med lavt innhold av ekstrakt.
F.eks.
90% pale malt (SG: 1036)
10% roasted barley (SG: 1025)
Hvist man baserer seg på å benytte 3600g pale malt vil oppskriften i Beersmith være:
3600g Pale malt
400g Roasted barley
EBC 44.8
Mens ved å regne ut for hånd:
3600g Pale malt
576g Roasted barley
EBC 51.1
Dette er en økning med 44% med Roasted barley.
Hvist man skal regne ut en oppskrift som benytter seg av % må man vite hvilken utregnings metode folk benytter seg av.
Regner med de fleste hjemmebryggeroppskriftene benytter seg av % i vekt siden de fleste bruker bryggeprogrammer, men hva med oppskrifter fra bryggerier som f.eks. London porter fra Haandbryggeriet?