Nye ølstiler i Norbryggs definisjoner?

Hvilke ølstiler skulle du ønske ble mulig å levere inn i konkurranse hos Norbrygg?

  • Lys lager: Moderne Lys lager

    Stemmer: 5 26,3%
  • Lys lager: Lys Wiener/ Classic/ Fatøl

    Stemmer: 2 10,5%
  • Lys Lager: Eksport/ Imperial Pils

    Stemmer: 4 21,1%
  • Lys Ale: Grodziskie

    Stemmer: 0 0,0%
  • Lys Ale: Cream Ale

    Stemmer: 6 31,6%
  • Mørk Ale: Amerikansk Sterkøl

    Stemmer: 6 31,6%
  • IPA: Butikkstyrke IPA/ NEIPA

    Stemmer: 4 21,1%
  • IPA: Rød IPA

    Stemmer: 6 31,6%
  • Belgisk Lys: Patersbier

    Stemmer: 7 36,8%
  • Klasse 13: Brett som egen kategori.

    Stemmer: 4 21,1%

  • Totalt antall stemmer
    19

Kold Brygg

Moderator
Det er mulig å stemme på 5 forskjellige ølstiler.
Det er mulig å endre din stemme.

Jeg la merke til at dommerkomitéen i siste referat vurderte et par nye ølstiler. Det er bra og spennende. Det fikk meg selvfølgelig til å fundere litt. Hvilke stiler savner jeg? Ja, det er et par jeg kunne tenkt meg. Jeg er dog ikke sikker på at andre mener det samme. Skal jeg lage en tråd på forumet? Ja, selvfølgelig. Da lager jeg en avstemning hvor jeg tar mer flere stiler som ikke nødvendigvis jeg ønsker, men som andre har uttrykt ønske om.

Det er vanskelig å pålegge noen som jobber frivillig arbeid, avstemningen kun er en stemningsrapport som kan være til hjelp for dommerkomiteen i arbeidet med eventuelle nye stiler.

Det er heller ikke sikkert at alle stilene som ønskes/ foreslås er spesielt gode forslag av forskjellige årsaker. Det kan være fordi ølstilen allerede er dekket inn av eksisterende stil, vanskelig å definere, vanskelig tilgjengelige eksempløl, osv.


Det er flere ølstiler som ble vurderte å ta med i avstemningen, men jeg måtte prioritere grunnet begrensing i alternativer:
Lys Lager: Italiensk Pilsner
Lys Lager: Festbier
Lys lager: Lite Pils
Mørk lager: Moderne Mørk lager
Mørk Lager: Tsjekkisk Amber
Lys Ale: Amerikansk Blond
Lys Ale: Roggenbier
Lys Ale: Pacific Ale
Mørk Ale: London Brown Ale
IPA: Sur IPA
IPA: Cold IPA
IPA: Hvit IPA
IPA: Belgisk IPA
Hvete: Amerikansk Hveteøl
Hvete: Hopfenweizen
Hvete: Hvetevin
Belgisk Lys: Belgisk Pale Ale
 
Sist redigert:
Mine tanker om de forskjellige valgene:
Lys lager: Moderne Lys lager
Ble fjernet for et par år siden, det synes jeg var synd. BJCP sin definisjon av New Zealand Pilsner kan være et utgangspunkt for å definere denne stilen. Mindre fokus på malt og bitterhet. Men fortsatt tropisk og sitrus.

Lys lager: Lys Wiener/ Classic/ Fatøl
Wiener slik den er nå er altfor vid, typisk har denne denfinisjonen hatt fokus på den amerikanske som er vesentlig mørkere enn klassisk Wiener som er et forholdvis lyst øl. Fatøl/ Classic er øl som typisk har røtter i denne stilen.

Lys Lager: Eksport/ Imperial Pils
Dette er også en stil som mange nordmenn har et forhold til. De store bryggeriene har flere eksempler i salg på polet.

Lys Ale: Grodziskie
Polsk lavalko ølstil med røykpreg, nevnt som alternativ av dommerkomitéen.

Lys Ale: Cream Ale
Klassisk lettdrikkelig gressklipperøl. En ølstil som jeg fyller et hull jeg mener mangler i definisjonene.

Mørk Ale: Amerikansk Sterkøl
Det er flere som brygger øl i denne kategorien. Arrogant Bastard er ofte opphavet.

IPA: Butikkstyrke IPA/ NEIPA
På samme måte som vi har juleøl i butikkstyrke, synes jeg det bør være et IPA alternativ i samme kategori. Masse eksempeløl.

IPA: Rød IPA
Overlapper til en viss grad med Amerikansk Sterkøl, det er flere som brygger øl som kan passe i definisjonen. Dersom Black IPA fjernes kan dette til en viss grad erstatte.

Belgisk Lys: Patersbier
En ølstil som har fått økt fokus de siste årene. Lavere alko enn typisk belgiske øl. Flere klosterbryggerier og et par norske brygger i denne kategorien.

Klasse 13: Brett som egen kategori.
Brett som tilsetning har fått økt oppmerksomhet og kreativiteten er stor.
 
Sist redigert:
hehe - ryggmargsrefleksen er Ole Brumm'sk: Ja, takk, alle sammen:). Men jeg skjønner at det det er snakk om, er å skaffe grunnlag for hvilke stiler som kan være aktuelle om en skulle ta inn et begrensa antall - en eller to? - nye.

Nå finnes det definisjoner - gode definisjoner, vil jeg mene - av alle (?) disse stilene, nemlig i BJCP. Og det er ikke noe som hindrer lokallag i å utlyse konkurranser i akkurat hva de vil som ikke finnes i Norbryggs sett av definisjoner, og enten lage egne definisjoner eller å bruke BJCP's.

Egentlig dreier det seg vel om hva som kan håndteres i NM? Og om jeg skal gå ut fra det som premiss, er jeg nesten tilbøyelig til å gå andre veien, og luke ut noen av de stilene det kommer inn veldig få - eller ingen! - bidrag til. Klassiske stiler bør dog bli stående nesten uansett. Om det f.eks. av en eller annen merkelig grunn skulle bli slutt på interessen for å brygge tysk pils, ser jeg ikke for meg at den stilen blir tatt ut:).

Nåja, nå var ikke premisset for tråden hva som er best med tanke på NM, så jeg skal ikke gå videre med den tanken. Og den utelukker jo sjølsagt uansett ikke at det kan være aktuelt å ta inn et par nye stiler i bytte med et par man hiver ut.

Popularitet er sjølsagt et tungt argument for å ta inn en stil - i alle fall hvis populariteten er stor nok. Kanskje kunne man legge ut et lite utvalg alternativer i et nyhetsbrev til medlemmene?

Jeg har forresten stemt taktisk her nå: Jeg har brukt bare én stemme. Dermed øker jeg sjansen for det ene alternativet jeg synes er viktigst å få inn:).

Bortsett fra egne preferanser og antakelser om popularitet synes jeg det er vanskelig å finne argumenter for å prioritere mellom alternativene i lista her i tråden. Så ja: Stem på sterkt amerikansk:)!
 
Sist redigert:
Jeg (personlig), setter pris på innspill fra våre medlemmer.
Når det er sagt, er prosessene for endring av regler i NM eller valg av typedefinisjoner - noe som styres av udemokratisk valgte komiteer.
Kom gjerne med innspill, men vi må være tydelige på hvor makta sitter.
Dette er også en oppfordring til å melde sin deltakerinteresse i våre komiteer og utvalg :)
 
Som alltid: Hvilke ølstiler skal ut?

En av de som er tatt ut er jo, for eksempel, moderne lys lager. Den var rett og slett komplett umulig å dømme. Det høres ut som en ølstil, for navnet er jo forlokkende lik navnet på andre ølstiler. Men så viser det seg at det jo bare er en samlebetegnelse for noe som ikke passer andre steder. Og hvordan skal man som dommer forholde seg til det?
 
Lager syntes jeg vi har nok av. Trapist single, ja takk, den ser jeg velkommen
Syntes også vi trenger tette ett hull i American strong, Red IPA, men kanskje ikke begge
Heller american strong tror jeg. Har man en god Red IPA kan sikkert den passe inn der eller i en annen kategori
 
Jeg synes at spesielt lys lager kategorien er vrien i dag. Spesielt typene internasjonal lager VS Norsk butikkøl. Blir nesten vill tipping hvilken klasse av de to man skulle sendt inn i.
Tviler på at noen har blitt diskvalifisert ved å sende inn i Norsk butikkøl, med begrunnelse av at det er en internasjonal lager.
 
Som alltid: Hvilke ølstiler skal ut?

En av de som er tatt ut er jo, for eksempel, moderne lys lager. Den var rett og slett komplett umulig å dømme. Det høres ut som en ølstil, for navnet er jo forlokkende lik navnet på andre ølstiler. Men så viser det seg at det jo bare er en samlebetegnelse for noe som ikke passer andre steder. Og hvordan skal man som dommer forholde seg til det?

Jeg begynte å brygge omtrent når den forsvant. Jeg tenker definisjonen må ha vært for dårlig/ vag.

Umiddelbart synes jeg definisjonen til BJCP på New Zealand Pilsner kan være et godt utgangspunkt om dommerkomiteen vurderer at moderne lys lager skal inn igjen.

Hva skal ut? Må noe ut?
Stiler som er forvirrende/ vanskelig å definere og heller ikke får mange bidrag.

Det er flere aktuelle Bière de Garde, Black IPA (selv om den har fått et lite oppsving de siste året), slå sammen norsk pils/ internasjonal lager, Weizenbock får omtrent ingen bidrag, California Common får svært få bidrag, Wiener og Märzen slik de framstår er forholdsvis like, jeg har lite kontroll på porter/ stout.
 
Hva skal ut? Må noe ut?
Ja.

Hvis du, for eksempel, skal ha inn New Zealand Pilsener med et eller annet navn, så må dommerne kjenne stilen. De må ha drukket noen øl av typen, skjønne hvordan den skiller seg fra andre øltyper og vite hva som skiller en OK variant fra en virkelig god variant. Dette er et betydelig problem for dommerne i dag, og for hver stil du legger i konkurransene blir det vanskeligere.

Hvor mange dommere har egentlig et forhold til grodziskie? Hvor mange har egentlig smakt patersbier nok til å kjenne det igjen? Osv.

Så dersom du skal ha inn en øltype som krever mye opplæring av dommerne, så må en annen type som er krevende å dømme gå ut. Mener jeg.

Typedefinisjonene er ikke, skal ikke være og kan ikke være en komplett oversikt over hvilke øl som finnes eller kan brygges. Det et sett med konkurranseregler som deltagere og dommere skal ha ei rimelig lik forståelse av.
 
Ja.

Hvis du, for eksempel, skal ha inn New Zealand Pilsener med et eller annet navn, så må dommerne kjenne stilen. De må ha drukket noen øl av typen, skjønne hvordan den skiller seg fra andre øltyper og vite hva som skiller en OK variant fra en virkelig god variant. Dette er et betydelig problem for dommerne i dag, og for hver stil du legger i konkurransene blir det vanskeligere.
Ikke er jeg dommer og jeg drikker for lite kommersiell øl til å ha et tydelig bilde av hva som vil være plausible alternativer og om det finnes mange nok av dem. Rygr har Transatlantisk lager som kan være et eksempel på en stabil og lett tilgjengelig moderne lys lager. Brooklyn lager er muligens for mørk?

Hvor mange dommere har egentlig et forhold til grodziskie? Hvor mange har egentlig smakt patersbier nok til å kjenne det igjen? Osv.
Begge disse stilene er nevnt av dommerkomiteen, derfor tok jeg de med. Grodziskie har jeg aldri smakt eller sett i Norge.
Patersbier finnes det flere typer på polet og jeg antar at en del som selges som belgisk blonde i butikkstyrke kan være aktuelle.

Så dersom du skal ha inn en øltype som krever mye opplæring av dommerne, så må en annen type som er krevende å dømme gå ut. Mener jeg. Typedefinisjonene er ikke, skal ikke være og kan ikke være en komplett oversikt over hvilke øl som finnes eller kan brygges. Det et sett med konkurranseregler som deltagere og dommere skal ha ei rimelig lik forståelse av.
Godt og forståelig poeng, jeg antar dette vil være styrende for valg av ølstiler som eventuelt skal inn og eller ut.

Men det vil jo være trist om vi ikke har mulighet til å komme med ønsker om ølstiler vi ønsker at dommerkomiteen skal vurdere.

Jeg har lagt et rimelig premiss for avstemmingen. Det er tydelig at fette vil kun være en uformell stemningsrapport til dommerkomiteen om hvilke stiler forumbrukerne ønsker å få inn.

Det er tydelig at avgjørelsen ene og alene er dommerkomiteen sin.
 
Det er mulig å stemme på 5 forskjellige ølstiler.
Det er mulig å endre din stemme.

Jeg la merke til at dommerkomitéen i siste referat vurderte et par nye ølstiler. Det er bra og spennende. Det fikk meg selvfølgelig til å fundere litt. Hvilke stiler savner jeg? Ja, det er et par jeg kunne tenkt meg. Jeg er dog ikke sikker på at andre mener det samme. Skal jeg lage en tråd på forumet? Ja, selvfølgelig. Da lager jeg en avstemning hvor jeg tar mer flere stiler som ikke nødvendigvis jeg ønsker, men som andre har uttrykt ønske om.

Det er vanskelig å pålegge noen som jobber frivillig arbeid, avstemningen kun er en stemningsrapport som kan være til hjelp for dommerkomiteen i arbeidet med eventuelle nye stiler.

Det er heller ikke sikkert at alle stilene som ønskes/ foreslås er spesielt gode forslag av forskjellige årsaker. Det kan være fordi ølstilen allerede er dekket inn av eksisterende stil, vanskelig å definere, vanskelig tilgjengelige eksempløl, osv.


Det er flere ølstiler som ble vurderte å ta med i avstemningen, men jeg måtte prioritere grunnet begrensing i alternativer:
Lys Lager: Italiensk Pilsner
Lys Lager: Festbier
Lys lager: Lite Pils
Mørk lager: Moderne Mørk lager
Mørk Lager: Tsjekkisk Amber
Lys Ale: Amerikansk Blond
Lys Ale: Roggenbier
Lys Ale: Pacific Ale
Mørk Ale: London Brown Ale
IPA: Sur IPA
IPA: Cold IPA
IPA: Hvit IPA
IPA: Belgisk IPA
Hvete: Amerikansk Hveteøl
Hvete: Hopfenweizen
Hvete: Hvetevin
Belgisk Lys: Belgisk Pale Ale
Hei! Grodziskie er ikke en lager, det er en ale.
 
Jeg tror(vet) at dette ønsket er vanskelig å oppfylle, men ville gjerne ha sett en stil som ville omfavne Brooklyn Lager, Sam Adam’s Boston Lager med venner.
Jeg vurderte å ta med moderne mørk lager, men disse ølene er egentlig ikke så mørke heller. Det er mulig de kunne passet inn lys modern lager,.men jeg tror egentlig de passer best i amerikansk pale ale.
 
Tilbake
Topp