Jomfru jeg . men nærmer seg brygg#1 , en 25 liters batch med IPA som skal brygges på Bratberg kompaktbrygger gen2. Mulig jeg henger meg opp i uviktige ting her, men før jeg begynner lurer jeg på MYE :
1. 6,6 kilo malt, tenkte ha i 22 liter vann, dette utgjør ca 16,5liter inne i maltrøret ( 2,5 liter pr kilo inne i røret og 3,3 liter pr kilo totalt i bryggeren ) Høres det greit ut ? Kan event ha varmet klart vann utenom om det skulle bli for lite ?
2. Temperatur! 67 grader. Hva er best praksis? Bør jeg ha 67 grader på vannet, så tilsette malt, for så å varme opp til 67 igjen, eller bør jeg ha litt høyere temp slik at det ikke tar så veldig lang tid å få blandingen opp i 67 igjen ? Grunnen til at jeg spør er at jeg leser at de fleste meske prosesser er egentlig helt ferdig etter 15 minutt. At det værste er å utsette malten med for høy temperatur, og at alt mellom 62 og 68 grader er "innenfor".
3. Tenker at jeg pumper mest mulig , og helst hele tiden. Men hvordan løser dere dette på Bratberg ? Vil jo gjerne se at ikke maltrøret renner over pga for dårlig gjennomstrømning ned gjennom malten, men pumping er jo konstruert slik at lokket må være på.
4. Skylling 75-78. Skal vørteren varmes opp til 75-78 før og under skyllingen ?
5. Koking. Leser at det er problematisk å følge bruksanvisningen - koke med maltrøret. Greit å bare tilsette pellets rett oppi, og hel humle i poser ?
6. Skal jeg la vørteren få falle ned (plaske) i gjæringskaret? Eller skal jeg unngå dette ? Bør jeg sile vørteren med et dørslag el.l ? Skal de 2-3 litrene som står under kranen i bryggeren kastes? Eller med i gjæringskaret ?
7. Regner ut at max merket i bryggeren er 28,95l L langt fra 35 jaL 23 inne i maltrør, ikke 26 og hver cm i bryggeren utgjør ca 0,7 liter.
Har lest MYE, mest inne på dette forum, men håper det er ok at jeg spør, for lurer fortsatt.
1. 6,6 kilo malt, tenkte ha i 22 liter vann, dette utgjør ca 16,5liter inne i maltrøret ( 2,5 liter pr kilo inne i røret og 3,3 liter pr kilo totalt i bryggeren ) Høres det greit ut ? Kan event ha varmet klart vann utenom om det skulle bli for lite ?
2. Temperatur! 67 grader. Hva er best praksis? Bør jeg ha 67 grader på vannet, så tilsette malt, for så å varme opp til 67 igjen, eller bør jeg ha litt høyere temp slik at det ikke tar så veldig lang tid å få blandingen opp i 67 igjen ? Grunnen til at jeg spør er at jeg leser at de fleste meske prosesser er egentlig helt ferdig etter 15 minutt. At det værste er å utsette malten med for høy temperatur, og at alt mellom 62 og 68 grader er "innenfor".
3. Tenker at jeg pumper mest mulig , og helst hele tiden. Men hvordan løser dere dette på Bratberg ? Vil jo gjerne se at ikke maltrøret renner over pga for dårlig gjennomstrømning ned gjennom malten, men pumping er jo konstruert slik at lokket må være på.
4. Skylling 75-78. Skal vørteren varmes opp til 75-78 før og under skyllingen ?
5. Koking. Leser at det er problematisk å følge bruksanvisningen - koke med maltrøret. Greit å bare tilsette pellets rett oppi, og hel humle i poser ?
6. Skal jeg la vørteren få falle ned (plaske) i gjæringskaret? Eller skal jeg unngå dette ? Bør jeg sile vørteren med et dørslag el.l ? Skal de 2-3 litrene som står under kranen i bryggeren kastes? Eller med i gjæringskaret ?
7. Regner ut at max merket i bryggeren er 28,95l L langt fra 35 jaL 23 inne i maltrør, ikke 26 og hver cm i bryggeren utgjør ca 0,7 liter.
Har lest MYE, mest inne på dette forum, men håper det er ok at jeg spør, for lurer fortsatt.