Hei!
Flott forum med mye god informasjon!
Jeg skal sette mitt først ekstraktbrygg som også er mitt først brygg noensinne. Jeg fant frem til fremgangsmåten og ingrediensene på norbrygg: http://norbrygg.no/index.php?option=com_content&task=view&id=44.
Men, siden jeg er helt fersk fikk jeg noen problemer med å forstå fremgangsmåten.
Først handlet jeg disse ingrediensene som står over fremgangsmåten og umiddelbart melder det seg spm.
3 kg maltekstrakt
150 g Saaz humle (ca 3% alpha)
-- Betyr det 20 liter vann?
Vann til 20 liter
-- Kan vanlig tørrgjær benyttes?
Tørrgjær
Dette er fremgangsmåten slik den står på nettsidene til norbrygg:
Kok opp 10 liter vann. Du kan også sette maltekstraktbøttene i varmt vann så det blir mer lettflytende.
Når vannet koker, ta kjelen av platen og ha i maltekstrakten. Rør til det er oppløst.
Sett kjelen tilbake på platen og kok opp. La det koke i 10 minutter. Rør ofte, slik at ikke noe blir sittende fast på bunnen.
-- Betyr bitterhumlen Saaz humlen?
Still klokken på 1 time og ha i bitterhumlen.
-- Klarningsmiddelet og smakshumlen er ikke nødvendig, men alternativ? Er smakshumlen en annen humle en Saaz humlen?
Når 15 minutter gjenstår kan man ha i Irish Moss, et klarningsmiddel. Smakshumle kan også has i når 15-5 minutter gjenstår.
-- Betyr aromahumlen Saaz humlen?
Ha i aromahumlen når 2 minutter gjenstår. La den trekke i 10 minutter (pellets)/20 minutter (hel humle) etter kokingen er over. Rehydrer gjæren hvis tørrgjær brukes (se fremgangsmåte over).
-- Vørteren er blandingen av maltekstrakten og humlen?
Kjøl vørteren hurtig ned til under 30° C på omtrent 20 min. Dette kan gjøres ved å sette kjelen i en balje med is og kaldt vann. Rør forsiktig, men pass på at vørteren ikke oksideres mens den er varm. Dette er viktig. Etter at vørteren er kjølt ned, er det viktig å få inn oksygen ved å piske e.l. Dette trenger gjæren for å formere seg.
-- Er oechslevekta det samme som et hydrometer?
Hell resten av vannet (13-14 l) i ballongen. Ha i den avkjølte vørteren, blandingen skal ha en temperatur på ca 20-25° C. Mål stamvørterstyrken (OG) med oechslevekta.
Ha i gjæren, rist godt. Sett på kork og gjærlås.
Sett ballongen i romtemperatur (rundt 20° C), gjæringen vil nå etterhvert begynne.
Når den første fasen av gjæringen er over; når ploppingen er nede i 3-5 per minutt, ofte etter et par dager til en uke; kan ølet stikkes om til en annen ballong.(Kun nødv. hvis ølet skal stå mer enn 3 uker i ballongen)
Ølet er klart til å flaskes når oechslevekta viser mindre enn ¼ av OG, eller når det slutter å ploppe i gjærlåsen.
Løs opp ca 150 g sukker i 0,25 l. kokende vann, kjøl ned, og hell det i en tom ballong/plastspann.
Ha ølet over i dan andre ballongen vha. en hevert, pass på ikke å røre opp bunnfallet. La stå i 10 min.
Fyll ølet på flasker vha. en hevert. Sett på korker.
La flaskene stå i varm romtemperatur (22-25° C) i 1-2 uker så kullsyre utvikles. Lagre flaskene kjølig i 1-2 uker før konsumering.
--- OPPSKRIFT SLUTT
Det ville vært veldig nyttig å få svar på dette som sikkert er elementært.
Flott forum med mye god informasjon!
Jeg skal sette mitt først ekstraktbrygg som også er mitt først brygg noensinne. Jeg fant frem til fremgangsmåten og ingrediensene på norbrygg: http://norbrygg.no/index.php?option=com_content&task=view&id=44.
Men, siden jeg er helt fersk fikk jeg noen problemer med å forstå fremgangsmåten.
Først handlet jeg disse ingrediensene som står over fremgangsmåten og umiddelbart melder det seg spm.
3 kg maltekstrakt
150 g Saaz humle (ca 3% alpha)
-- Betyr det 20 liter vann?
Vann til 20 liter
-- Kan vanlig tørrgjær benyttes?
Tørrgjær
Dette er fremgangsmåten slik den står på nettsidene til norbrygg:
Kok opp 10 liter vann. Du kan også sette maltekstraktbøttene i varmt vann så det blir mer lettflytende.
Når vannet koker, ta kjelen av platen og ha i maltekstrakten. Rør til det er oppløst.
Sett kjelen tilbake på platen og kok opp. La det koke i 10 minutter. Rør ofte, slik at ikke noe blir sittende fast på bunnen.
-- Betyr bitterhumlen Saaz humlen?
Still klokken på 1 time og ha i bitterhumlen.
-- Klarningsmiddelet og smakshumlen er ikke nødvendig, men alternativ? Er smakshumlen en annen humle en Saaz humlen?
Når 15 minutter gjenstår kan man ha i Irish Moss, et klarningsmiddel. Smakshumle kan også has i når 15-5 minutter gjenstår.
-- Betyr aromahumlen Saaz humlen?
Ha i aromahumlen når 2 minutter gjenstår. La den trekke i 10 minutter (pellets)/20 minutter (hel humle) etter kokingen er over. Rehydrer gjæren hvis tørrgjær brukes (se fremgangsmåte over).
-- Vørteren er blandingen av maltekstrakten og humlen?
Kjøl vørteren hurtig ned til under 30° C på omtrent 20 min. Dette kan gjøres ved å sette kjelen i en balje med is og kaldt vann. Rør forsiktig, men pass på at vørteren ikke oksideres mens den er varm. Dette er viktig. Etter at vørteren er kjølt ned, er det viktig å få inn oksygen ved å piske e.l. Dette trenger gjæren for å formere seg.
-- Er oechslevekta det samme som et hydrometer?
Hell resten av vannet (13-14 l) i ballongen. Ha i den avkjølte vørteren, blandingen skal ha en temperatur på ca 20-25° C. Mål stamvørterstyrken (OG) med oechslevekta.
Ha i gjæren, rist godt. Sett på kork og gjærlås.
Sett ballongen i romtemperatur (rundt 20° C), gjæringen vil nå etterhvert begynne.
Når den første fasen av gjæringen er over; når ploppingen er nede i 3-5 per minutt, ofte etter et par dager til en uke; kan ølet stikkes om til en annen ballong.(Kun nødv. hvis ølet skal stå mer enn 3 uker i ballongen)
Ølet er klart til å flaskes når oechslevekta viser mindre enn ¼ av OG, eller når det slutter å ploppe i gjærlåsen.
Løs opp ca 150 g sukker i 0,25 l. kokende vann, kjøl ned, og hell det i en tom ballong/plastspann.
Ha ølet over i dan andre ballongen vha. en hevert, pass på ikke å røre opp bunnfallet. La stå i 10 min.
Fyll ølet på flasker vha. en hevert. Sett på korker.
La flaskene stå i varm romtemperatur (22-25° C) i 1-2 uker så kullsyre utvikles. Lagre flaskene kjølig i 1-2 uker før konsumering.
--- OPPSKRIFT SLUTT
Det ville vært veldig nyttig å få svar på dette som sikkert er elementært.