Manuell ølbrygger Expondo

Da har jeg bestilt julegave fra julenissen. Skylder på dere :)

Håper den digitale styringen holder like bra som den manuelle hos Expondo. Litt usikker på hva som følger med Digiboilen....
Vis vedlegget 54824
Gratulerer, desverre så er det eneste som følger med lokk og kran, så du har 2 valg. Enten kjøper du Mash upgrade kit, eller du kjøper en meskepose.

Falskbunn ville jeg hatt uansett og så må du ha noe å kjøle ned vørteren med, her er det mye å velge i så ingen link der. Vil du sirkulere trenger du en pumpe :)
 
Da har jeg bestilt julegave fra julenissen. Skylder på dere :)

Håper den digitale styringen holder like bra som den manuelle hos Expondo. Litt usikker på hva som følger med Digiboilen....
Vis vedlegget 54824
hehe - det er en byrde som er lett å bære. (Folk har jo sjøl ansvar for de måtene de velger å gå til helvete på;).)

Termostaten er fin når du skal varme opp bryggevannet, men den kan ikke brukes til å styre temperaturen under mesking - går jeg ut fra da. (Bygger på erfaringa mi med den gamle BB'n.) For det første er den kanskje ikke nøyaktig nok, og for det andre måler den jo bare temperaturen på ett sted i kjelen. Mulig den kan gjøre jobben dersom du anskaffer pumpe som kan hold vørteren i kontinuerlig sirkulasjon?? Da tar du ut vørter gjennom krana og fører den tilbake på toppen av mesken. Det er en del styr med det, og jeg hadde ikke giddi. Jeg dreiv med det ei stund, men det blei jeg grundig lei av.

Så du trenger et godt termometer for å holde styr på temperaturen under meskinga. Den synker etter hvert, og dessuten blir det temperaturforskjeller internt i mesken. Du skal ikke bli skremt av det, nøyaktig temperaturkontroll er ikke nødvendig. Men du bør holde variasjonene innafor rimelige grenser, så med et sånt enkelt oppsett som dette må du innom og sjekke med jevne mellomrom, og røre i mesken for å fordele varmen igjen, og antakelig tilføre litt mer varme når temperaturen synker. Jeg holder på sånn, og jeg liker det - det gir meg en følelse av å være brygger, og ikke dataoperatør:). (Ikke et vondt ord om dataoperatørene, jeg mener ikke at de burde droppa elektronikken:).) Jeg er veldig fornøyd med dette termomteret, som har en lang føler som særlig fortrinn, og som ikke er altfor treigt, heller: https://www.olbrygging.no/måleutstyr-og-tilbehør/100174/termometer-digitalt-30-cm-lang-følerprobe

Bestilte du bare kjelen? Jeg aner ikke hva som følger med, men siden det egentlig er en vannvarmer, trenger du en del dingser i tillegg. I det hele tatt; det er en del dingser bryggere trenger som det ikke er så lett å vite på forhånd at man trenger:). (Og så har de gjerne en hel del de ikke trenger:D.) Men om du lister opp hva du har, kan vi fortelle deg hva mer du må ha.
 
hehe - det er en byrde som er lett å bære. (Folk har jo sjøl ansvar for de måtene de velger å gå til helvete på;).)

Termostaten er fin når du skal varme opp bryggevannet, men den kan ikke brukes til å styre temperaturen under mesking - går jeg ut fra da. (Bygger på erfaringa mi med den gamle BB'n.) For det første er den kanskje ikke nøyaktig nok, og for det andre måler den jo bare temperaturen på ett sted i kjelen. Mulig den kan gjøre jobben dersom du anskaffer pumpe som kan hold vørteren i kontinuerlig sirkulasjon?? Da tar du ut vørter gjennom krana og fører den tilbake på toppen av mesken. Det er en del styr med det, og jeg hadde ikke giddi. Jeg dreiv med det ei stund, men det blei jeg grundig lei av.

Så du trenger et godt termometer for å holde styr på temperaturen under meskinga. Den synker etter hvert, og dessuten blir det temperaturforskjeller internt i mesken. Du skal ikke bli skremt av det, nøyaktig temperaturkontroll er ikke nødvendig. Men du bør holde variasjonene innafor rimelige grenser, så med et sånt enkelt oppsett som dette må du innom og sjekke med jevne mellomrom, og røre i mesken for å fordele varmen igjen, og antakelig tilføre litt mer varme når temperaturen synker. Jeg holder på sånn, og jeg liker det - det gir meg en følelse av å være brygger, og ikke dataoperatør:). (Ikke et vondt ord om dataoperatørene, jeg mener ikke at de burde droppa elektronikken:).) Jeg er veldig fornøyd med dette termomteret, som har en lang føler som særlig fortrinn, og som ikke er altfor treigt, heller: https://www.olbrygging.no/måleutstyr-og-tilbehør/100174/termometer-digitalt-30-cm-lang-følerprobe

Bestilte du bare kjelen? Jeg aner ikke hva som følger med, men siden det egentlig er en vannvarmer, trenger du en del dingser i tillegg. I det hele tatt; det er en del dingser bryggere trenger som det ikke er så lett å vite på forhånd at man trenger:). (Og så har de gjerne en hel del de ikke trenger:D.) Men om du lister opp hva du har, kan vi fortelle deg hva mer du må ha.
Min digiboil er spot on på vann, under mesking er den også riktig så lenge jeg sirkulerer kontinuerlig som du skriver :)
 
Min digiboil er spot on på vann, under mesking er den også riktig så lenge jeg sirkulerer kontinuerlig som du skriver :)
Det er jo godt å vite. Da har man det som mulighet. Det er jo ikke alle som har mislikt det sånn som jeg gjorde.

Men den enkle løsninga er å skaffe en meskepose og en falskbunn, styre det hele manuelt, og kjøre "batch sparging" . Det vil si at du mesker ferdig og tapper ut i ei bøtte, og så tilfører du en ny runde med vann og tapper ut etter noen minutter. Så fjerner du mesekposen med maltrestene, heller vørteren fra de to bøttene tilbake i Digiboilen, og setter i gang kokinga. Denne metoden gir god effektivitet - jeg får 82-84% når jeg brygger normalsterkt øl - og er rimelig idiotsikker; dvs. at du vanskelig kan gjøre noe galt som går ut over effektivitet eller kvalitet. (Du kan hive ut grums og skylle kjelen før du heller vørteren tilbake, men det er ikke strengt nødvendig.) Du kan få noen få prosent bedre effektivitet med "kontinuerlig skylling", men inntrykket mitt er at mange sliter med å få det til å fungere optimalt - og da får de i stedet ofte dårlig effektivitet. Jeg ville i hvert fall ikke satse på det til å begynne med.

Jeg veit ikke hvordan kranstussen på innsida av Digiboilen ser ut, men siden @Kloakk bruker falskbunn, regner jeg med at det ikke er problemer med å montere en nippel, sånn at du kan forbinde falskbunn og kran. Falskbunn: https://www.bryggselv.no/siling-fil...Dz9KB1GkE-sEUdIW-8VBKJRf2is3vSkhoCThwQAvD_BwE Du tapper vørteren ut fra sentrum av falskbunnen, og da må du ha en liten slangebit som forbinder nippelen på falskbunnen med krana, der det også må sitte en nippel. Du kan like gjerne bestille en meter eller to med silikonslange; det vil du trenge til flere ting. 9 mm indre diameter passer til det meste, men egentlig er det kjekt å ha både 9 og 10 mm.

Rørespade må du ha. Du kan spikke en sjøl, eller kjøpe. (Jeg har en solid sak i rustfritt stål. Ser ut som ei padleåre, uten huller i. Veldig effektiv. Men du kan sikkert lage noe som funker fint.)

Hydrometer må du også ha: https://www.olbrygging.no/search?q=hydrometer (Termometer og hydrometer er grunnverktøy for bryggere. Da de blei introdusert på slutten av 1700-tallet, fikk man mye bedre mulighet til å kontrollere bryggeprosessen. Så disse er nødvendige.)
 
Sist redigert:
Men den enkle løsninga er å skaffe en meskepose og en falskbunn, styre det hele manuelt, og kjøre "batch sparging" . Det vil si at du mesker ferdig og tapper ut i ei bøtte, og så tilfører du en ny runde med vann og tapper ut etter noen minutter. Så fjerner du mesekposen med maltrestene, heller vørteren fra de to bøttene tilbake i Digiboilen, og setter i gang kokinga. Denne metoden gir god effektivitet - jeg får 82-84% når jeg brygger normalsterkt øl - og er rimelig idiotsikker; dvs. at du vanskelig kan gjøre noe galt som går ut over effektivitet eller kvalitet. (Du kan hive ut grums og skylle kjelen før du heller vørteren tilbake, men det er ikke strengt nødvendig.) Du kan få noen få prosent bedre effektivitet med "kontinuerlig skylling", men inntrykket mitt er at mange sliter med å få det til å fungere optimalt - og da får de i stedet ofte dårlig effektivitet. Jeg ville i hvert fall ikke satse på det til å begynne med.

Hvorfor løfter du ikke bare posen ut og skyller i en annen kjele/bøtte?
Jeg syntes det er enklere
 
For en fin gjeng dere er :) ! Takk for alle gode råd.
Jeg har bestilt upgrade kit som Kloakk foreslo. Jeg antar at bunnen ligger over kranen slik at den kan brukes slik den er. Kanskje et sånt langt filter er lurt?
Ellers har jeg både en iSpindle, et hydrometer og refraktometer. Må sjekke om det er en "ølskala" på den.
Har også en pumpe liggende. Kegland 25W MKII og diverse slanger. Diverse termometre.

En 29 liter Kegmenter har jeg også. Den venter på et forhåpentligvis tettere trykklokk. Tanken er å bruke den til byggingen eventuelt med en sodastream flaske.

Det jeg kanskje lurer mest på er kjølingen. Jeg har en kjellerbod som gjennom vinteren holder mellom 5-10 grader. Håper at det holder i forhold til kjøling. Tenkte å parkere kegmenteren der.

Kanskje jeg tester noe PC - vannkjøling, eventuelt bygge noe med et Peltierelement for å kjøle ned selve kegmenteren.
Har en kjølespiral som jeg må ordne noen fester til.
Har også et enkel, termostatstyrt varmekabelsystem som har funket utmerket til vinen jeg har laget.

Litt tid må jeg også prøve å finne :)
 
For en fin gjeng dere er :) ! Takk for alle gode råd.
Jeg har bestilt upgrade kit som Kloakk foreslo. Jeg antar at bunnen ligger over kranen slik at den kan brukes slik den er. Kanskje et sånt langt filter er lurt?
Ellers har jeg både en iSpindle, et hydrometer og refraktometer. Må sjekke om det er en "ølskala" på den.
Har også en pumpe liggende. Kegland 25W MKII og diverse slanger. Diverse termometre.

En 29 liter Kegmenter har jeg også. Den venter på et forhåpentligvis tettere trykklokk. Tanken er å bruke den til byggingen eventuelt med en sodastream flaske.

Det jeg kanskje lurer mest på er kjølingen. Jeg har en kjellerbod som gjennom vinteren holder mellom 5-10 grader. Håper at det holder i forhold til kjøling. Tenkte å parkere kegmenteren der.

Kanskje jeg tester noe PC - vannkjøling, eventuelt bygge noe med et Peltierelement for å kjøle ned selve kegmenteren.
Har en kjølespiral som jeg må ordne noen fester til.
Har også et enkel, termostatstyrt varmekabelsystem som har funket utmerket til vinen jeg har laget.

Litt tid må jeg også prøve å finne :)
Siden du har kjøpt upgrade kit trenger du ikke meskepose, men jeg har lagt en ekstra netting oppå silbunnen til meskekaret for å unngå korn i selve bryggeren og ikke minst for å senke farten under skylling. Så det er jo noe du kan vurdere å plukke opp en gang du gjør en bestilling.

Når det gjelder meskekaret og kran så er de langt fra hverandre, faktisk så må det hele 7 liter i Digiboilen før det treffer silbunnen i meskekaret så det må tas høyde for når du skal fylle meskevann.

Falskbunnen som jeg nevnte ovenfor foreslår jeg å skaffe uansett, den fungerer som et filter og såvidt jeg har forstått så er disse bazooka-filtrene som settes på innerdelen av kranen kjent for å tette seg.

Jeg har byttet ut den medfølgende kranen, den kan ikke tas fra hverandre for rengjøring og jeg ville bruke cam-lock koblinger for rask å kunne koble til og fra pumpe så den ligger nå i skuffen for "ting jeg kanskje får brukt for en dag". Jeg bruker nå kranen som fulgte med SS kjelen, men den har en stor ulempe og det er at mutteren på innsiden er større og dermed måtte jeg heve falskbunnen, svært klønete og jeg er på utgikk etter en annen kran og har hørt mye godt om denne, men aner ikke hvor stor mutteren er så har evventet med det.
 
Når det gjelder meskekaret og kran så er de langt fra hverandre, faktisk så må det hele 7 liter i Digiboilen før det treffer silbunnen i meskekaret så det må tas høyde for når du skal fylle meskevann.
Hvilken praktisk betydning har de 7 liter?
Får man stort sett tømt Digiboilen med kranen? Det er vel gjenværende væske en eventuelt må regne på ?
 
Hvilken praktisk betydning har de 7 liter?
Får man stort sett tømt Digiboilen med kranen? Det er vel gjenværende væske en eventuelt må regne på ?
La oss si du skal ha en ratio på 3 liter meskevann pr kilo med malt og du har 5kg malt. Det blir jo da 3x5 =15 liter meskevann, men om du ikke + på de 7 literne under meskekar har du plutselig bare 8 liter vann over de 5 kiloene med malt 8/5 = 1,6 liter vann pr kilo med malt. Og det blir en tørr mesk det :p

Men du har rett i at kranen står langt nede på kjelen så du får med så mye du vil til gjæringskar etter kok.
 
Sist redigert:
Ok. Skjønner at kornet svever litt over bunnen, men når det røres og pumpes vil det vel bli en grei blanding uansett så lenge en får ut det meste av kranen?
 
Ok. Skjønner at kornet svever litt over bunnen, men når det røres og pumpes vil det vel bli en grei blanding uansett så lenge en får ut det meste av kranen?
Tjaaa, om du har stålkontroll på gjennomstrømning så kan det hende det går, men renner det for fort gjennom blir mesken alt for tørr, renner den for sakte kan man risikerer at man tørrkjører elementet eller pumpa.

Og ved mesking på kompaktbrygger pleier man ikke tappe ut mesken. Etter endt mesk løfter du meskekaret så det står på en ring i toppen av kjelen, så skylle med vann til man har riktig antall liter til kok. Så løfter man meskekaret vekk og koker vørteren før du så etter nedkjøling overfører til gjæringskar :)
 
Og ved mesking på kompaktbrygger pleier man ikke tappe ut mesken. Etter endt mesk løfter du meskekaret så det står på en ring i toppen av kjelen, så skylle med vann til man har riktig antall liter til kok. Så løfter man meskekaret vekk og koker vørteren før du så etter nedkjøling overfører til gjæringskar :)
Jeg lurer på: jeg lar meskekaret stå over kjelen til rett før det begynner å koke. Vil varmen/dampen som siver opp kunne føre til astringens?
 
Jeg lurer på: jeg lar meskekaret stå over kjelen til rett før det begynner å koke. Vil varmen/dampen som siver opp kunne føre til astringens?
Det tviler jeg på, det er alt for mange som gjør nettopp det, inklusive meg, så man burde ha hørt noe om det, om det var et reelt problem :)
 
Hvorfor løfter du ikke bare posen ut og skyller i en annen kjele/bøtte?
Jeg syntes det er enklere
Jeg koker i en annen kjele enn den jeg mesker i, på et annet sted. Så det ville blitt mer arbeid, tror jeg. Men jeg har faktisk aldri tenkt på den muligheten.
 
Etter #73 takket min gode BB 30 V2 for seg. Jeg ble trist. Den har tjent meg godt Og gitt mye erfaring. Hadde ikke lyst på helautomatisk maskin. Takket være gode og saklige innlegg her ble sorgen kortvarig. Nå har jeg bestilt meg en Digiboil med oppgraderingen meskekar og silbunn. Regner med at bryggingen min kan fortsette uten store endringer.
 
Tilbake
Topp