Det er vel kjent at noen øltyper tåler lagring over lang tid bedre enn andre, og noen øltyper vinner mye på langtidslagring.
Av egen erfaring er sydtysk hveteøl den av mine øltyper som tåler minst lagring. Jeg pleier å brygge hveteøl i april/mai. Etter utgjæring blir den gradvis bedre og bedre den første måneden, og holder seg godt et par måneder før den dabber av og dør - dvs. mister friskheten og smaken. Viktige forklaringsfakturer: Lav humlebitterhet (typisk 12 IBU), relativt lav alkohol (ca 5 prosent) og lys farge.
I motsatt ende er min imperial stout, som vant sin klasse i NM i april etter å ha vært lagret i 14 måneder. Jeg har tro på at de resterende flaskene vil smake minst like godt om fem år fra nå. Forklaringsfaktorer: Høy humlebitterhet (89 IBU), mye alkohol (8,9 prosent) og svært mørk farge.
Men jeg har også opplevd at gode, sterke og relativt humlerike øl har blitt dårlige etter ganske kort tid. Da er årsaken som regel en infeksjon som utvikler seg langsomt og til slutt ødelegger ølet. Motsatt har jeg smakt belgiske lambic-øl (spontangjærede) som er relativt svake på alkohol,bitterhet og farge, men som likevel påstås å kunne lagres i både fem og ti år.
Mitt spørsmål er så: Hvilke faktorer er det som påvirker ølets lagringsevne? Jeg antar at humlebitterhet , alkohol, farge og gjærtype er viktige faktorer, sammen med rensliighet (ingen infeksjoner), lagringstemperatur og lys/mørke. Er det andre faktorer som spiller inn? Hva kan sies generelt om lagringsevnen til lagerøl i forhold til ales?
Av egen erfaring er sydtysk hveteøl den av mine øltyper som tåler minst lagring. Jeg pleier å brygge hveteøl i april/mai. Etter utgjæring blir den gradvis bedre og bedre den første måneden, og holder seg godt et par måneder før den dabber av og dør - dvs. mister friskheten og smaken. Viktige forklaringsfakturer: Lav humlebitterhet (typisk 12 IBU), relativt lav alkohol (ca 5 prosent) og lys farge.
I motsatt ende er min imperial stout, som vant sin klasse i NM i april etter å ha vært lagret i 14 måneder. Jeg har tro på at de resterende flaskene vil smake minst like godt om fem år fra nå. Forklaringsfaktorer: Høy humlebitterhet (89 IBU), mye alkohol (8,9 prosent) og svært mørk farge.
Men jeg har også opplevd at gode, sterke og relativt humlerike øl har blitt dårlige etter ganske kort tid. Da er årsaken som regel en infeksjon som utvikler seg langsomt og til slutt ødelegger ølet. Motsatt har jeg smakt belgiske lambic-øl (spontangjærede) som er relativt svake på alkohol,bitterhet og farge, men som likevel påstås å kunne lagres i både fem og ti år.
Mitt spørsmål er så: Hvilke faktorer er det som påvirker ølets lagringsevne? Jeg antar at humlebitterhet , alkohol, farge og gjærtype er viktige faktorer, sammen med rensliighet (ingen infeksjoner), lagringstemperatur og lys/mørke. Er det andre faktorer som spiller inn? Hva kan sies generelt om lagringsevnen til lagerøl i forhold til ales?