La oss brygge Cold IPA!

Oi! Meskes det i 14 timer? Det har jeg ikke sett før, hva er formålet med pastoriseringen på 650 minutter?
Nattmesk. Varer aldri så lenge, det er bare i tilfelle jeg er treg. 60 min på hovedsteg. 60 min på 72° og resten på 78°. Går rett på skylling når skyllevann er klart.
 
Jeg skal brygge cold IPA i påsken, og må naturligvis la meg inspirere av Kold IPA!

I oppskriften ser jeg du skriver at første humletilsetning tilsettes ved meskeslutt. Det har jeg ikke gjort før. Du tilsetter altså humlen så ført masken er fjernet, før oppvarming mot kok? Er det noen spesiell grunn til at du valgte det?
 
Jeg skal brygge cold IPA i påsken, og må naturligvis la meg inspirere av Kold IPA!

I oppskriften ser jeg du skriver at første humletilsetning tilsettes ved meskeslutt. Det har jeg ikke gjort før. Du tilsetter altså humlen så ført masken er fjernet, før oppvarming mot kok? Er det noen spesiell grunn til at du valgte det?
FWH eller First Wort Hop. Du trenger ca. 10% mindre humle og du får en mer avrundet smak av den.

EDIT: Her er Gahrs innlegg med referanse.
 
Jeg skal brygge cold IPA i påsken, og må naturligvis la meg inspirere av Kold IPA!

I oppskriften ser jeg du skriver at første humletilsetning tilsettes ved meskeslutt. Det har jeg ikke gjort før. Du tilsetter altså humlen så ført masken er fjernet, før oppvarming mot kok? Er det noen spesiell grunn til at du valgte det?
Det er lenge siden jeg gjorde dette, og jeg er usikker på om jeg vil gjøre det igjen. Primært fordi jeg nå diphopper framfor å kjøre klassisk Whirlpool.

Fordelene er som @Håkon Bugge skriver. Jeg har aldri sjekket side ved side. Slik jeg ikke kan gå god for effekten, utover at jeg har vært fornøyd med ølene. Men det har jeg også vært ved tilsetting ved kok :D
 
FWH eller First Wort Hop. Du trenger ca. 10% mindre humle og du får en mer avrundet smak av den.

EDIT: Her er Gahrs innlegg med referanse.
- mener noen:).

Dette er av de spørsmåla det aldri kommer til å bli noen enighet om. Gordon Strong (BJCP-sjefen) er en som særlig har reklamert for denne teknikken.

To brulosophy-exbeerimenter støtter dem som hevder det ikke er noen merkbar forskjell:
 
- mener noen:).

Dette er av de spørsmåla det aldri kommer til å bli noen enighet om. Gordon Strong (BJCP-sjefen) er en som særlig har reklamert for denne teknikken.

To brulosophy-exbeerimenter støtter dem som hevder det ikke er noen merkbar forskjell:
Det mest interessante med det første eksperimentet var at IBU kalkulatorene bommet fullstendig på IBU vs. lab målte verdier!
 
First wort hopping har jeg naturligvis hørt om, men det er så lenge siden at jeg ikke oppfattet at det var det "meskeslutt" henviste til. :)

@Kold Brygg , det at du nå diphopper istedenfor whirlpool betyr at du er mer fornøyd med den metoden? Hvordan går du fram?
 
@Kold Brygg , det at du nå diphopper istedenfor whirlpool betyr at du er mer fornøyd med den metoden?
Jeg er ikke helt fornøyd med aromaen på IPA-ene mine, men jeg synes det er bedre med diphopping. Men jeg skulle gjerne hatt enda mer. I tillegg har Grainfather en grense på 150-200 gram humle før det innebygde filteret begynner å få problemer. Når diphopping gir en enklere tapping i tillegg til litt bedre aroma blir valget veldig enkelt.

Hvordan går du fram?
Jeg har forsøkt flere metoder og kan ikke si at noen av disse gir veldig stor forskjell i sluttresultatet. Jeg bruker metoden jeg opplever som enklest i min prosess.
Jeg brygger 22-25 liter. Jeg tapper 2-3 liter vørter etter oppkok i en egnet beholder, også kalt gryte.

Gryta har jeg plassert i vannbad i skyllevannskjelen, steikeovnen og metoden jeg bruker nå, laveste temperatur på en gammel komfyr.

Vørteren kjøles litt bare av gryta, når den er ca 80° C tilsettes humle som kjøler enda litt. Jeg tilsetter også Fermaid O og servomyces samtidig. Rører med desinfisert (sikkert unødvendig) skje, setter på lokk og lar stå på på komfyren i 15-20 minutter før varmen slås av. Lar gryta stå slik at det kjøles litt før hele humlesuppa helles i gjæringskaret, det drar vanligvis opp temperaturen et par grader. Tilsetter oksygen og gjær i etterkant.
 
Jeg er ikke helt fornøyd med aromaen på IPA-ene mine, men jeg synes det er bedre med diphopping. Men jeg skulle gjerne hatt enda mer. I tillegg har Grainfather en grense på 150-200 gram humle før det innebygde filteret begynner å få problemer. Når diphopping gir en enklere tapping i tillegg til litt bedre aroma blir valget veldig enkelt.


Jeg har forsøkt flere metoder og kan ikke si at noen av disse gir veldig stor forskjell i sluttresultatet. Jeg bruker metoden jeg opplever som enklest i min prosess.
Jeg brygger 22-25 liter. Jeg tapper 2-3 liter vørter etter oppkok i en egnet beholder, også kalt gryte.

Gryta har jeg plassert i vannbad i skyllevannskjelen, steikeovnen og metoden jeg bruker nå, laveste temperatur på en gammel komfyr.

Vørteren kjøles litt bare av gryta, når den er ca 80° C tilsettes humle som kjøler enda litt. Jeg tilsetter også Fermaid O og servomyces samtidig. Rører med desinfisert (sikkert unødvendig) skje, setter på lokk og lar stå på på komfyren i 15-20 minutter før varmen slås av. Lar gryta stå slik at det kjøles litt før hele humlesuppa helles i gjæringskaret, det drar vanligvis opp temperaturen et par grader. Tilsetter oksygen og gjær i etterkant.
Jeg går ut ifra at du tørrhumler som vanlig?
 
Tilbake
Topp