Erlend H.
Norbrygg-medlem
Etter å ha lest igjennom alt jeg kan finne på forumet som har med lufting, oksygentilsetning og magnetrørere å gjøre, så sitter jeg fortsatt igjen med et par spørsmål når det gjelder den ultimate gjærstarteren.
Vel, det er vel bare å innse at jeg har VELDIG langt igjen dit, men det stopper meg ikke med å prøve å gjøre ting litt bedre for hver gang.
For tiden så består starteroppsettet mitt av en hjemmelaget magnetrører, 2l erlenmeyerflaske og en akvariepumpe med sterilfilter. Jeg har også bygd meg en liten timer som jeg har koblet på luftpumpa slik at jeg kan regulere hvor lenge pumpa går/står mens magnetrøreren står å snurrer. I tillegg til dette så benytter jeg Wyeast sin gjærnæring og et par dråper anti-foam.
Spørsmålet er da hvorvidt det er nødvendig/lurt/bortkastet/skadelig (stryk det som ikke passer) å tilføre luft ned i erlenmeyerflaska mens gjæringen pågår (et døgn eller så). Jeg har kun slangen oppi flaska, ikke nedi vørteren, og kjører pumpa ca 10 sek hvert 2. minutt for å sikre at det hele tiden er oksygen (luft) i flaska. Bruker alu-folie over toppen.
Jeg har alt for lite erfaring som brygger for å kunne uttale meg om hvor bra eller dårlig dette er, men har ihvertfall fått alle bryggene mine igang med gjæring uten problem.
Er oppsettet mitt godt nok, er kontinuerlig luft bra eller ikke, eller burde jeg bare hoppe i det og kjøpe oksygen med en gang for å få fart på sakene?
Mvh,
Erlend H.
Vel, det er vel bare å innse at jeg har VELDIG langt igjen dit, men det stopper meg ikke med å prøve å gjøre ting litt bedre for hver gang.
For tiden så består starteroppsettet mitt av en hjemmelaget magnetrører, 2l erlenmeyerflaske og en akvariepumpe med sterilfilter. Jeg har også bygd meg en liten timer som jeg har koblet på luftpumpa slik at jeg kan regulere hvor lenge pumpa går/står mens magnetrøreren står å snurrer. I tillegg til dette så benytter jeg Wyeast sin gjærnæring og et par dråper anti-foam.
Spørsmålet er da hvorvidt det er nødvendig/lurt/bortkastet/skadelig (stryk det som ikke passer) å tilføre luft ned i erlenmeyerflaska mens gjæringen pågår (et døgn eller så). Jeg har kun slangen oppi flaska, ikke nedi vørteren, og kjører pumpa ca 10 sek hvert 2. minutt for å sikre at det hele tiden er oksygen (luft) i flaska. Bruker alu-folie over toppen.
Jeg har alt for lite erfaring som brygger for å kunne uttale meg om hvor bra eller dårlig dette er, men har ihvertfall fått alle bryggene mine igang med gjæring uten problem.
Er oppsettet mitt godt nok, er kontinuerlig luft bra eller ikke, eller burde jeg bare hoppe i det og kjøpe oksygen med en gang for å få fart på sakene?
Mvh,
Erlend H.