Jeg var på årets hjemmebryggerdager hos Nøgne Ø, hvor det ble laget Amber. Jeg likte spesielt godt en variant jeg fikk smake som var tørrhumlet aggressivt (100g tørrhumle for 25 liter) med Citra. Jeg liker også veldig godt Haandbryggeriets citra single hop pale ale "Humlesus". Jeg har derfor lyst til å lage noe citrabasert. Jeg har før bare laget ferdigsettene til bryggselv.no, så dette blir første gang jeg setter sammen en oppskrift selv.
For malten tar jeg utgangspunkt i nøgne sin amber: 15° Plato (1.061 SG), 78% Maris Otter, 14% Munich 25 EBC, 8% Crystal 120 EBC. Siden jeg ikke prøver å klone, så runder jeg av til praktiske mengder. For 25 liter sier beersmith at dette skal gi en SG på 1.057:
5.0 kg Maris Otter (77%)
1.0 kg Munich (8%)
0.5 kg Crystal (15%)
Ettersom citra er "dual-purpose" tenker jeg å gjøre ting enkelt og lage en single hop. Nøgne sin amber er 30 IBU. Bryggselv sin APA er 31 IBU (http://www.bryggselv.no/products/american-pale-ale-gahr-edition). Jeg bruker derfor deres hop schedule, bortsett fra at jeg øker tørrhmlingen ganske kraftig, og justerer opp bitterheten litt. Omregnet til 12% aa citra blir det da ca:
10g 60 min
30g 15 min
40g 2 min
50g tørrhumling fra dag 5.
Dette blir 130g humle. Jeg må uansett kjøpe 200g, så kan hende jeg øker humlingen noe.
Jeg kommer til å lage en 1.2 liter gjærstarter fra ett rør WLP007 vha. magnetrører og 50g lys DME.
Jeg brygger på BeerBrew 30.
Kommentarer?
For malten tar jeg utgangspunkt i nøgne sin amber: 15° Plato (1.061 SG), 78% Maris Otter, 14% Munich 25 EBC, 8% Crystal 120 EBC. Siden jeg ikke prøver å klone, så runder jeg av til praktiske mengder. For 25 liter sier beersmith at dette skal gi en SG på 1.057:
5.0 kg Maris Otter (77%)
1.0 kg Munich (8%)
0.5 kg Crystal (15%)
Ettersom citra er "dual-purpose" tenker jeg å gjøre ting enkelt og lage en single hop. Nøgne sin amber er 30 IBU. Bryggselv sin APA er 31 IBU (http://www.bryggselv.no/products/american-pale-ale-gahr-edition). Jeg bruker derfor deres hop schedule, bortsett fra at jeg øker tørrhmlingen ganske kraftig, og justerer opp bitterheten litt. Omregnet til 12% aa citra blir det da ca:
10g 60 min
30g 15 min
40g 2 min
50g tørrhumling fra dag 5.
Dette blir 130g humle. Jeg må uansett kjøpe 200g, så kan hende jeg øker humlingen noe.
Jeg kommer til å lage en 1.2 liter gjærstarter fra ett rør WLP007 vha. magnetrører og 50g lys DME.
Jeg brygger på BeerBrew 30.
Kommentarer?