Kobber et problem i bryggeutstyr?

Jeg leste forleden i en tråd om herms at noen mente at kobber er et problematisk materiale å bruke. Er dette tull, eller er det noe i det? Jeg skal til å kveile meg en motstrømskjøler i kobber, og ser at mange av de kommersielle er laget i kobber. Det samme gjelder dyppkjølere. I mitt hode er det logisk at kobber enten er et problem, eller ikke. Eller er det slik at det i deler av bryggekjeden kan være et større problem enn andre? Mener det finnes hele bryggeløsninger å få kjøpt som er bygget i kobber?
 
Bruk kobber. Er mange her som mener at det ikke er bra, men som du sier så bruker mange kommersielle bryggeriet dette. Jeg bruker det selv, og lever i beste velgående og med godt hjemmebrygg i hånden :) mente å ha lest en artikkel om dette en gang ser det stod at vørter ikke tærer på kobber. Skal se om jeg finner den imorgen!
 
John Palmer November 2007

"Copper

Copper has the highest heat conductivity, is easy to form and was traditionally used for making the brewing kettles or “coppers.” Copper can be readily soldered, brazed and welded with the proper equipment. Soldering and brazing should be more than adequate for most brewery uses.

Copper is relatively inert to both wort and beer. With regular use, it will build up a stable oxide layer (dull copper color) that will protect it from any further interaction with the wort. Only minimal cleaning to remove surface grime, hop bits and wort protein is necessary. There is no need to clean copper shiny-bright after every use or before contact with your wort. It is better if the copper is allowed to form a dull copper finish with use.

However, you need to be aware that copper can develop a toxic blue-green oxide called verdigris. Verdigris includes several chemical compounds — cupric acetate, copper sulfate, cupric chloride, etc. — and these blue-green compounds should not be allowed to contact your beer or any other food item because they are readily soluble in weakly acidic solutions (like beer), and can lead to copper poisoning (i.e., nausea, vomiting). To clean heavy oxidation (black) and verdigris, use vinegar or oxalic acid-based cleansers like Revereware Copper and Stainless Steel cleanser.

For regular cleaning of copper and brass, unscented dish detergent or sodium percarbonate-based cleaners are preferred. Cleaning and sanitizing copper wort chillers with bleach solutions is not recommended. Oxidizers like bleach and hydrogen peroxide quickly cause copper and brass to blacken; these oxides do not protect the surface from further corrosion, and are quickly dissolved by the acidic wort. Copper and other trace metals are beneficial nutrients for yeast, but the amounts that are dissolved from non-passive oxides can be detrimental to
the batch.

Copper counterflow wort chillers should not be stored full of sanitizer or water. Any biological deposits can lead to corrosion in both water or sanitizer. Copper should be rinsed thoroughly with clean water and allowed to drain
before storage."
 
Sist redigert:
Har som mange andre dyppkjøler av kobber.
Men ville ikke bruk kobber til motstrømskjøler da jeg ikke får se hvordan den ser ut innvendig.
I tilfelle du lager en slik er tror jeg det viktig å ha så stor stigning på spiralen at du er sikker på at den renner tørr etter spyling.
 
Om man lager stor stigning på den, vil den fort bli veldig lang. Flere av de kommersielt solgte er jo av kobber, så jeg tenker at det umulig kan være et stort problem. På en HERMS coil vil det imidlertid fort kunne bli et problem. Men en mulighet er å blåse den tom for vann med luft etter bruk.
Hvilke rengjøringsmidler vil dere anbefale som egner seg like godt for rustfritt og kobber?
 
Hva den blir brukt til er kanskje av mindre betydning.
Vitsen er vel å sørge for at den blir tom for vann før oppbevaring.
-Vasker dyppkjøleren i vanlig zalovann og skyller godt.
Det går vel å blåse gjennom en hyssing som du knytter en fillebit på.
Evt en trekkesnor eller hva nå elektrikere kaller den de bruker i rørene.
 
Det er vell også litt det samme problemet med bruk av messing deler i bryggeutstyr; mange som sier at det ikke er bra heller.
Da synes jo jeg det er litt rart at enkelt bryggemaskiner som koster ca 20.000,- kommer med messing pumpe installert.
Selv bygger jeg så mye jeg kan i SS316 for det ser fint ut og det har jeg hørt at noen har sagt at er bra ;)
 
Av en eller annen grunn, sikkert pga. lav Ph. har alle mine kuleventiler i messing som har stått under øl og co2 begynt og lekke, altså lengre tid enn en kjøler etc. er i kontakt med øl.
 
Gammel tråd, men jeg blei litt opptatt av det etter at jeg på gårsdagens møte i DV43 så hvordan man kokte i gamle kobberkjeler i Bygland.

Det er velkjent at kobber - og andre metaller, som jern og mangan - påvirker oksidasjonsprosesser i øl. Her er en kilde: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jib.699

LODO-folket er steinharde på kravet om at alt utstyr av kobber må holdes unna brygginga, og anbefaler tilsetning av tanninekstrakt (Brewtan B), som chelaterer metallioner, og på den måten hindrer at de kan reagere med andre stoffer. Samtidig er kobber et velkjent materiale i bryggeutstyr fra gammelt av, og mange - inkludert undertegnede - bruker en spiralkjøler av kobber. Så spørsmålet blir da hvor om - eller hvor mye - kobber som frigjøres fra kobberutstyr av ulike slag.

Kobber har en gunstig effekt noen av oss er interessert i, nemlig å begrense H2S. Et gammelt råd er derfor å ta med en bit kobberrør i mesk og kok - hvilket skulle bety at kobberet faktisk avgir ioner under brygginga.

Ei annen side ved kobber er at det kan ha blitt legert med bly for å bli lettere å forme. Bly kan lekke ut avSå man skal kanskje være litt forsiktig med å bruke gamle kobberkjeler av den grunn.
 
Kobber har en gunstig effekt noen av oss er interessert i, nemlig å begrense H2S. Et gammelt råd er derfor å ta med en bit kobberrør i mesk og kok - hvilket skulle bety at kobberet faktisk avgir ioner under brygginga.
Det behøver ikke være.kobberioner i løsningen for at S2-, sulfid, skal forsvinne. Kobberoksidene på overflaten bytter gjerne ut O2- eller OH- iondr med S2-. Kobbersulfidene er i alle fall ekstremt tungtløselige, så sulfid i løsningen vil fort tømme den for kobber, eller motsatt etter hva det er mest av.


Ei annen side ved kobber er at det kan ha blitt legert med bly for å bli lettere å forme. Bly kan lekke ut av legeringen. Så man skal kanskje være litt forsiktig med å bruke gamle kobberkjeler av den grunn.
Jepp, bly holder man seg langt unna med alt som har med næringsmidler å gjøre!
 
Sist redigert av en moderator:
Det behøver ikke være.kobberioner i løsningen for at S2-, sulfid, skal forsvinne. Kobberoksidene på overflaten bytter gjerne ut O2- eller OH- iondr med S2-. Kobbersulfidene er i alle fall ekstremt tungtløselige, så sulfid i løsningen vil fort tømme den for kobber, eller motsatt etter hva det er mest av.


....
Takk. Og der kan man se hvor bra det er å ha folk med kompetanse i hard vitenskap her! Det holder ikke med pensjonerte filologer som ikke engang er i nærheten av å være halvstuderte røvere i kjemi og andre realfag
:).

Hva mener du om dette med å bruke kobberutstyr? Er det tull å bekymre seg om det?
 
Sist redigert:
Som andre har sagt, kobber er ikke sundt, men kobberoksidlaget man får når man kjøler øl er stabilt og løser seg ikke opp. Å bruke kobberkjøler i eplejuice som jeg gjør, er nok litt mer tvilsomt, den er helt ren etter å ha kjølt. Juicen er surere enn øl og inneholder sikkert noen kompleksdannere.
 
Som andre har sagt, kobber er ikke sundt, men kobberoksidlaget man får når man kjøler øl er stabilt og løser seg ikke opp. Å bruke kobberkjøler i eplejuice som jeg gjør, er nok litt mer tvilsomt, den er helt ren etter å ha kjølt. Juicen er surere enn øl og inneholder sikkert noen kompleksdannere.
På den annen side har kanskje ikke kobberkjøleren da noen effekt på H2S? Og i så fall er kanskje en liten bit kobberrør en tanke - sjøl om den eventuelt skulle ha negativ effekt på holdbarhet?

Jeg kan jo bare teste:).
 
Det jeg prøvde å si er at fast kobberoksid er fullt i stand til å spise sulfid. Kobberkjøler eller en rørbit bør funke like bra. En sølvskje bør også funke, men det er andre grunner til å ikke bruke det..
 
Det er lett å finne masse stoff som bekrefter at kobber - og også jern og mangan - har negativ effekt på holdbarheta til øl. Formen det forekommer i er avgjørende. Verre er det å finne noe konkret på hvordan kobber - i skadelig form - kommer ut i ølet. Noe kobber følger med maltet og (tidligere?) humla, men på samme måten som sink vil det stort sett felles ut, og er av mindre betydning, så vidt jeg kan forstå. Så det er kobber fra utstyret vi bruker som kan bli et problem.

En generell bekreftelse på at man skal være forsiktig med å bruke utstyr av kobber, fant jeg her: https://brewingforward.com/wiki/Copper . Sitat: Copper (Cu) is a transition metal extracted primarily from malt during mashing, but it is also commonly present in the brewing water. Copper can also leach into the wort or beer from copper or brass brewing equipment (e.g. copper manifolds in the mash tun or copper wort chillers). ... Avoid using any copper or brass equipment in contact with wort or beer. Stainless steel is the preferred metal.

Denne kilden er imidlertid bare en blog, og sjøl om den er godt utstyrt med kilder, og forfatteren har som erklært mål å formidle vitenskapelig kunnskap, er den vanskelig å vurdere.

Det gjelder denne, også, som er et forsøk på å summere opp hva LODO-brygging går ut på: https://www.winning-homebrew.com/low-oxygen-brewing.html Sitat: Most of us homebrewers will not go out and purchase any expensive new equipment to accommodate this new style of low oxygen brewing (new to us at least). But, from what I have read, the only purchase you will have to make is to get rid of or sell your old copper immersion chiller or copper plate chiller and purchase stainless steel. Apparently copper, iron, zinc and manganese accelerate the oxidation of malts.

Enn så lenge fortsetter jeg nok å bruke min veloksiderte kobberkjøler - men det er forbannet irriterende at det ikke er mulig å bli 100% sikker pån hva som er sikkert:).
 
Tilbake
Topp