kjøpte - og rota det til med maltmølle ... *sukk*

vihalvor

Norbrygg-medlem
Kjøpte meg maltmølle på Ølbrygging her i uka, og i iveren har jeg selvsagt stillt i hakk og pute på mølle-åpningen. .. prøvde meg så på en liten 20 liters sak, men - Brewzillaen min nekta plent - det ble for mye .. greier, og jeg brukte 2 dager etterpå til å fjerne et TYKT lag med brent lag fra bunnen.

Så spørsmålet er - hva bør 2-ruller møllen fra Brewzilla stå på for å få et helt greit utbytte - og som ikke lager for mye mel - for det ender tydeligvis opp som karbon på bunnen av bryggemaskina mi :( ...
 
Kjøpte meg maltmølle på Ølbrygging her i uka, og i iveren har jeg selvsagt stillt i hakk og pute på mølle-åpningen. .. prøvde meg så på en liten 20 liters sak, men - Brewzillaen min nekta plent - det ble for mye .. greier, og jeg brukte 2 dager etterpå til å fjerne et TYKT lag med brent lag fra bunnen.

Så spørsmålet er - hva bør 2-ruller møllen fra Brewzilla stå på for å få et helt greit utbytte - og som ikke lager for mye mel - for det ender tydeligvis opp som karbon på bunnen av bryggemaskina mi :( ...
Høres merkelig ut.

Jeg har fått til det der én gang. Da meska jeg inn på lav temperatur, og så skrudde jeg på full guffe for å få temperaturen opp. Da var det masse gelatininsert stivelse under falskbunnen - men temperaturen var så lav at alfa-amylasen ikke hadde rukket å begynne å hydrolysere den, og dermed brente det seg noe så inni h....... .
 
Høres merkelig ut.

Jeg har fått til det der én gang. Da meska jeg inn på lav temperatur, og så skrudde jeg på full guffe for å få temperaturen opp. Da var det masse gelatininsert stivelse under falskbunnen - men temperaturen var så lav at alfa-amylasen ikke hadde rukket å begynne å hydrolysere den, og dermed brente det seg noe så inni h....... .
Temperaturen var nok ikke problemet her .. jeg var - med vilje - oppe i 78 grader på mash-in , ( skulle ha ut sødme, ikke sukker - det skulle jeg ha honning til ) ... pumpa gikk fra første sekund, men plutselig begynte alarmene å gå, og jeg endte opp med å slå av Brewzillaen .. da jeg smakte så var svi-smaken HELT klar. og da jeg tømte brygeren - var fadesen et synlig, og sørgelig - faktum ...

Men - spørsmålet er i alle tilfeller - hva er en god åpning på mølla :)
 
Temperaturen var nok ikke problemet her .. jeg var - med vilje - oppe i 78 grader på mash-in , ( skulle ha ut sødme, ikke sukker - det skulle jeg ha honning til ) ... pumpa gikk fra første sekund, men plutselig begynte alarmene å gå, og jeg endte opp med å slå av Brewzillaen .. da jeg smakte så var svi-smaken HELT klar. og da jeg tømte brygeren - var fadesen et synlig, og sørgelig - faktum ...

Men - spørsmålet er i alle tilfeller - hva er en god åpning på mølla :)

Hvilken åpning hadde du?
 
Temperaturen var nok ikke problemet her .. jeg var - med vilje - oppe i 78 grader på mash-in , ( skulle ha ut sødme, ikke sukker - det skulle jeg ha honning til ) ... pumpa gikk fra første sekund, men plutselig begynte alarmene å gå, og jeg endte opp med å slå av Brewzillaen .. da jeg smakte så var svi-smaken HELT klar. og da jeg tømte brygeren - var fadesen et synlig, og sørgelig - faktum ...

Men - spørsmålet er i alle tilfeller - hva er en god åpning på mølla :)
Den trangeste du kan kverne på uten at du får stuck mash.

Du får forøvrig ikke sødme på den måten der - bare en lavt gjærbar vørter.
 
Temperaturen var nok ikke problemet her .. jeg var - med vilje - oppe i 78 grader på mash-in , ( skulle ha ut sødme, ikke sukker - det skulle jeg ha honning til ) ... pumpa gikk fra første sekund, men plutselig begynte alarmene å gå, og jeg endte opp med å slå av Brewzillaen .. da jeg smakte så var svi-smaken HELT klar. og da jeg tømte brygeren - var fadesen et synlig, og sørgelig - faktum ...

Men - spørsmålet er i alle tilfeller - hva er en god åpning på mølla :)
Det er ikke sikkert det var mel som brant seg inn. Kjenner ikke brewzilla, men på min brygger er ikke effekten spesielt høy når ønsket temperatur er oppnådd. Da brukes ett minimum av effekt for å vedlikeholde temperaturen.

Jeg maler på 0.8mm og har aldri opplevd at det svir under mesking.

Ser du hadde pumpa på fra start, hvilken åpning hadde du? Dersom du har hatt full åpning, kan du ha fått stuck mash. Da kan det ha gått tørt under kurven.
Jeg justerer åpningen slik at det er et tynt lag med vørter over mesken. Kanskje 1/3 åpinng.
 
Det er ikke sikkert det var mel som brant seg inn. Kjenner ikke brewzilla, men på min brygger er ikke effekten spesielt høy når ønsket temperatur er oppnådd. Da brukes ett minimum av effekt for å vedlikeholde temperaturen.

Jeg maler på 0.8mm og har aldri opplevd at det svir under mesking.

Ser du hadde pumpa på fra start, hvilken åpning hadde du? Dersom du har hatt full åpning, kan du ha fått stuck mash. Da kan det ha gått tørt under kurven.
Jeg justerer åpningen slik at det er et tynt lag med vørter over mesken. Kanskje 1/3 åpinng.
1/3 åpning - på pumpa altså ?
 
Temperaturen var nok ikke problemet her .. jeg var - med vilje - oppe i 78 grader på mash-in , ( skulle ha ut sødme, ikke sukker - det skulle jeg ha honning til ) ... pumpa gikk fra første sekund, men plutselig begynte alarmene å gå, og jeg endte opp med å slå av Brewzillaen .. da jeg smakte så var svi-smaken HELT klar. og da jeg tømte brygeren - var fadesen et synlig, og sørgelig - faktum ...

Men - spørsmålet er i alle tilfeller - hva er en god åpning på mølla :)
Det Finn prøvde å si, er at helt i starten av meskinga er det forskjellig som skjer. Temperaturen dropper med kald malt i varmt vann og da druser kjelen på for å varme opp igjen til satt temperatur. Partikler og stivelse svir seg da over varmeelementet. Gjort det selv både i Beer Brew og i Brewtools maskineri.

God kjøreregel er å ha strike temp 5-6 grader over mesketemperatur, og redusere effekten betydelig før innmesk samt stille kontrolleren ned til faktisk temperatur i mesken. Da unngår du at varmen går til maks effekt og at det brenner seg i bunn. Etter et kvarters tid når saker har stabilisert seg så kan du starte pumpa og prøve å øke temperaturen igjen.
 
Kjøpte meg maltmølle på Ølbrygging her i uka, og i iveren har jeg selvsagt stillt i hakk og pute på mølle-åpningen. .. prøvde meg så på en liten 20 liters sak, men - Brewzillaen min nekta plent - det ble for mye .. greier, og jeg brukte 2 dager etterpå til å fjerne et TYKT lag med brent lag fra bunnen.

Så spørsmålet er - hva bør 2-ruller møllen fra Brewzilla stå på for å få et helt greit utbytte - og som ikke lager for mye mel - for det ender tydeligvis opp som karbon på bunnen av bryggemaskina mi :( ...
Er det Maltzilla fra Kegland du mener?
Jeg bruker den, fukter malten med 2% vann gjerne noen timer før jeg skal kverne og stiller åpningen på 1,5mm, den kvernen skal ikke knuse malten kun skjære skallet og åpne malten.
 
Det Finn prøvde å si, er at helt i starten av meskinga er det forskjellig som skjer. Temperaturen dropper med kald malt i varmt vann og da druser kjelen på for å varme opp igjen til satt temperatur. Partikler og stivelse svir seg da over varmeelementet. Gjort det selv både i Beer Brew og i Brewtools maskineri.

God kjøreregel er å ha strike temp 5-6 grader over mesketemperatur, og redusere effekten betydelig før innmesk samt stille kontrolleren ned til faktisk temperatur i mesken. Da unngår du at varmen går til maks effekt og at det brenner seg i bunn. Etter et kvarters tid når saker har stabilisert seg så kan du starte pumpa og prøve å øke temperaturen igjen.
hmm. ser jeg har endel å lære her ja .. har laga flere brygg med 30-40 liter og aldri hatt det problemet ..
ok, så det du sier er at
- jeg må endre Effekten i varmeelementet rett før innmesk,
og sette target til faktisk temperatur ( anta 5 grader under innmeske temp) til faktisk temp.
- Så lar jeg dette kose seg en kvarters tid - mens da varmeelementene kjører på lav effekt, for på den måten å unngå brenning..
- og SÅ kan jeg sette i gang igjen pumpe ...

ER det ret forstått ?
( jeg kan være NOGET treig innimellom )
 
hmm. ser jeg har endel å lære her ja .. har laga flere brygg med 30-40 liter og aldri hatt det problemet ..
ok, så det du sier er at
- jeg må endre Effekten i varmeelementet rett før innmesk,
og sette target til faktisk temperatur ( anta 5 grader under innmeske temp) til faktisk temp.
- Så lar jeg dette kose seg en kvarters tid - mens da varmeelementene kjører på lav effekt, for på den måten å unngå brenning..
- og SÅ kan jeg sette i gang igjen pumpe ...

ER det ret forstått ?
( jeg kan være NOGET treig innimellom )
Korrekt. Og til trangere du kverner, og/eller med hvete eller annen skalløs malt vil det være mer risky. BeerBrew bryggeren brukte jeg 30% effekt under mesking. Brewtools har varme langs sidene i bunn og ikke under bunnplata, men holder meg til 40% der og. Jeg anbefaler et hurtigtermometer ala det fra inkbird i div bryggerbutikker, da vet du temperaturen i mesken.
 
Korrekt. Og til trangere du kverner, og/eller med hvete eller annen skalløs malt vil det være mer risky. BeerBrew bryggeren brukte jeg 30% effekt under mesking. Brewtools har varme langs sidene i bunn og ikke under bunnplata, men holder meg til 40% der og.
ok, så .. hva vil du si er en god åpning på mølla uten å gå feil vei ... any ways .. ?
 
1/3 åpning - på pumpa altså ?
På pumpa ja. Vet ikke om det er 1/3, men det er definitivt mindre enn halv på åpning.

Har også laget min meskeprosess etter råd fra Steinar.

Stiller inne temperatur på anbefalt innmesk. Dumper i malten, rører veldig godt for å fjerne alle melklumper. Det sikrer også at temperaturen faller til ønsket nivå. Når jeg er fornøyd starter jeg pumpa, men struper omtrent helt med ventilen. Åpner forsiktig, og lar stå på en åpning hvor like mye kommer ut som renner gjennom. Her må du bare prøve deg fram. Full åpning øker muligheten for stuck mash. Da bygger vørter seg opp over maltsenga, som bidrar til å gjøre den mer kompakt med dårligere gjennomstrømming. Blir maltsenga kompakt, rører du

Dersom du bruker Brewfather har appen en anbefalt innmesk temperatur.

Huk av i utstyrsprofilen.
1000011519.jpg
1000011521.jpg
 
Kjøpte meg maltmølle på Ølbrygging her i uka, og i iveren har jeg selvsagt stillt i hakk og pute på mølle-åpningen. .. prøvde meg så på en liten 20 liters sak, men - Brewzillaen min nekta plent - det ble for mye .. greier, og jeg brukte 2 dager etterpå til å fjerne et TYKT lag med brent lag fra bunnen.

Så spørsmålet er - hva bør 2-ruller møllen fra Brewzilla stå på for å få et helt greit utbytte - og som ikke lager for mye mel - for det ender tydeligvis opp som karbon på bunnen av bryggemaskina mi :( ...
Hvilken mølle og hvilken brewzilla har du?
 
Ait, så det første jeg foreslår er at du begynner å fukte maltet 20-30 min før du skal kverne, ja det er litt ekstra arbeid der og da, men det sparer deg for opplevelser som den du nylig hadde og du kan kverne trangere med mindre maltstøv og selvfølgelig med mer intakt korn.

Det gjør du enkelt ved å bruke 2% vann av mengden malt. Så til 5kg snakker vi 1dl vann. Jeg bruker en vanlig spray flaske og hendene, men klart om du har store brygg så kan du alltids fikse en pumpeflaske til vannet og en betongblander for å gjøre jobben enklere.

Neste tips er å ta i bruk Brewfather og de egenskapene den har, som nevnt over så finner den ut hvilken temperatur meskevannet må være på for å treffe riktig mesketemperatur når maltet er tilsatt.. Det er uansett ikke veldig nøye om den bommer med 2 grader.

Før du starter å meske inn så skrur du elementene ned til 20-30% og stiller ned til mesketemperatur før du så mesker inn. Bruk gjerne litt tid og tilsett litt og litt malt, ikke bare tøm bøtta i maltrøret.

Når du har tilsatt alt maltet så rører du noen ganger for å bli kvitt klumper. Så lar du den stå 15 minutter, ingen sirkulering og ingen manuell røring, LITFA.

Etter det er gått ca et kvarter så kan du røre manuelt også setter du på sirkulering, strup mengden, ikke still maskinen til å pulsere og styre pumpen, strup mengden med ventilen. Jeg foretrekker så lav flow som mulig så lenge hele sirkuleringsslangen er fylt med vørter.

I tillegg til å sirkulere kan det være greit å røre manuelt fra tid til annen i brewzilla gen 4, klar vørter til kok er oppskrytt og ikke noe jeg bruker tid på lengre.

Har du ikke heat exchange dish så gjør deg selv en tjeneste å kjøp en. Den er verdt hver ei krone.
 
Ait, så det første jeg foreslår er at du begynner å fukte maltet 20-30 min før du skal kverne, ja det er litt ekstra arbeid der og da, men det sparer deg for opplevelser som den du nylig hadde og du kan kverne trangere med mindre maltstøv og selvfølgelig med mer intakt korn.

Det gjør du enkelt ved å bruke 2% vann av mengden malt. Så til 5kg snakker vi 1dl vann. Jeg bruker en vanlig spray flaske og hendene, men klart om du har store brygg så kan du alltids fikse en pumpeflaske til vannet og en betongblander for å gjøre jobben enklere.

Neste tips er å ta i bruk Brewfather og de egenskapene den har, som nevnt over så finner den ut hvilken temperatur meskevannet må være på for å treffe riktig mesketemperatur når maltet er tilsatt.. Det er uansett ikke veldig nøye om den bommer med 2 grader.

Før du starter å meske inn så skrur du elementene ned til 20-30% og stiller ned til mesketemperatur før du så mesker inn. Bruk gjerne litt tid og tilsett litt og litt malt, ikke bare tøm bøtta i maltrøret.

Når du har tilsatt alt maltet så rører du noen ganger for å bli kvitt klumper. Så lar du den stå 15 minutter, ingen sirkulering og ingen manuell røring, LITFA.

Etter det er gått ca et kvarter så kan du røre manuelt også setter du på sirkulering, strup mengden, ikke still maskinen til å pulsere og styre pumpen, strup mengden med ventilen. Jeg foretrekker så lav flow som mulig så lenge hele sirkuleringsslangen er fylt med vørter.

I tillegg til å sirkulere kan det være greit å røre manuelt fra tid til annen i brewzilla gen 4, klar vørter til kok er oppskrytt og ikke noe jeg bruker tid på lengre.

Har du ikke heat exchange dish så gjør deg selv en tjeneste å kjøp en. Den er verdt hver ei krone.
takker. har faktisk AKKURAT gjort dette nå, på en 50 litres batch , så lang ser det greitt ut ..
og heat exchange disc kom med bryggemaskina - heldigvis :)
 
takker. har faktisk AKKURAT gjort dette nå, på en 50 litres batch , så lang ser det greitt ut ..
og heat exchange disc kom med bryggemaskina - heldigvis :)
.. update .. nope .. ALT for finmalt. Endte med graut og .. brent .. har kjøpt bladmåler ( og tørka den for olje).. tar turen til ølbrygging i morra, og måler mølla dems ...
 
Tilbake
Topp