Vårt bryggerlag på tre brygger vanligvis volum på ca 110-120 liter vørter. For å kjøle bruker vi i dag en kombinasjon av tre hjemmelagede dyppkjølere (kobberspiraler i kveil med kaldt vann fordelt til alle tre). Det går meget raskt (maks 5 minutter) å få senket temperaturen i vørteren ned til 80 grader, og videre ned til 50 grader går det også ganske raskt. Men derfra og ned til egnet gjæringstemperatur på 20 grader eller lavere går det svært langsomt, ofte minst en time. Et alternativ er å bruke platekjøler, men da forblir hovedvolumet i kokekaret værende rundt kokepunktet helt til alt har passert platekjøleren. Det fører til at all nesten humlearomaen fordunster. Vi vurderer derfor å kombinere dyppkjøler med platekjøler, slik at vi raskt kan få senket temperaturen i kokekaret ned til en "trygg" temperatur og dermed bevare humlearomaen, mens den videre nedkjølingen skjer med platekjøler på veien ut i gjæringskarene. Dette burde spare inn minst en halvtime av bryggedagen, kanskje mer.
Er det noen som har erfaring med en slik kombinert løsning med dyppkjøler og platekjøler? Hvor langt ned må vi kjøle vørteren i bryggekaret bed dyppkjøler før vi kan gå over til platekjøler uten tap av aroma?
Er det noen som har erfaring med en slik kombinert løsning med dyppkjøler og platekjøler? Hvor langt ned må vi kjøle vørteren i bryggekaret bed dyppkjøler før vi kan gå over til platekjøler uten tap av aroma?