Baardl skrev:Hei,
Låner denne tråden til et lignende spørsmål. Jeg har brygget 7 batcher med øl, og det har for det meste gått fint. Batch nummer 7 er en Belgisk WIT med et sett fra olbrygging.no. Den har stått og gjæret ca. 3 uker, og gikk fra OG på 1046 til FG på 1015. Flasket den på fredag, ble 2 og en halv kasse med 0,33 flasker. Har brygget noe hveteøl tidligere(2 batcher), og det har det blitt litt mye futt i, så jeg har redusert litt på sukkerinnholdet ved flasking. Har bruket denne kalkulatoren: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ og brukt German Wheat Beer og 3,3 volumes. Det tilsvarte ca. 190 gram hvitt sukker på ca. 22 liter. (8,63 gram per liter). (Tidligere opp mot 10 gram per liter)
Så til spørsmålet...Satte flaskene på kjøkkenet for å få litt karbonering nå i starten. Det har jo vært svært varmt di siste dagene, opp mot 27 grader inne. I dag når vi kom hjem hadde 3 flasker eksplodert og det var glasskår og øl over hele kjøkkengulvet :-( Spørsmålet er altså om temperaturen kan ha forårsaket dette eller om det er ujevnt sukkerinnhold?
Jeg stikker om til et nytt kar når jeg tapper som jeg har sukkerlaken i bunnen på, og har til nå kun regnet med at "whirpool" effekten har sørget for god nok blanding av laken med ølet. Jeg ser at flere bruker mindre sukker, men jeg synes at hveteølet skal være litt "spritzy" og 5 gram per liter har gjort øllet litt flatt for min smak.
Hva tror dere?? Jeg er jo ganske fersk i faget her så alle tips mottas med takk
/Baard
En av to:
Enten var det fortsatt noe gjærbart sukker igjen før du flasket, eller så har du ikke fått blandet ut sukkerlaken godt nok.
Merk at om du lager "tykk" lake, holder ikke å bare ha den i karet, da må du røre litt også. Lager du tynn lake, burde det holde å ha den i litt og litt etterhvert som ølet beveger seg over i omstikkingskaret. Jeg rører litt forsiktig uansett, bare for å være sikker.
Flaskene skal tåle trykket sukkermengden din gir, med mindre du bruker noe annet enn ølflasker..
(Men du har vel karbonert litt i overkant for en Wit? Tysk hveteøl er noe annet..)