Stein Norem Wisted
Norbrygg-medlem
Jeg har brygget en dortmunder export som endte på høyere OG enn planlagt, så jeg vannet den ut med 4 liter vann og endte på 1057 på 23 liter. Brukte Vienna Lager gjær. og den gjæret helt ned til 1008, så det blir en heftig pilsner. Med 7 gr sukker pr liter blir den ca. 6,6%, en del høyere enn jeg hadde planlagt.
Finnes det en kalkulator/formel for å finne ut hvor mye vann som må tilsettes for å få den ned mot 5%. Jeg har formelen for å vanne ut etter kok, før gjæring.
Jeg vet at humlen er tilsatt for et volum på 23 liter, så IBU'en vil gå ned, men vil den også bli "vannete" i smaken ? Det må vel ganske mye vann til for å få den ned til 5%.
Finnes det en kalkulator/formel for å finne ut hvor mye vann som må tilsettes for å få den ned mot 5%. Jeg har formelen for å vanne ut etter kok, før gjæring.
Jeg vet at humlen er tilsatt for et volum på 23 liter, så IBU'en vil gå ned, men vil den også bli "vannete" i smaken ? Det må vel ganske mye vann til for å få den ned til 5%.