Har kjøpt et maltekstraktsett fra olbrygging.no. Bestilte 2 lager, men tror jeg fikk et juleølsett (oppskriften er i allefall til juleøl).
På hjemmesiden står det:
"Kok opp 15 liter vann. Tilsett humle og kok i en time, tilsett så maltekstakten og kok opp igjen. Kjøl deretter ned til ca 30 grader. Hell oppi en gjæringsdunk, tilsett gjær og gjær ut (ca 3-4 dager) Ha dette på flasker og la dem modne i minimum 14 dager."
Oppskriften som følgte med var helt annen og der kokte jeg humlen først i noen liter vann i 90 minutter - deretter kokte jeg opp maltekstrakten med ca 4 liter vann. Så skulle det liksom gå 3-4 dager til gjæring, men nå er det gått 7 dager og mostvekten viser 1016. Ettersom jeg ønsker å få dette ferdig før jul er jeg litt utålmodig med å få det flasket.
Har lest mye på forumet og ser at enkelte ønsker en høyere mostvekt på kraftigere øl, mens en pilsner må gå ned til 1010. I oppskriften som følgte ølsettet står det 1010, men jeg lurer på hvilket resultat jeg kan forvente hvis jeg f.eks flasker ved 1012. Vil ølet bli for søtt? Vil flaskene bli granater? Er det mulig å regulere dette ved f.eks bruke 80 gram sukker til ettergjæring i stedet for 100 gram?
L.
På hjemmesiden står det:
"Kok opp 15 liter vann. Tilsett humle og kok i en time, tilsett så maltekstakten og kok opp igjen. Kjøl deretter ned til ca 30 grader. Hell oppi en gjæringsdunk, tilsett gjær og gjær ut (ca 3-4 dager) Ha dette på flasker og la dem modne i minimum 14 dager."
Oppskriften som følgte med var helt annen og der kokte jeg humlen først i noen liter vann i 90 minutter - deretter kokte jeg opp maltekstrakten med ca 4 liter vann. Så skulle det liksom gå 3-4 dager til gjæring, men nå er det gått 7 dager og mostvekten viser 1016. Ettersom jeg ønsker å få dette ferdig før jul er jeg litt utålmodig med å få det flasket.
Har lest mye på forumet og ser at enkelte ønsker en høyere mostvekt på kraftigere øl, mens en pilsner må gå ned til 1010. I oppskriften som følgte ølsettet står det 1010, men jeg lurer på hvilket resultat jeg kan forvente hvis jeg f.eks flasker ved 1012. Vil ølet bli for søtt? Vil flaskene bli granater? Er det mulig å regulere dette ved f.eks bruke 80 gram sukker til ettergjæring i stedet for 100 gram?
L.