Nok en klassisk infeksjonsstråd. Ølet mitt er sykt, og jeg vet ikke hvorfor!
Jeg brygget ølet 4. januar, en IPA som min første batch noensinne. Jeg gjorde en feil i bryggingen som gjorde at jeg trodde jeg hadde fått infeksjon, men da jeg smakte på det etter det hadde fått karbonert smakte det langt over forventning, bitterhet og maltsødme balanserte hverandre veldig bra, kombinert med en fine smaker og aromaer av humle, og jeg har fått masse gode tilbakemeldinger.
Etter å ikke ha rørt ølet på noen dager (tro det den som kan), så skulle jeg nyte en flaske i går kveld, da var det 5 dager siden sist jeg hadde drukket ølet, da merket jeg ingenting feil. I går var omtrent all humlearoma og smak borte, og samme med maltsødmen. Jeg satt igjen med en bitter væske som jeg ikke vet helt hvor kommer fra, jeg kjenner ikke igjen itt eget øl! I tillegg påpekte fruen at ølet var blitt mørkere enn det har vært tidligere. Er dette mulig? Jeg tok et bilde av fargen ved smaksprøven en uke etter tapping, så skal gjenskape det bildet med ny smaksprøve i kveld, med akkurat samme lysforhold på kjøkkenet for å se om det er noe fargeforskjell.
Teorier:
1. En infeksjon har fått lov å utvikle seg over tid, var ikke merkbar før, men har tatt over smaksbildet nå.
2. Under tapping slet jeg med en luftboble inne i kranen på tappekaret, så all øl jeg tappet på flaske ble omtrent dratt gjennom en luftboble før det ble tappet på flaske. Kan det være oksidering?
3. Kald øl. Ølet var kjøleskapskaldt da jeg helte det på glass, og min første tanke var at det var temperaturen som skjulte humlesmaken og aromaen, så jeg lot det stå på bordet en stund og varmet det litt i hånden uten at det hjalp. Jeg tar denne teorien med siden jeg ikke kan garantere at ølet var helt oppe i serveringstemperatur da jeg drakk det opp.
Er dette vanlig? Jeg trodde infeksjoner og slikt ville vise seg med en gang, men kan den være helt skjult 2 uker etter tapping, og så ta over smaken helt 3 uker etter tapping?
Etter 14 dager karbonering lagrer jeg ølet på 10 grader celcius i kjelleren, hvis det skulle være relevant for dette problemet.
Noen idéer?
Jeg brygget ølet 4. januar, en IPA som min første batch noensinne. Jeg gjorde en feil i bryggingen som gjorde at jeg trodde jeg hadde fått infeksjon, men da jeg smakte på det etter det hadde fått karbonert smakte det langt over forventning, bitterhet og maltsødme balanserte hverandre veldig bra, kombinert med en fine smaker og aromaer av humle, og jeg har fått masse gode tilbakemeldinger.
Etter å ikke ha rørt ølet på noen dager (tro det den som kan), så skulle jeg nyte en flaske i går kveld, da var det 5 dager siden sist jeg hadde drukket ølet, da merket jeg ingenting feil. I går var omtrent all humlearoma og smak borte, og samme med maltsødmen. Jeg satt igjen med en bitter væske som jeg ikke vet helt hvor kommer fra, jeg kjenner ikke igjen itt eget øl! I tillegg påpekte fruen at ølet var blitt mørkere enn det har vært tidligere. Er dette mulig? Jeg tok et bilde av fargen ved smaksprøven en uke etter tapping, så skal gjenskape det bildet med ny smaksprøve i kveld, med akkurat samme lysforhold på kjøkkenet for å se om det er noe fargeforskjell.
Teorier:
1. En infeksjon har fått lov å utvikle seg over tid, var ikke merkbar før, men har tatt over smaksbildet nå.
2. Under tapping slet jeg med en luftboble inne i kranen på tappekaret, så all øl jeg tappet på flaske ble omtrent dratt gjennom en luftboble før det ble tappet på flaske. Kan det være oksidering?
3. Kald øl. Ølet var kjøleskapskaldt da jeg helte det på glass, og min første tanke var at det var temperaturen som skjulte humlesmaken og aromaen, så jeg lot det stå på bordet en stund og varmet det litt i hånden uten at det hjalp. Jeg tar denne teorien med siden jeg ikke kan garantere at ølet var helt oppe i serveringstemperatur da jeg drakk det opp.
Er dette vanlig? Jeg trodde infeksjoner og slikt ville vise seg med en gang, men kan den være helt skjult 2 uker etter tapping, og så ta over smaken helt 3 uker etter tapping?
Etter 14 dager karbonering lagrer jeg ølet på 10 grader celcius i kjelleren, hvis det skulle være relevant for dette problemet.
Noen idéer?