At det er dynamikk i markedet er vel en fin ting.
Det følger også, nesten som en natur-regel, at det i et nytt marked blir en nærmest eksponentiell vekst i antall nyetableringer. Veksten vil avta,
men det uunngåelige resultatet er at det blir en overetablering. Som naturlig fører til en produksjon som er større enn etterspørselen.
Deretter følger en periode med konsolidering; oppkjøp, konkurser, avviklinger og nedksaleringer, til markedet når en balanse.
I balansen vil det stadig være nyetableringer, oppkjøp og konkurser, men i mindre omfang og med en bedre balanse mellom produksjon og etterspørsel.
Her på berget er vi foreløpig mitt inne i den eksponentielle veksten i nyetableringer.
Det kan forventes mye gråt og tenners gnissel, nytteløs lokal patriotisme, eder og galle, forhåpentligvis ikke så voldsomt mye tapte penger
men endel såret stolthet og gjenfunnet fritid.
Det er ingenting å beklage - forhåpentligvis vil mange lage utmerket øl mens de er i produksjon, mange vil ha det skikkelig trivelig mens de holder på - noen vil sikkert lage øl som det vil lages legender om i ettertid.
Og mange vil få en fin leksjon i bedriftsetablering og -ledelse; som de tar med seg og kan skape et levebrød av.
Norge har alt for få småskalaprodusenter.
Det er ikke slik at alle må produsere øl eller ost
Det følger også, nesten som en natur-regel, at det i et nytt marked blir en nærmest eksponentiell vekst i antall nyetableringer. Veksten vil avta,
men det uunngåelige resultatet er at det blir en overetablering. Som naturlig fører til en produksjon som er større enn etterspørselen.
Deretter følger en periode med konsolidering; oppkjøp, konkurser, avviklinger og nedksaleringer, til markedet når en balanse.
I balansen vil det stadig være nyetableringer, oppkjøp og konkurser, men i mindre omfang og med en bedre balanse mellom produksjon og etterspørsel.
Her på berget er vi foreløpig mitt inne i den eksponentielle veksten i nyetableringer.
Det kan forventes mye gråt og tenners gnissel, nytteløs lokal patriotisme, eder og galle, forhåpentligvis ikke så voldsomt mye tapte penger
men endel såret stolthet og gjenfunnet fritid.
Det er ingenting å beklage - forhåpentligvis vil mange lage utmerket øl mens de er i produksjon, mange vil ha det skikkelig trivelig mens de holder på - noen vil sikkert lage øl som det vil lages legender om i ettertid.
Og mange vil få en fin leksjon i bedriftsetablering og -ledelse; som de tar med seg og kan skape et levebrød av.
Norge har alt for få småskalaprodusenter.
Det er ikke slik at alle må produsere øl eller ost
Sist redigert: