Da nærmer mitt første brygg seg flasking, og jeg må finne ut hvor mye sukker jeg skal bruke. Jeg har alt av tabeller/kalkulatorer jeg trenger, men lurer på hvilken temperatur man skal forholde seg til. Finner ikke noen klare svar på dette i den litteraturen jeg har lest.
Gjæringstemperatur eller temperatur ved tapping?
Nå vil det i praksis ikke bli rare forskjellen for min del, men lurer likevel.
Jeg tenker slik at temperaturen i brygget når gjæringen slutter (når det slutter å prduseres CO2) vil være viktig. Deretter vil jeg tenke at høyeste temperatur etter dette vil kunne ha noe å si. Altså at brygget slipper ut CO2 relativt raskt dersom temperaturen økes.
Motsatt tenker jeg at kjøling av vørteren etter dette ikke vil påvirke hvor mye CO2 som er løst, selv om løseligheten av CO2 jo vil øke. Jeg tenker at evt opptak av CO2 fra "luften" vil gå såvidt tregt, at det ikke vil skje i stor grad over noen få dager.
Konklusjonen min blir da at man bør ta utgangspunkt i temperaturen ved endt gjæring, evt dersom man har hatt en økning i temperaturen etter dette så bør man da se på denne økte temperaturen. En evt kjøling etter endt gjæring/rett før tapping, vil ikke ha noe å si. Høres dette fornuftig ut, eller overkompliserer jeg her?
Gjæringstemperatur eller temperatur ved tapping?
Nå vil det i praksis ikke bli rare forskjellen for min del, men lurer likevel.
Jeg tenker slik at temperaturen i brygget når gjæringen slutter (når det slutter å prduseres CO2) vil være viktig. Deretter vil jeg tenke at høyeste temperatur etter dette vil kunne ha noe å si. Altså at brygget slipper ut CO2 relativt raskt dersom temperaturen økes.
Motsatt tenker jeg at kjøling av vørteren etter dette ikke vil påvirke hvor mye CO2 som er løst, selv om løseligheten av CO2 jo vil øke. Jeg tenker at evt opptak av CO2 fra "luften" vil gå såvidt tregt, at det ikke vil skje i stor grad over noen få dager.
Konklusjonen min blir da at man bør ta utgangspunkt i temperaturen ved endt gjæring, evt dersom man har hatt en økning i temperaturen etter dette så bør man da se på denne økte temperaturen. En evt kjøling etter endt gjæring/rett før tapping, vil ikke ha noe å si. Høres dette fornuftig ut, eller overkompliserer jeg her?