Det burde ikke være store forskjeller i utbytte ved røring/ikke røring når man resirkulerer, men i praksis er det kanskje litt forskjell? Blir interessant å høre.
lager du øl av alle disse testmeskene? Eller er det kun forskning på meskesteget du holder på med for tiden?
Da har jeg lekt litt universitetsprofessor med tekoppen i hånden og kommet frem til at på dette ene brygget så havnet jeg 1.5 over target effektivitet uten å røre mesken.
Lot malten stå i 7 min før jeg startet pumpa og resirkulerte med en rate på litt under blichmanns anbefalinger. Temperaturhevingene tok litt tid dog, skal prøve en eller to mesker til i dag og leke litt med flowraten.
68.5%, no sparge. Det var med fem kilo malt. Varmer opp vann til å teste med 7.5kg malt nå. Da er target 61%.Interessant Hva ble meskeeffektiviteten?
Hva er forresten Blichmanns anbefaling på flow rate?
Jeg pleier å starte pumpa etter ett minutt og har lik flow hver gang. Bruker også PID, men har ikke målt nøyaktig hvor lang tid jeg bruker pr. grad ved tempøkning.
68.5%, no sparge. Det var med fem kilo malt. Varmer opp vann til å teste med 7.5kg malt nå. Da er target 61%.
De mener 0.75 gallons pr minutt for 10G-kjelen.
Så det var 68,5% effektivitet med vørter på 1,071? Da stiger den vel over 70% ved 1,050?
Ikke dumt å kjøre nosparge og små batcher... da blir vel 7,5 kg ca. maks av det du klarer?
10kg er maks. Skal teste den 10kg sekken ved en senere anledning, men sist gang så ble det en meskeeffektivitet på 56%, så teoretisk OG ved 14 liter i bøtta (1.75 liter til trub som ligger igjen) jeg kan oppnå hvis avkok og sånt stemmer (koker nå) er 1.109, akkurat et poeng unna det jeg håpet på, men vi får nå se om kart og terreng stemmer. Tar jeg med all truben i bøtta så kan jeg bumpe OG'en litt pga mer plass i meskekjelen.
72% er det jeg har klemt ut med rundt 3.5kg malt. Noe som er helt ypperlig, gir de lav ABV-ølene litt mer maltkarakter.
Og, jeg skal aldri i livet røre i mesken mer. Set and forget, funker ypperlig. La stå i ti min, justere flow til 2.8l/min og perfekt.Ikke noe større utbytte ved å røre i mesken med kontinuerlig resirkulering ser det ut som, bare ulemper.
Ja. Har ikke laget noe skikkelig oppsett for returslange enda, så loketet til meskekjelen er ganske åpen, men med thermapennen så målte jeg størst avvik på 0.3 i toppen av mesken mot proben som sitter lengre ned, men det var en gang bare. Ellers er det mindre avvik.
Da har du kommet til samme konklusjon som meg ang. røring 72% effektivitet er helt ypperlig, og med nosparge får du en ganske rask bryggedag også...