Miguel
Norbrygg-medlem
Men jo flere delinger jo flere estere? Skal man ha et cleant lagerpreg så er vel trikser å pitche mer enn nok fra starten av. Litt ræva å sammenligne med store kommersielle bryggerier. Men de trykksetter iallefall, og såvidt jeg vet pitcher gjerne langt mer enn det som er i de standard-kalkulatorene vi som hjemmebryggere bruker. Mer gjær = færre estere og raskere ferdig, ved en litt høyere temperatur enn f.eks ti grader, disse går vel unna på rundt fjorten grader.takk.
Det er snakk om bare 3 generasjoner, faktisk. ved første deling blir det 2 celler, så 4, og til slutt 8. Og da er sterolforrådet strukket så langt at det ikke rekker til nok en deling.
Gir du en ekstra dose oksygen etter at den første celledelinga har funnet sted, kan du begynne tellinga på nytt, så å gi en sånn dose, svarer teoretisk til å doble gjærmengden. Det kan være en ide ikke bare når man brygger sterke øl, men også når mangjærer lagerøl ved lave temperaturer, der det trengs mye gjær.