Hva er passelig styrke på en gjærstarter? Etter det jeg har fått med meg, skal den ha en relativt lav OG (1025-1040), slik at det ikke blir for "slitsomt" for gjærcellene. Selv bruker jeg vanligvis en 1,5 liters starter basert på spraymalt. Jeg pleier å ta oppi 1 til 1,5 toppet spiseskje med spraymalt (så høy jeg får den!), uten å måle hverken vekt eller OG. Dette koker jeg i minst 15 minutter før det kjøles ned. Høres dette greit ut, eller er det andre som har andre greie oppskrifter?
Hvor lenge (eller kort) bør starteren stå får å ha formert gjærcellene tilstrekkelig? Jeg har ennå ikke skaffet meg magnetrører, men bør vel gjøre det snart... For min del pleier jeg å lage starteren dagen før bryggingen, etter at Wyeast-pakken har blåst seg helt opp. Jeg ser likevel stor variasjon i mengden gjær som ligger i bunnen av glasskolben etter et døgn. I noen tilfeller synes det som om starteren alt har gjæret ut, mens det i andre tilfeller går tregt. Ofte er det praktisk vanskelig å utsette bryggingen, så jeg må bruke den gjærmengden jeg har fått og håpe det beste (og det har stort sett gått bra så langt).
Tore
Hvor lenge (eller kort) bør starteren stå får å ha formert gjærcellene tilstrekkelig? Jeg har ennå ikke skaffet meg magnetrører, men bør vel gjøre det snart... For min del pleier jeg å lage starteren dagen før bryggingen, etter at Wyeast-pakken har blåst seg helt opp. Jeg ser likevel stor variasjon i mengden gjær som ligger i bunnen av glasskolben etter et døgn. I noen tilfeller synes det som om starteren alt har gjæret ut, mens det i andre tilfeller går tregt. Ofte er det praktisk vanskelig å utsette bryggingen, så jeg må bruke den gjærmengden jeg har fått og håpe det beste (og det har stort sett gått bra så langt).
Tore