Hei, Jeg brygget en Three Floyds - zombie dust klone som har stått til gjæring nå i 9 dager. Brygger på en BB60 og selve bryggingen gikk rimelig greit. Jeg sleit med å holde stabil mesketemperatur på 67 grader. De første 20 minuttene så viste toppen av mesken opp mot 71 grader, mens det i bunn var 65 grader. Etter å fått resirkulert med pumpe i 20 min så nærmet temperatur målingene seg mot 67 grader. Mesket i 60 min. Kom litt høyt på OG, 1.067 vs 1.063 i oppskriften.
Jeg hadde satt gjærstarter 3 dager i forveien med WLP007 med mengde beregnet ift mr. malty. Denne var dekantert og satt til varming i gjæringsrommet. Pitchet gjæren og satte inn på rom som holdt 17 grader. Gjæringstemp målt på dunken var 20 grader ved stomrgjæring. De 3 første dagene forløp gjæring som normalt med bra fart i gjærlåsen. Etter 3 dager så stoppet det ganske opp. Målte da SG som da var 1.028 (med hydrometer ved 20 grader). To dager senere var SG på 1.024 og der har den vært siden. Jeg hadde oppi tørrhumle i går og tok samtidig og rørte opp gjæren forsiktig. Jeg flyttet og gjæringsunken inn på et rom som holder 22 grader. Ble forsiktig optimist da det begynte å ploppe forsiktig i gjærlåsen igjen, men ble skuffet i dag da jeg tok en SG som viste 1.024.. Ingen forandring
ihht oppskriften i beersmith så skulle jeg havnet på FG 1,015. Jeg mesket nok litt høyere enn oppskriften og ved å justere for det i beersmith så kan jeg forvente en FG på 1,019.. fortsatt 5 punkter lavere enn der jeg er nå..
Det jeg lurer på om jeg bør gjøre noen flere tiltak eller kan det rett og slett være at det ikke er mer gjærbart sukker igjen? Kan for så vidt godta en høyere FG med tilhørende mer sødme og mindre alkohol, men er redd for flaskebomber..
oppskriften:
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 61,37 l
Post Boil Volume: 54,17 l
Batch Size (fermenter): 50,00 l
Bottling Volume: 47,00 l
Estimated OG: 1,063 SG
Estimated Color: 8,3 SRM
Estimated IBU: 60,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 72,8 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
12,50 kg Pale Malt (2 Row) US (2,0 SRM) Grain 1 83,3 %
1,00 kg Munich Malt - 10L (10,0 SRM) Grain 2 6,7 %
0,50 kg Carafoam (2,0 SRM) Grain 3 3,3 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (60,0 SRM) Grain 4 3,3 %
0,50 kg Melanoiden Malt (20,0 SRM) Grain 5 3,3 %
30,00 g Citra [12,00 %] - First Wort 60,0 min Hop 6 18,6 IBUs
60,00 g Citra [12,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 16,8 IBUs
60,00 g Citra [12,00 %] - Boil 10,0 min Hop 8 12,3 IBUs
60,00 g Citra [12,00 %] - Boil 5,0 min Hop 9 6,8 IBUs
60,00 g Citra [12,00 %] - Steep/Whirlpool 10,0 Hop 10 6,1 IBUs
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast 11 -
120,00 g Citra [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 12 0,0 IBUs
Jeg hadde satt gjærstarter 3 dager i forveien med WLP007 med mengde beregnet ift mr. malty. Denne var dekantert og satt til varming i gjæringsrommet. Pitchet gjæren og satte inn på rom som holdt 17 grader. Gjæringstemp målt på dunken var 20 grader ved stomrgjæring. De 3 første dagene forløp gjæring som normalt med bra fart i gjærlåsen. Etter 3 dager så stoppet det ganske opp. Målte da SG som da var 1.028 (med hydrometer ved 20 grader). To dager senere var SG på 1.024 og der har den vært siden. Jeg hadde oppi tørrhumle i går og tok samtidig og rørte opp gjæren forsiktig. Jeg flyttet og gjæringsunken inn på et rom som holder 22 grader. Ble forsiktig optimist da det begynte å ploppe forsiktig i gjærlåsen igjen, men ble skuffet i dag da jeg tok en SG som viste 1.024.. Ingen forandring
ihht oppskriften i beersmith så skulle jeg havnet på FG 1,015. Jeg mesket nok litt høyere enn oppskriften og ved å justere for det i beersmith så kan jeg forvente en FG på 1,019.. fortsatt 5 punkter lavere enn der jeg er nå..
Det jeg lurer på om jeg bør gjøre noen flere tiltak eller kan det rett og slett være at det ikke er mer gjærbart sukker igjen? Kan for så vidt godta en høyere FG med tilhørende mer sødme og mindre alkohol, men er redd for flaskebomber..
oppskriften:
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 61,37 l
Post Boil Volume: 54,17 l
Batch Size (fermenter): 50,00 l
Bottling Volume: 47,00 l
Estimated OG: 1,063 SG
Estimated Color: 8,3 SRM
Estimated IBU: 60,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 72,8 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
12,50 kg Pale Malt (2 Row) US (2,0 SRM) Grain 1 83,3 %
1,00 kg Munich Malt - 10L (10,0 SRM) Grain 2 6,7 %
0,50 kg Carafoam (2,0 SRM) Grain 3 3,3 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (60,0 SRM) Grain 4 3,3 %
0,50 kg Melanoiden Malt (20,0 SRM) Grain 5 3,3 %
30,00 g Citra [12,00 %] - First Wort 60,0 min Hop 6 18,6 IBUs
60,00 g Citra [12,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 16,8 IBUs
60,00 g Citra [12,00 %] - Boil 10,0 min Hop 8 12,3 IBUs
60,00 g Citra [12,00 %] - Boil 5,0 min Hop 9 6,8 IBUs
60,00 g Citra [12,00 %] - Steep/Whirlpool 10,0 Hop 10 6,1 IBUs
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35 Yeast 11 -
120,00 g Citra [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 12 0,0 IBUs